391 Hesaplanan KDV Hesabı: İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satılması sırasında alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI. İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği, izlendiği ve hesaplanan KDV den indirilinceye kadar bekletildiği hesaptır.
391 Hesaplanan KDV daha fazla olduğu için Ödenecek Katma Değer Vergisi ortaya çıkar. Bu tutarda 360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabında izlenir.
Mükellefler KDV Kanunu Madde 30 (a) ve (c) bentleri kapsamında meydana gelen KDV indirim iptalleri nedeniyle indirilemeyecek KDV'lerini KDV Kanunu madde 58 gereği gider veya maliyet olarak kayıtlarına alabilirler.
190 no.lu hesabın borç bakiyesi, sonraki döneme devreden KDV tutarını ifade eder.
İlgili 36 soru bulundu
191 İndirilecek KDV Hesabı ve 391 Hesaplanan KDV Hesabı ters kayıt yapılarak kapatılır. Böylece 191 İndirilecek KDV Hesabı ve 391 Hesaplanan KDV Hesabı kapanmış olur. 191 İndirilecek KDV daha fazla olduğu için Devreden Katma Değer Vergisi ortaya çıkar. Bu tutarda 190 Devreden KDV Hesabında izlenir.
192 Diğer KDV : Fiilen indirilmesinin mümkün olacağı tarihe kadar ertelenen katma değer vergisinin, ertelemenin bir yıl içinde olması halinde kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
190 Devreden KDV Hesabı: Bir dönemde indirelemeyen ve gelecek döneme devredilen katma değer vergisinin takip edildiği hesaptır. Yani 191 İndirilecek KDV, 391 Hesaplanan KDV'den büyükse, aradaki fark 190 Devreden KDV tutarıdır.
190 Nolu Hesabın İşleyişi
190 Devreden Kdv Hesabı İşleyişi : Ay sonlarında 191 İndirilecek KDV hesabının kalanı 391 Hesaplanan KDV Hesabının kalanından büyükse fark bu hesaba borç yazılır. Bu hesaptaki tutar izleyen ayda 391 Hesaplanan KDV Hesabıyla karşılaştırılarak kapatılır.
191 İndirilecek KDV Hesabı, işletme tarafından, her türlü ürün ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin izlenebildiği hesaptır. 120 Alıcılar Hesabı, işletmenin faaliyete konu olan ürün ve hizmet satışlarındaki senetsiz yani veresiye alacaklarının izlenmesi için kullanılan hesaptır.
191 İndirilecek KDV hesabı aktif karakterli bir hesaptır ve artışlar bu hesabın borç kısmına kaydedilir. Mevzuat gereği yapılabilecek indirimler ve hesaba yapılan düzeltmeler hesabın alacağına kaydedilir.
KDV Tahakkuk Kaydı Nedir? İşletmeler, müşterileri gibi KDV öderve müşterilerinden de KDV tahsil ederler. Bu işleme KDV tahakkuk kaydı denir. KDV Kanunu, işletmelere müşterilerinden tahsil ettikleri KDV'nin kalanını, ödedikleri tutardan düşüldükten sonra ödemelerini emreder.
KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,18 = 1180. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1180 Türk Lirasıdır.
Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez."
Vergi dairesine gidip ödeme: Beyanname ile beraber gönderilen tahakkuk fişiyle vergi dairesine gidip, vezneden vergi ödemesini yapmak mümkündür. Bankaya gidip ödeme: Yine tahakkuk fişiyle bankaya gidip, vezneden tahakkuk fişi aracılığıyla vergi ödemesi yapılabilir.
Tıpkı alıcılar gibi işletmeler de KDV öderler. Müşteriden tahsil ettikleri KDV'nin geriye kalan kısmını vergi dairelerine ödemeleri zorunludur. İşte buna KDV tahakkuk kaydı denir. Mahsup kayıtlara göre işletmelerin bunu her ay sonunda ödemesi gerekir.
191 İndirilecek KDV Hesabının İşleyişi: Mal ve hizmet alımlarında ödenen katma değer vergisi bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında da bu hesapta biriken katma değer tutarları alacak kaydedilerek 391 Hesaplanan KDV Hesabı ile karşılaştırılarak hesap kapatılır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
KDV mahsup kaydı, ticari işletmelerin bir ay boyunca yapmış oldukları ticari işlemler sonucu almış oldukları mal ya da hizmet karşılığında ödedikleri KDV ile satış işlemlerindeki tahsil ettikleri KDV oranlarının mahsup edilmesi işlemidir.
Yasaya göre her ay sonunda yapılan alış ve satışlara göre KDV Tahakkuk hesabı yapılmalı ve hesaplanan miktara göre ödenmeli ya da sonraki aya devredilmelidir.
hesap kodları altında işlenerek gösterilir. Bir dönemde toplam hesaplanan KDV fazla ise: Hesaplanan KDV - İndirilecek KDV = Ödenecek KDV (Vergi dairesine ödenir) 391 Hesaplanan KDV - 191 İndirilecek KDV = 360 Ödenecek vergi ve fonlar.
191 İndirilecek KDV – 391 Hesaplanan KDV = 190 Devreden KDV
Hesabın bakiyesi, dönem sonunda indirilemeyen ve ertesi döneme devreden KDV tutarını gösterir ve bilançonun aktifinde yer alır.
198 Diğer Çeşitli Dönen Varlıklar Hesabı, bu hesap grubu içerisinde sayılanların dışında kalan diğer çeşitli dönen varlıkların izlendiği hesaptır.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabı, içinde bulunulan dönemde peşin ödenen fakat gelecek döneme ait olan giderlerin izlendiği hesaptır. Gelecek döneme ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına borç olarak kaydedilirler.
Tek düzen hesap planında 780 no.lu Finansman Gideri Hesabının işleyişi, “İşletmenin borçlandığı tutarlarla ilgili olarak katlanılan ve varlıkların maliyetine eklenmemiş bulunan faiz, kur farkları, kredi komisyonları ve benzeri diğer giderleri kapsar.” şeklinde açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri