Baharatın aromasını kaybetmemesi, böceklenmemesi için doğru şekilde muhafaza etmeniz oldukça önemli. Baharatları saklarken ilk kural elbette hava almayacak şekilde baharatları saklamak. Cam kavanozlar yerine güneş ışığına maruz kalmayan seramik kavanozlar her zaman daha sağlıklı bir seçimdir.
Böyle bir durumda alabileceğiniz en etkili yöntem, serin yerlerde saklanması gereken baharatlarınızı buzdolabına (derin dondurucuya değil) kaldırmak. Yine ağzı hava almayacak şekilde kapatılabilen kavanozlara koyun ve buzdolabına koyun.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.
Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
İlgili 16 soru bulundu
Baharatlar yalnızca böceklendiğinde bozulmaz, baharatın aroması kaybolduğunda da bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazı durumlarda baharatlarınız yalnızca kokusunu ya da tadını kaybedebilir. Şayet baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da tat vermiyorsa bozulduğu anlamına gelir.
Toz zencefiller tıpkı diğer baharat türlerinde olduğu gibi böceklenebilir. Ürünlerin böceklenmemesi için doğru bir şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Toz zencefillerin böceklenme süreleri ortam koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Böceklenen gıdaların en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
Hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklanması önemli. Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı. Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Öğütülmüş baharatların raf ömrü genellikle 2-3 yıl arasında değişir. Yaygın örnekleri aşağıdakileri içerir. Doğru şekilde saklanırsa tüm baharatlar 4 yıla kadar saklanabilir.
Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, "Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Cam kavanozda, havayı vakumlayan bir kapak ile sıkıca kapatarak saklamak en sağlıklı saklama yolu olacaktır. Sumak bu şekilde saklandığında uzun zaman bozulmadan kalır ve ilk zamanlarda sahip olduğu tazeliğini kaybetmez. Yaz aylarında yine vakumlu kapaklı cam kavanoz içerisinde buzdolabına koyulabilir.
DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI
16 çiftçi tarafından 30 dekar alanda üretimi yapılan safran bitkisi, kilosu 40 bin liradan satılması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
BAHARATLAR NASIL SAKLANIYOR? * Evlerde en çok sevdiğimiz ve kullandığımız binbir çeşit baharatları muhafaza etmek için cam kavanozlar tercih etmeniz gerekiyor. Baharatlar hava ile temas ettiğinde böceklenir ve bozulmaya yüz tutuyor. Bu yüzden seramik gibi ağzını iyi kapatacağınız kapları tercih etmelisiniz.
Tarçın nasıl saklanır ve kullanılır? Tarçın, güneş görmeyen bir yerde hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.
Ya da ne yaparsak baharatlar bayatlamaz. Baharatlar eğer uygun koşullarda üretilmemiş ve saklanmamış ise küflenebilir. Küf ise baharatın hem lezzetini hem de içeriğini bozacak son derece zararlı hâle getirecektir.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Toz zencefilin raf ömrü aslında çok uzun değildir. Kurutulup toz haline getirildikten sonra 3 ay tazeliğini korur. Ondan sonra bayatlamaya başlar. Toz zencefili cam kavanozda, rutubetsiz ve güneş görmeyen bir ortamda saklamak gerekir.
- Rendelediğiniz zerdeçalı temiz ve kuru bir buzdolabı poşetine koyarak buz dolabında saklayınız. - Zerdeçalı diğer baharat çeşitlerinde olduğu gibi rutubetsiz ve karanlık yerlerde saklamaya özen gösteriniz. - Zerdeçalı güneş görmeyen, ışık almayan bir ortamda cam kavanozun içerisinde de saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri