İnsanın ölümüyle onun âhiret hayatı başlamış olur. Bir hadiste, kabrin âhiret duraklarının ilki olduğu belirtilmiştir (bk. Tirmizî, “Zühd”, 5; İbn Mâce, “Zühd”, 32). Kıyametin kopmasına kadar sürecek olan bu zamana berzah hayatı denilmiştir.
Âhiret hayatı Kıyâmet ile başlar. Yer ve göğün şekli değişir ve mahşer âlemi kurulur. Mahşerde herkes hesap verip Cennet ve Cehennem'e gidince sonsuz Âhiret âlemi başlar.
"El Ahir isminin anlamı; Allah 'son'dur, her şeyden sonradır, dolayısıyla Cennet ve cehennemden de sonradır. Bu nedenle Ahiret sonsuz olamaz. Çünkü cennet cehennem sonsuz olursa Allah son olamaz." diyen profesörler var.
1) Ölüm 2) Kıyamet ve Yeniden Diriliş 3) Haşr ve Mahşer 4) Hesap ve Mizan 5) Cennet ve Cehennem 1) Ölüm Ahirete geçişin ilk aşaması ölümdür. Ölüm, canlıların dünya hayatının sona ermesi, hayata veda etmesi demektir. Ölüm, tüm canlılar için kaçınılmaz bir sondur.
Allah insanlara, kendi katındaki gün kadar bir günlük süre verir ama bu, insanlara bin yıl gelir. Müfessirler bu son cümleyi şöyle açıklamışlardır. Onlara ulaşacak bir günlük azab şiddetinden dolayı bin yılın azabı gibi gelir. Azabın şiddetinden ötürü bir gün, bin yıl kadar uzun sürer.
İlgili 43 soru bulundu
Allah'ın başka her ne varsa hepsi zaman ve mekân mefhumu içindedir ve olmak mecburiyetindedir. Zaman ve mekân mefhumunun dışında bir mahlûk tasavvur edilemez.
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer.
Ahiret; kabir (berzah) hayatı, kıyamet, ba's (yeniden dirilme), haşir ve mahşer, defterlerin dağıtılması, hesap, mizan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi devreleri kapsamaktadır. İnsan öldüğünde ruh bedenden ayrılır, ancak kabir hayatıyla birlikte ruhun tekrar bedenle irtibatı kurulur.
Ahirete iman eden mümin, kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle, canlı cansız bütün yaratılmışlarla barışık yaşar. Onun elinden ve dilinden hiç kimseye zarar gelmez. O, bir başkasının malına, canına, iffet ve onuruna kastedemez. Hesap gününe inanan mümin, eşine iyi davranır.
Sual: İlk iki âyette, Ahiret yılı, dünya yılına göre bin yıl denirken, üçüncü âyette 50 bin yıl deniyor.
Allah dilerse onu affeder, dilerse günahları karşılığında cehennemde cezalandırır, fakat cezalandırdıktan sonra cennete koyar. Böyle bir kimse –tevbe etmediği takdirde- Hâricîlere göre dinden çıkar ve ebedî cehennemlik olur, Mutezile'ye göre ise dünyada mümin kabul edilse de öldüğünde ebedî cehennemliktir.
Cennet'le ilgili bu tasvirler Yahudi apokrif kitaplarından biri olan II. Ha- nok'un kitabında da geçmektedir. Buna göre; “yedi kat göğün üçüncü katında cennet ve cehennem bulunur ve hali hazırda her ikisi de mevcutlardır.
Kabir hayatı insanların ölümünden sonra dünya ve ahiret âlemi arasında geçici bir süre devam ettirdikleri devre olup ‚kabir hayatı‛ veya ‚berzah âlemi‛ şeklinde isimlendirilmiştir.
Âhiret inancı olan kimse¸ âhiret hayatında¸ bu dünyada yaptığı işlerin karşılığını göreceğine inanır. Bu sebepten işlerini Allah'ın emirleri çerçevesinde yapar. Daima ve her yaptığı işte Allah'ın rızasını kazanmayı düşünür. Bu da insanın hem dünyada hem de âhirette saadete ermesine vesile olur.
Ahiret yurdu tam bir hayat, ebedi hayattır. Mahiyeti ve ahiretteki durumlar, gaybe ait konulardan olduğu için gözlem ve deneylerle açıklanamaz. Bu konudaki tek bilgi kaynağı Kur'an-ı Kerim ve sahih hadislerdeki haberlerdir. Her felsefede, her dinde bir ahiret fikri vardır.
Allah tarafından görevlendirilmiş Nekir ve Münker adlı iki melek inanç ve itikatlarını incelemek için ölmüş kişinin kabrine birinci gece gelirler. Nekir ve Münker'in soruları kabirde ilk gecenin en zor hadisesidir. Bazı hadislerde bu iki melek için “kabrin iki bekçisi” diye tabirler kullanılmıştır.
Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir. Hadisi şeriflerde ölen kişinin sorgusunun kurbanda bir hayvanı kesip parçalanması kadar sürede gerçekleşeceği hakkında rivayetler bulunmaktadır.
Ölünün 3.günü bütün çevrelerde helva kavrulmakta, dualarla kavrulan bu helva, dağıtılmaktadır. Böylece, helvayı yiyen kişilerin de ölünün ruhuna “fatiha” okuması beklenmektedir. Ölünün 7.günü büyük bir yemek verilmektedir. Her kesimde, bu günde yenilen yemek daha zengin, gelenler daha kalabalık olmaktadır.
Ancak hadiste de belirtildiği üzere (Müslim, “Îmân”, 327) kıyamet gününde hesap öncesi bekleyiş (mevkıf) uzun sürecek ve insanlar bundan büyük bir ıstırap duyacaktır. Nihayet son peygamber Hz. Muhammed'in niyazı üzerine başlayacak olan hesaba ilkin onun ümmeti çağrılacaktır (Müsned, I, 282, 296; İbn Mâce, “Zühd”, 34).
BA'S. Kıyametin kopmasından sonra Allah tarafından ölülerin diriltilmesi hadisesi. Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
Âhiret hayatının kalıcı, bâkî ve ölümsüz olması (Mü'min, 40/39) onu geçici, fâni ve ölümlü olan dünya hayatından (Enfâl, 8/67) daha üstün yapmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Kur'an, “Bu dünya hayatı sadece bir eğlenceden, bir oyundan ibarettir. Âhiret yurduna (oradaki hayata) gelince, işte asıl yaşama odur.
Buna göre, uzayda Dünya'dan daha yüksek bir hızda hareket eden ve daha düşük bir yerçekimi kuvvetine maruz kalan bir astronotun saati, Dünya'daki bir insanın saatinden daha yavaş işler. Bu da, astronotun Dünya'ya döndüğünde, Dünya'daki insanlardan daha az yaşlanmış olacağı anlamına gelir.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.
Dragon kapsülünün ISS yolculuğu yaklaşık 36 saat sürecek
Buna göre uzay yolcularının ISS'e ulaşmaları için yaklaşık 36 saatlik bir yolculuk süreleri olacak. Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri