Sütün sıcaklığını ayarlamak için el bileğinize bir iki damla süt damlatın. Vücut ısısında ise ayarı iyidir. Hazırladığınız mamayı bebeğinizin ağzına değdirdiyseniz bozulma ihtimali yaklaşık yarım saati bulacaktır. Onun dışında 4-6 saat boyunca mama bebeğe verilebilir.
Mamanın tamamı bitmemiş ise kalan mamayı kullanmayın, dökün. Yenmemiş mama oda ısısında 1 saat beklediyse atılmalı yerine yenisi yapılmalıdır. Hazırlanmış ama bebeğe içirilmemiş formül mama buzdolabında 24 saat kadar saklanabilir. Mamaya fazladan su katmayın.
Biberonda kalan mama miktarı, bebeğinizi tekrar beslemeniz için güvenli bir süre geçtiyse (yaklaşık 1-2 saat) genellikle sorun olmayacaktır.
Vitamin ve minerallerinin kaybolmaması için mamaların hazırlandıktan sonra yaklaşık 2 saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Artan ya da tüketilmeyen mamanın ise bekletilip tekrar kullanılması önerilmez.
Mama her zaman, güneş almayan kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır, ve tadını korumak için mümkün olduğunca paketin ağzını kapalı tutmak gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Prof. Dr. Ergün, bozulmuş ya da bayatlamış mamaların bebeklerde yüksek ateş kusma ve ishalle ortaya çıkan ciddi zehirlen-melere yol açabileceğine dikkat çekti. Mama alırken son kullanma tarihine dikkat edilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof.
Ürün açıldıktan itibaren 4 hafta içerisinde tüketilmelidir. 4 haftalık sürenin daha rahat takip edilebilmesi için açılan kutuya açılma tarihi not edilebilir.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
Tüm bunların yanı sıra prematüre bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada (3), anne sütü ve formülayı karıştırmanın protein alımını etkilediği; kalsiyum, fosfor ve çinko birikimine sebebiyet verdiği belirtilmiş, bu nedenle anne sütü ve formülayı karıştırmak yerine ayrı ayrı verilmesi tavsiye edilmiştir.
Çocuk devam sütünü her seferinde taze olarak hazırlamayı ve 1 saat içinde bebeğinize vermeyi unutmamalısınız. Eğer bebeğiniz devam sütünü bitiremediyse sütün kalanını mutlaka döküp, bir daha kullanmamalısınız.
Bu sütün içinde epidermal büyüme faktörü gibi bebeğin gelişimini uyaran maddeler de yer alır. Anne sütü ile beslenemeyen bebekler için ise doktorun bilgisi dahilinde mama kullanımına başlanabilir. 0-1 aylık bebekler için önerilen mama miktarı 60-120 ml ve beslenme sıklığı ise günde 6-8 kez olacak şekildedir.
Detaylar: Musluk suyu, içindeki bazı kimyasal maddeler (örneğin klor) ve olası mikroorganizmalar nedeniyle bebekler için risklidir. Bu nedenle bebek maması hazırlamak için en uygun su kaynağı, kaynatılmış ve soğutulmuş su veya şişe suyudur.
Bebeğin ihtiyacına göre 60 cc suya / 2 ölçek veya 90 cc suya / 3 ölçek mama hazırlanır. Bu karışım ılık iken içine 1 tatlı kaşığı mayalık yoğurt ilave edilir. Karışım iyice karıştırıldıktan sonra hazırlama kabının kapağını kapatarak etrafı bir bezle iyice sarılır. Mayalanması için yaklaşık 10-12 saat bekletilir.
Mamanın nemlenmesi ve yumuşaması Küflenmesi ve birbirine karışması Mamanın renk değiştirmesi, ekstra sertleşmesi ve yağlanması Kedinizin ishal, kusma gibi hastalıklarla rahatsızlanması
Her bebek gibi mama ile beslenen bebeklerin de beslenme sıklığı genelde 2-4 saatte birdir. Ancak bu beslenme sıklığı her bebek için aynı değildir. Mama ile beslenen bebeklerde beslenme sıklığı bebeğin ihtiyacına göre değişebilir.
3–4 saatte bir 30 ml ile 60 ml süt bebeğin doyma oranına göre belirlenir.
O nedenle de ilk günler miktarı bize çok az gelen (yaklaşık40ml) kolostrum, bebek için yeterlidir. Mide kapasitesi günler içinde artar ve mide kapasitesini geçen miktarlarla beslediğinizde bebek kusar. Her normal bebek 1yaşına kadar günde (24saatte) kabaca kilosunun 150-200katı kadar cc/ml mama almalıdır.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar süt içme potansiyeline sahiptir. Sonraki 3 ay içerisinde ise her öğünde 120 ml – 180 ml içebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalara geçildiği için, öğün sayısı 5'e düşer ve ortalama 1000 ml – 1400 ml süt tüketmiş olurlar.
Ancak bebeğiniz emiyorsa, sütünüz geliyorsa ve herhangi bir sağlık sorunu veya emzirmeye engel bir durum yoksa emzirirken mama vermek önerilmez. Çünkü bebek, mamanın tadını tercih ederek/ biberondan emmenin kolaylığını keşfederek ya da daha az emip sütün azalmasına neden olarak emmekten uzaklaşabilir.
Her öğün için taze hazırlanmalı ve 1 saat içerisinde tüketilmelidir.
6 ayı dolduktan sonra Aptamil 2 devam sütüne geçiş yapabilirsiniz. Bebeğiniz doğumu takip eden ilk aylarda özellikle ilk 2 ayda 2-3 saatte bir acıkabilir. Büyüdükçe de beslenme aralıkları uzayabilir ve beslenme miktarı farklılaşabilir.
Devam sütünün her beslenme zamanında taze kalması önerilir. Yani devam sütü tekrar ısıtılır mı sorusuna kesin cevap önceden hazırlanan devam sütlerinin ısıtılmayacağıdır. Fakat dinlenen su sıcaklığını kaybettiyse, benmari usulü birkaç dakika biberon ısıtılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri