AHA konsantrasyonu yüzde 10 veya daha az olması, Ürünün pH değeri 3.5 veya üzerinde olması, Güneş hassasiyetine karşı koruyucu içeren (SPF) veya günlük güneş kremi kullanılmalıdır.
AHA, klinik ortamda ise cilt soyucu pek çok işlemde kullanılan bir asit türüdür. Kozmetik ürünlerinde oldukça sık kullanılıyor. Ancak bu oran yüzde 2, 10 ya da 20 oranlarında bulunduruluyor. Kozmetikte AHA içerikli ürünler daha çok leke, akne, kırışıklık gibi cilt problemlerini gidermeye yönelik oluyor.
Cildin ve gözeneklerin ölü hücre, yağ, kir ve makyaj kalıntılarından arındırılmasında etkin rol oynar. Düzenli kullanım ile cildin doğal ışıltısının geri kazandırılmasında ve ton eşitsizliğinin giderilmesinde destekleyicidir.
AHA'lar suda çözünür. Cidin daha parlak, daha eşit görünmesi için derinin dış tabakasının yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıca AHA, nemlendirici özelliğe sahip olur ve bu nedenle AHA içeren kremler en çok kuru ciltler için önerilir.
AHA BHA serumlarını her gün kullanmaktan kaçının, haftada 2-3 kez kullanmak yeterlidir. Cildiniz hassassa, ürünü haftada bir kez kullanabilirsiniz. Bu serumların kullanımı sonrasında cildinizde hassasiyet oluşursa, kullanımı bırakın.
İlgili 29 soru bulundu
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
AHA serum tekil ürün olarak akşam rutinlerinde uygulanmalı ve uygulamadan 10 dk sonra yıkanmalıdır. Sonrasında nemlendirici uygulaması yapabilirsiniz.
BHA'lar, yağlı sebum içeren gözeneklere nüfuz ederek gözenek içinde biriken ölü deri hücrelerini pul pul döker. Beta hidroksi asit genellikle yağlı ciltler için daha iyi kullanılır. Alfa hidroksi asitler (AHA'lar) ise güneşten zarar görmüş ciltlerde kullanılır.
AHA grubu, tartarik asit, glikolik asit, mandelik asit, malik asit, sitrik asit ve laktik asitten oluşur. Bu asitlerin tamamı, ölü hücreleri uzaklaştırarak cildin yenilenmesini sağlar. Soyucu etkileri ile cilt üzerindeki ölü deri daha hızlı atılır ve genç tabaka yüzeye çıkar.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Uygulama sonrası 3-4 dakika sonra cildinizi yıkayınız. Cildi yıkadıktan sonra, diğer bakım ürününüzü / nemlendiricinizi kullanabilirsiniz.
10 dakika bekletilir, bol su ile durulanır. Uygulama ve durulama işlemleri sırasında göz ve göz çevresine temasından kaçınınız.
AHA ve BHA Eksfolyanların Birlikte Kullanılması
Cilt yağlanması, siyah nokta, geniş gözenek, sivilce, akne, rozasea, kızarıklık, hassaslık endişelerinde ise BHA eksfolyanlar etkili çözüm sunmaktadır. Bazı cilt tiplerinde hem AHA hem de BHA eksfolyanların çözeceği endişeler aynı anda bulunabilir.
Gözeneklerini iyi bir şekilde arındırmak, sıkılaşmalarını sağlamak ve siyah noktaları gidermek için senin için en doğru asit: Salisilik asit! Salisilik asit bir meyveden elde edilen bir BHA içeriği.
Ciltteki etkisini yavaş yavaş gösterir. Düzenli kullanımla yaklaşık iki ayda sonuç verir. İlk kullanım haftasında cildi alıştırmak için gün aşırı ya da sadece akşamları kullanmak daha iyi olacaktır. Kızarıklık, batma hissi ve hafif karıncalanma gibi geçici yan etkileri olabilir.
Asit ürünleri ilk kez kullanılıyorsa iki ya da üç gün aralıklarla kullanılması cildin hassasiyet göstermesini engellemeye yardımcı oluyor. Cildi asit kullanımına alışık bireylerde bile asit oranı yüksek ürünler cildi yorabileceği için bu tarz ürünlerin her gün kullanılmaması tavsiye ediliyor.
Peki, AHA BHA serumlar da yazın kullanılır mı dersin? Evet, doğru bir rutin içerisinde AHA ve BHA serumları yaz aylarında kullanmaya devam edebilirsin. Ancak bu serumları da aynı şekilde sadece gece kullanmaya özen göstermelisin. Sabah ise mutlaka yüksek koruma faktörüne sahip bir güneş koruyucu kullanmalısın.
Ayrıca koltuk altı kararması veya cildin herhangi bir bölgesinde olan kararma ve istenmeyen cilt tonlarında da glikolik acid en etkili çözümü sunan uygulamalardandır.
AHA BHA sivilce yapar mı çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. AHA BHA serumlar sivilce yapmaz ve bilakis sivilcelerin giderilmesinde kullanılır.
C vitamini, askorbik asit adıyla da bilinen bir asit türü. Bu içeriğe sahip bakım ürünlerini rutinine eklemeyi planlıyorsan C vitamini ile ne kullanılmaz mutlaka bilmelisin. C vitamininin salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor.
Sitrik Asit: Hem AHA hem de BHA olan bu tür, turunçgillerde yer alıyor. Leke ve sivilce tedavisinde etkili sonuç veriyor. Fitik Asit: Pirinçten elde edilen fitik asit; leke giderme, cilt tonu eşitleme ve aydınlatmaya yardımcı oluyor.
Aha Bha cildi soyar mı? Cilt bakımında asit kullanımı süresince ürünler, yüzeydeki ölü hücreleri uzaklaştırarak cilt yüzeyinde soyma işlemi gerçekleştirir. Bu nedenle cilt yapısına uygun olarak seçim yapılmalıdır.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
BHA içeriği: Geniş gözenek, siyah nokta, akne ve sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde önemli bir rol oynuyor. Niasinamid : Tenin daha canlı ve aydınlık olmasını sağlar. Koyu lekelerin rengini açar ve cildi beyazlatır. Kızarıklık görünümünü azaltır.
AHA ve BHA'yı ise akşamları kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri