Ahad hadis terimi önceden, sadece Hz Muhammed'in sözleri hakkında kullanılırken daha sonrasında tüm haberler için kullanılmaya başlanmıştır. Sadece bir kişi tarafından rivayet edilen hadisler "Ahad" olarak nitelendirilir. Söz konusu hadisler inanç veya ibadet ile ilgiliyse fıkıhta delil olarak kullanılamaz.
Âlimler hadisleri râvi sayısına göre mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki kısma ayırmıştır. Mütevâtir, yalan üzerine ittifak etmesi mümkün olmayan çoğunluk tarafından rivâyet edilen hadis şeklinde tanımlanmıştır. Âhâd ise râvi sayısı mütevâtir seviyesine ulaşmayan hadistir.
Haber, bir şey veya mesele ile alakalı olarak nakledilen bilgidir. Âhâd haber, hadîs ilminde genel olarak Hz. Peygamber'in kavlî, fiilî ve takrîrî sünnetlerinin sözle ifadesi demek olan "hadîs" kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılır.
Resûl-i Ekrem'den nakledilen bir haberin mütevâtir olması onun Resûlullah'a aidiyeti konusunda hiçbir kuşku bulunmadığı anlamına gelir. Bu ikili bölümlemeye göre mütevâtir olmayan haberler “âhâd haberler” diye isimlendirilir (bk. HABER-i VÂHİD).
Herkes tarafından bilinen ve nakledilen haber manasına gelen haber-i meşhûrun hadîs ıstılahındaki tarifi şöyledir: En az üç isnadla rivayet edilen, fakat tevâtür derecesine erişmeyen hadîslere "meşhûr" denir (Talat Koçyiğit, Hadis Istılahları, Ankara 1980, s. 219).
İlgili 37 soru bulundu
Vâhid kelimesinin çoğulu olan âhâdla beraber bulunduğunda ise (haberü'l-âhâd, ahbârü'l-âhâd) “birden fazla kişinin rivayet ettiği haber” anlamına gelir.
Âhâd Sünnet, gerek Hz. Peygamber'den rivayet eden râvilerinin, gerekse sonraki tabakadaki râvilerinin sayısı, tevatür sayısının altında bulunan Sünnettir.
Meşhur kelimesi, sözlük anlamı doğrultusunda birçok alanda ve konuda yaygınlık kazanmış bilgiyi veya rivayeti, özellikle bir mezhep kurucusundan aktarılan yahut mezhep içindeki farklı ictihadî görüşlerden en yaygın olanı belirtmekte kullanılsa da daha çok "meşhur sünnet, meşhur hadis, meşhur haber" şeklinde Hz.
Diğer adı haber-i vahid olan ahad hadisler sahih değildir. Çünkü bir hadisin ''sahih'' olabilmesi için iki ya da daha fazla kişi tarafından rivayet edilmesi gerekir.
Usûlcüler sübut açısından zan ifade eden âhâd hadisler- le amel etmenin gerekliliği ilkesinde ittifak etmişlerdir.
Osmanlı Türkçesi احد (ehad) sözcüğünden alıntıdır. Bu Osmanlı Türkçesi sözcük ise Arapça أَحَد (ʾaḥad) sözcüğünden alıntıdır.
İhlas Suresi'nin ilk ayeti olan Kulhuvallahü ehad Türkçe anlamı olarak "De ki: O Allah birdir." Anlamına gelmektedir. Surede genel olarak Allah'ın tek oluşu, gücü, kudreti ve ona denk hiçbir şeyi olmadığını anlatmaktadır. İhlas Suresi Kur'an-ı Kerim'in en bilindik ve en çok okunan surelerinden biridir.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
Peygamber'e veya bir sahâbî yahut bir tâbiîye isnat edilen hadis demektir. Hadisi bu şekilde rivayet etmeye ta'lik adı verilir. Bir yazıda ayrı yazılması gereken harflerin birbirine karıştırılmasına, dişli harflerin dişlerinin belirtilmemiş olmasına da muallak denilmiştir.
Metin itibarıyla hadisler, hadîs-i şerifler ve hadîs-i kutsîlerdir.
Peygamber hakkındaki rivayetler için "hadîs", Sahâbe ve Tâbiûn sözleri için de "haber" tabirini kullanmayı tercih etmişlerdir. Bu itibarla "âhâd hadîs" yerine "âhâd haber" deyimi yaygınlaşmıştır. Âhâd haberler kesin bilgi vermezler. Gerekli bilgilerin bulunması halinde bile sadece zan ve galip zan ifade ederler.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Sözlükte “taşmak, kabarmak” anlamındaki feyż kökünün “istif'âl” kalıbından türeyen müstefîz kelimesi bir kaptan dökülen suyun etrafa yayılmasını ifade eder, hadis ilminde ise tarikleri çoğalan hadisin gittikçe yayılmasını anlatmak için kullanılır.
Peygamber bazı yetersizlikler yüzünden hadislerin yazılmasını geçici bir tedbir olarak yasaklamış, daha sonra bu yasağı kaldırmıştır.
ÎMÂNİYE. (ﺍﻳﻤﺎﻧﻴّﻪ) i. (Ar. іmānі “îmanla ilgili”den іmāniyye) fels. İnancılık, fideizm.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir. Genellikle birisi hakkındaki gerçekleri göremeyip boş hayallere kapılan ve birine körü körüne bağlanan kişiler için bu sözcük kullanılır.
Kesinlik derecesine göre haber-i vâhid zan ifade etmeyen ve eden şeklinde ikiye ayrılır.
Sünnet muhtevası bakımından kavlî sünnet (Hz. Peygamber'in sözleri), fiilî sünnet (davranışları) ve takrirî sünnet (onayları) olmak üzere üçe ayrılır.
Hadis, [Hz.] Peygamber'in fiillerinden ziyade sözleri şeklindeki hadislerin- den meydana geldiği için, sünnetin bir parçasını teşkil etmektedir. Çoğulu ehâdîs olan hadis kelimesi bizatihi “söz” anlamındadır. Fakat aynı zamanda “gelenek/âdetler” şeklinde de ifade edilmiştir.
Erkeklerin sünneti Yahudi inancında mecburidir, pek çok Müslüman topluluğu ve bazı Hristiyan topluluklarında ise gelenekselleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri