Ağzından Bal Akmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir. Eğer bir insan, bir diğer insanın gönlüne hoş gelecek sözler söylüyorsa, o insanın ağzından bal damlıyor anlamına gelir.
Ağzından bal damlamak deyimi çok tatlı, çok güzel ve insanın içine okşayan cümleler kurmak anlamına gelir. Bu durum aynı zamanda karşılıklı olarak da gerçekleştirilebilir. Karşı tarafı etkileyecek kadar güzel cümleler kurmak ağzından bal damlamak deyimi ile beraber kullanılır.
Doğrulanmış Cevap. Ağzından bal damlamak: güzel, çok tatlı konuşmak.
Hiç acıma hissi taşımayan, merhametsiz.
Bire bin katmak deyiminin anlamı abartılı bir şekilde karşı tarafa bir şeyler anlatmak olarak dikkat çeker. Yani bu deyimin kullanılması ile ortaya çıkan anlatımda abartılı ifadeler kullanılır.
İlgili 24 soru bulundu
Eli Ayağı Dolaşmak deyimi, birinin aşırı heyecanlanarak ne yapacağını, nasıl davranacağını bilemeyecek durumda olması demektir. Deyim genellikle aniden gelişen olaylar karşısında şaşırmak ve aşırı heyecanlanmak manasında kullanılır.
Gözünde tütmek deyiminin anlamı hasret çekmek ya da özlemek demektir. Kişiler özledikleri için gözümde tütüyor deyimini kullanabilir.
Saman altından su yürütmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hiç kimseye sezdirmeden iş çevirmek, ortalığı birbirine karıştırmak. “Saman altından su yürütenleri hiç sevmem.”
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Ağzını bıçak açmamak: Hiç konuşmamak, bilgi vermemek. Ateşle oynamak: Çok tehlikeli bir şey yapmak.
Ağzından bal akmak deyimi, çok güzel ve insanın gönlünü okşayacak kadar tatlı konuşmak anlamında kullanılmaktadır.
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak. Yüreği ağzına gelmek deyimi genellikle cümle içerisinde aniden çok korkulması durumunda kullanılmaktadır.
İki veya daha fazla insanın önemsiz konular üzerine konuşarak hoşça vakit geçirmesine çene çalmak denmektedir.
Bir kişi karşısında bulunan kişi ya da toplulukları konuşarak kolay ve hemen etkileyebiliyor ise ağzı laf yapmak deyimi kullanılır. Bu deyim ile ilgili örnek cümleler şu şekilde verilebilir: - Ağzı çok güzel laf yapıyor.
Dört ayak üstüne düşmek deyimi, ne kadar riskli olursa olsun işlerin yolunda gitmesi demektir. Birinin her koşulda işinin rast gittiğini belirtmek için bu deyim kullanılır. TDK'ya göre dört ayak üstüne düşmek, tehlike arz eden durum ve olaylardan bile olumsuz etkilenmemek demektir.
Söz vermek, bir şeyi gerçekleştireceğine dair vaatte bulunmak; sözünden caymak ise verilen sözü tutmamak anlamına gelir. Özü Sözü Bir Olmak Deyiminin Anlamı Ne Demek?
[1] Daha önce yaşanmış bir olayı tekrar tekrar tartışmaya açmak.
Benden söylemesi deyimi genelde bir kişiyi uyarmak anlamında söylenir. Yani kişi ben seni uyarıyorum bundan sonra nasıl hareket edeceğin sana bağlı anlamına gelen benden söylemesi deyimini kullanır.
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır.
Kaş yapayım derken göz çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İşi düzelteyim, bir iyilik yapayım derken büsbütün bozmak ve büyük bir zarar vermek.
Sünger çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Unutmak, silmek, hiçbir şey olmamış saymak.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
[1] Omzuyla destek vermek, yardımda bulunmak. [4] (Yapılan bir şeye) yardım etmek, destek olmak, (yapılan bir şeyin) arkasında olmak.
Burnunda tütmek, herhangi bir şeye karşı çok yoğun şekilde duyulan hasreti ifade etmek için kullanılıyor.
Gözünü dört açmak, herhangi bir konuda yanılmamak için odaklanmak ve konsantre olmak anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri