Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran'a Ahi Baba da denir.
AHİLİK AHLAKI
Çalışanlar arasında yamaklık, çıraklık, kalfalık, ustalık, yiğitbaşılık gibi dönemler vardır. Bu dönemlerin geçilmesinde çırak, kalfa ve ustalık ilişkisi, bir tür baba-evlat şeklinde saygı ve sevgiye dayalıdır.
Ahilik, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, ilmi ve çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf-sanatkarların teşkilatı anlamını ifade eder.
Anadolu'da sosyal, dini ve iktisadi bakımdan toplumun önemli bir kesimini etkileyen ve özellikle esnaf zümresinin şekillenmesini ve örgütlenmesini sağlayan kurumdur. Ahilik kelimesinin kökü, Arapça kardeş manasındaki "ahi" kelimesidir. Bu adın Türkçe "akı" (eli açık, cömert) kelimesinden türetildiği de ileri sürülür.
Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Ahilik kelimesinin anlamı; kardeşlik anlamına gelen Arapça bir kelime olan 13. Ve 20. Yüzyıllar arasında esnaf ve zanaatçı birliklerine verilen addır. Ahi örgütleri, toplumun ekonomik yapılarını kontrol eden kendi meslek mensuplarını eğiten derneklerdi.
Ahilik, ortaçağ Anadolu'sunun toplumsal ve kültürel dokusuna yön vermiş kurumlardan biridir. Kökeni daha çok fütüvvet anlayışına dayalı tasavvufi ve ahlakî geleneklerdir. Ahilik teşkilatı, yüksek ahlaka mensup kişilerin toplandığı bir yer olarak kabul edilmiştir.
Ahilik, temelleri fütüvvet anlayışı üzerine kurulmuş, ilkeleri insani ahlak değerleriyle oluşturulmuş sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel fonksiyonları bulunan bir esnaf teşkilatlanmasıdır. Ahilik teşkilatıyla Anadolu insanının eğitimli ve ahlaklı birer sanatkâr olmaları sağlanmıştır.
Ahiliğin felsefi- düşünsel boyutunda kendini başkasından üstün görmemek, darda kalana yardım etmek, hiç kimseye kin beslememek, kaliteli mal üretmek ve bu malı fahiş fiyata satmamak, müşteriyi haklı görmek, insana hizmeti esas almak gibi insani ilkeler vardır.
Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Sözlük anlamı olarak “eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı” gibi manalara gelen “ahi” kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir.
Ahilik, 13. Yüzyılda insani ahlak değerlerini ve fütüvvet anlayışı temelleri üzerine kurulmuş olan, toplumsal yaşamda sosyal, ekonomik, kültürel fonksiyonları bulunan bir esnaf örgütlenmesidir.
Ahi Tanımı:
Ahi kelimesinin anlamı; eli açık olan ve cömert olan kişi demektir. Özgürce ve büyük miktarda verilen veya verilen iyi şeyler, özellikle irade ile hediye verme cömertliği, nazik olarak gönül rahatlığı ile vermek, iyi ve cömert davranışlarda bulunmak olarak tanımlanır.
Ahîlik teşkilâtının ahlâk eğitiminde yer alan dört temel ilke iffet, şecaat, hikmet ve adalet, sekiz değer ise cömertlik, tövbe, doğruluk, hidayet, alçak gönüllülük, emniyet, vefa ve öğüttür.
Ahilik teşkilatı 13. yüzyılda, Anadolu'da kurulmuş bir teşkilattır. Kurucusu Ahi Evran'dır. Ahilik teşkilatına dahil olabilmek için Ahi olmak zorunludur. Ahilik teşkilatına üye olan esnaf ve zanaatkarlar belirlenen ahlaki kurallara uyum sağlamak zorundadır.
Ahilik Teşkilatı 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Bir esnaf ve sanatkâr örgütü olan Ahilik Teşkilatı XX. yüzyıla kadar Anadolu'da mesleki ve kültürel faaliyetler yapmıştır.
Bu teşkilatlar, Kırşehir'de bulunan “Pirler piri” de denilen Ahi şeyhine bağlı idi. Ahiliğin temel kaynağı fütüvvet-nâmelerdir. Fütüvvet-nâmeler dini-tasavvufi eserlerdir. Fütüvvet-nâmelerin özünde peygamber sünneti ve Kur'an-ı Kerim vardır.
Ahilik kültürü, meslek ahlakının tarihimizdeki en önemli örneğidir. Bu kültürün yapı taşları olan sevgi, saygı, yardımlaşma, hayırseverlik, iş birliği, doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik gibi değerlerin tekrar hayat bulması; yaygınlaşması iş ve ticaret dünyasına dinamizm kazandıracaktır.
Ahilik felsefesi, temelleri 12.yüzyılda Kırşehir'de atılmış, daha sonra tüm Anadolu'ya yayılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik kurumu bir tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen ve siyasal, askeri ve kültürel yönleri de bulunan bir dünya düzenidir.
Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda ortaya çıkan ve Moğol istilasından kaçan Türklerin Anadolu'da kurmuş oldukları bir esnaf örgütüdür. Bu teşkilatın amacı Anadolu'daki Türk zanaatkarları ayakta tutmaktır. Teşkilatın en önemli unsuru ise dayanışma ve kardeşliktir.
-Egosuna hâkim olmak -Yaratıcının emirlerine uymak ve yasaklarından sakınmak, -İyi kalpli, iyiliksever ve cömert olmak, -Misafirperverlik, -Kimsenin aleyhinde konuşmamak, -Hak ve adaletten yana olmak, -Haklı güçsüzün hakkını, haksız olan güçlüden almasına yardım etmek ahîliğin amaçları arasında sayılabilir.
Ahilik, Anadolu'nun Türkleşmesi ve yerleşik hayata geçişin hızlanması için kurulan bir teşkilattır. Bu teşkilatta, terzilik ve tamircilik başta olmak üzere toplam 32 çeşit zanaat öğretilmiştir. Ahilik, 1171 - 1261 tarihleri arasında yaşamış olan Ahi Evran tarafından kurulmuştur.
Ahilik aynı zamanda cömertlik, eli açık olmak anlamına da gelmektedir. Cimri'nin karşıtıdır. Ahilik kelimesini cümle içinde kullanalım; Ahilik teşkilatı sayesinde Anadolu'da ticaret ve sanatkarlık gelişmiştir.
Ahilik sisteminde, yamak olarak sisteme kabul edilmiş bir çocuk hayatını kazanacağı bir meslek öğreniyordu. Bunun yanında, sosyal ilişkilerini düzenleyeceği ahlak ve görgü eğitimi, İslam'ın şartlarının ve değerlerinin öğretildiği dini eğitim de veriliyordu.
Ahilik teşkilatında dini, ahlaki ve toplumsal eğitim, eğitim ocağı olarak tabir edilen zaviyelerde, mesleki eğitim ise bugün iş başı eğitim olarak tanımlanan iş yerlerde yamak, çırak, kalfa ve usta şeklinde aşamalı olarak verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri