Sindirim sistemini dengeleyen ve düzenli çalışmasını sağlayan Karadut suyunun fazla tüketilmemesi gerekir. Çünkü içerisinde bulunan sorbitol, şeker hastaları için ideal bir tatlandırıcı olsa bile bağırsaklarda gaz, sancı, ishal ve şişkinlik oluşumuna neden olabilir.
Bilindiği gibi bebeklerdeki en büyük problemlerin başında gaz ve kabızlık sorunları gelir. Karadut neredeyse %80'e yakın bir oranda lif içerdiği için bebeklerde kabızlığın oluşmasına engel olur ve eğer oluştuysa tedavisine yardım eder.
İçerdiği yararlı maddeler sayesinde mideyi rahatsız etmeyen, bağırsakların düzenli çalışmasına destek olan karadut, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kabızlık sorununun hızlıca ortadan kalkmasına destek oluyor.
Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasında etkilidir. İçerdiği yararlı maddeler sayesinde mideyi rahatsız etmediği gibi bağırsakların düzenli çalışmasını ve bu sayede kabızlık sorunun da geçmesini sağlar.
Gebe ve emziren anneler tüketmek isterlerse, ilk olarak uzman doktorlardan bilgi almalıdırlar. Karadut suyu, doğal olarak elde edilmişse, genel olarak önemli yan etkilere sahip değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Pek çok taze meyve ve sebze gibi, içerdiği sindirime yardımcı lifler sayesinde dut da besinlerin bağırsaktan geçişini hızlandırarak bağırsak hareketlerini düzenler. Böylece kabızlığın ve gaz şikayetlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, diyabet hastaları, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hamileler ve emziren anneler karadut özü tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.
Antioksidan özelliği bulunur, vücuda enerji verir. Sabahları aç karnına kahvaltıdan önce içilmesi tavsiye edilen karadut özü çeşitli hastalıklara şifa olur. Bilinçli olarak tüketildiği takdirde bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Dışkı katrana benzer ve pis kokuludur. Demir tedavisi, pancar, ıspanak, karadut gibi yiyecekler de dışkıyı siyah yapabilir.
Genellikle sulandırılarak tüketilen karadut özü, kurabiyelerde ya da tatlılarda jöle olarak da tüketilebilmektedir. Tek başına da sıcak ya da isteğe bağlı olarak soğuk da tüketilebilen karadut özü meyve salatalarının üzerinde de hem lezzet vermesi hem de fayda sağlaması açısından tercih edilmektedir.
Sindirim sisteminin bütünün daha iyi çalışmasına destek olan kuru dut, hazımsızlık durumlarında tüketilebilir. Gaz oluşumunun önüne geçer. Kuru dut, kemik yapısının destekleyen mineraller içerir.
Sindirim sistemi sağlığı: Lifli yapısı nedeniye kuru dut tüketimi, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi durumlarda etkili olabilir.
Karadut tüketmek demir alımınızı arttırır ve dokulara yeterli miktarda oksijen sağlar. Karadut Vitamin K ve C bakımından zengindir. C vitamini doku gücünü arttırır ve kollajen sentezini artırır. K vitamini kemik dokusu gelişimine yardımcı olur ve kan pıhtılaşması için gerekli bir bileşendir.
Dutun bir diğer ve çok ama çok önemli özelliği de anne sütünün salınımını artırıcı etkisidir.
Karadut özü, karadut bakımından yoğun olduğundan antijen içeriği daha yüksektir bu sebeple bebeklere 1 yaşına kadar tüketilmesi önerilmemektedir. Karadut pekmezini ise yoğunluk derecesi daha az olduğundan 6. Aydan itibaren bebeğinize verebilirsiniz.
Hamileyken dut, vişne, dalak, karaciğer yemek bebekte doğum lekesine neden olur mu? Dut, vişne, dalak, karaciğer yemenin veya dokunmanın doğum lekelerine yol açtığı inancının tamamen yanlış olduğu vurgulayan Op.
Bazı bakteriler bağırsaklarda ve sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Bu, normalden daha yüksek bir gaz hacmine ve kuvvetli kokuya sebep olur. Sindirim sistemi enfeksiyonu olan kişilerde, sıklıkla karın ağrısı ve ishal görülür. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz olup olmadığını anlamak için doktorunuza görünün.
Normal dışkı genellikle: Ortadan koyu kahverengiye : Bunun nedeni, kırmızı kan hücreleri yıkıldığında oluşan bilirubin adlı bir pigmenti içermesidir. Güçlü kokulu : Dışkıda bulunan bakteriler, hoş olmayan kokuyu içeren gazları yayar. Ağrısız olmalıdır: Sağlıklı bir bağırsak hareketi ağrısız ve kolay olmalıdır.
Karadutun 100 gram için kalori değeri yalnızca 82 kaloridir.
Ayrıca %86 oranında karbonhidrat ve geri kalan %9 oranında ise protein bulunmaktadır. Yani içerdiği protein miktarı pek çok meyveden daha fazladır diyebiliriz. Bu da “karadut zayıflatır mı” sorusuna evet cevabını vermemizi sağlar.
Öncelikle dut yıkanmadan yenir. Bu durum bazı insanları endişeye düşürebilir ama gerekçesini anlatacağım. Hemen “sinek konmuştur, toz vardır” gibi senaryolar sıralanabilir işin bu kısmında. Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri.
Karadutun faydaları saymakla bitmiyor: Bademcik iltihabını gideriyor, anemiye karşı direnç sağlıyor, pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonları önlüyor...
İçerdiği demir sayesinde kana yeterli oksijeni verdiği için kan sulandırıcı etkisi de bulunur.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Kırmızı meyveler hem su hem de lif içerdiklerinden harika bir atıştırmalıktır. Çok lezzetli ve doyurucu olmalarına rağmen çok az kalori içerirler. Hamileyken yenebilecek en iyi meyvelerden bazıları yaban mersini, ahududu, karadut, vişne, çilek ve kirazdır.
Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır. Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri