Antep fıstığı meyvesi toplandıktan sonra meyvenin kurutulması işlemi uygulanır. Öncelikle meyve kırmızı tonlarında bir ince kabuk ile çevrilir. Bu kabuğu çıkarıldıktan sonra da ortaya kabuklu meyve çıkar. Kabuklu meyvenin kurutulması üreticiler için son derece önemlidir.
120 gram üzerinde fıstık kavuruyorsanız fırını kullanın. Fırını seçmek, aynı anda büyük miktarda antep fıstığı pişirmenize olanak tanır. Fırını 180 °C'de önceden ısıtın. Çoğu fırının ön ısıtması genellikle yaklaşık 15-20 dakika sürer.
1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Taze Antep Fıstıklarının güneşte kurutulması esastır. Kuruyan Antep Fıstığı yaklaşık olarak bir yıl kuru yerde muhafaza edilmesi şartıyla bekletilebilir. Kısacası Antep fıstığı saklarken hava koşullarına dikkat edilmesi gerekir. 0 ile 10 derece arasında olan bir yerde Antep fıstıkları güvenle saklanabilir.
Kavurmak için yaş fıstık alacağınız için fıstıklarınızı öncelikle 2-3 saat boyunca suda bekletmelisiniz. Ilık su, fıstıkların üzerindeki kırmızı kabukların daha kolay sıyrılmasını sağlayacak ve böylelikle kavurma işleminizi daha kolay şekilde gerçekleştirmenize yardım edecektir. *Kapalı Fıstıkları Çıtlatın!
İlgili 35 soru bulundu
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar.
Antep fıstığı genellikle 3 ila 4 gün sonra kurur. Taze antep fıstığı genellikle %15-20 nem içerir ve kuruduktan sonra nemleri %5 kalacaktır.
Fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarda nem oranı % 5'ten fazla olmamalıdır. Saklanan yerlerin bağıl nem oranları % 60'tan fazla olmamalıdır. Tuz, nemi çektiğinden evde yağlı tohumları saklarken iri tuz kullanılmalıdır. Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler.
Sonuç olarak, hasat 2 veya 3 aşamada gerçekleşir (2-3 “el”). İlk el hasat genellikle meyvelerin % 60-70'i olgunlaştığında yapılır.
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir.
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.
Antep fıstığı genellikle 3 ila 4 gün sonra kurur. Taze antep fıstığı genellikle %15-20 nem içerir ve kuruduktan sonra nemleri %5 kalacaktır.
Budama normalde kış sonu – ilkbahar başı ve kesinlikle ağaç dinlenme dönemindeyken yapılmalıdır. Yaz aylarında, bazı sürgünlerin aşağıya doğru büyümelerini önlemek için, 75 cm veya daha fazla uzunlukta olan genç sürgünleri budama yöntemi ile çıkarabiliriz. Tercih edilen sürgün açısı yaklaşık 45 derecedir.
Ziraat Mühendisi Kurban Nedret eğitimde yaptığı konuşmada, antepfıstığı ağaçlarının sararmasına ve taç hacminin küçülmesine neden olan 'Phytoplasma' hastalığının aşırı sıcaklar ve az yağış nedeniyle bu sene daha da fazla artış gösterdiğine dikkat çekti.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
İlk önce meyve üreten dişi ağaçlar yapraklarını döker. Daha sonra meyve vermeyen dişi ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar. En son, erkek Antepfıstığı ağaçları, dişi ağaçlardan sonra, yapraklarını dökerler.
Bu nedenle, Antepfıstığı ağaçları, ticari olarak sıcak ve kuru fakat soğuk kışı olan bölgelerde yetiştirilir, ancak tercihen sulamanın mümkün olduğu yerlerde yetiştirilebilir.
22 0C depo sıcaklığında ve normal tohum rutubetinde (% 8-9) kabuklu fıstıklar en fazla 6 ay, kabuksuz iç fıstıklar ise 4 ay süre ile bozulmadan saklanabilmektedir. 8 0C depo sıcaklığında kabuklu olarak 9 ay, kabuksuz olarak 6 ay süre ile bozulmadan saklanabilmektedir.
Derin dondurucuda kuru yemiş nasıl saklanır? İşte detaylar: Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapatılarak kapalı plastik torbalara koyup derin dodurucuda saklaya bilirsiniz.
Yağ asidinden dolayı oksijen, nem ve sıcaklık bozulmalarına sebep olur. Serin ve kuru alanda saklamanız gereken kuruyemişleri tükettikten sonra hava almayacağı şekilde paketlemeniz gerekmektedir. Açık unutma ihtimaline karşı yiyeceğiniz miktarda kuruyemişi alıp hemen serin ve kuru yere kaldırmanız ömrünü uzatır.
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin %12'sini karşılamaktadır.
Antep fıstığının ana vatanı Orta Doğu'dur. Türkiye, İran, Hindistan, Suriye, Irak, Meksika gibi ülkeler Antep fıstığı yetiştiriciliğinde önce gelen ülkelerdir. Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir.
Her sene düzenli olarak bakımı yapıldığı takdirde, fıstık ağacı ortalama 12 yaşına geldiğinde ürün vermektedir. Yani antep fıstığı, 10-12 yıl arası bir süreçte yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri