İnsanlar amel defterlerini ellerine aldıktan ve yaptıklarının en ince detayına kadar yazıldığını gördükten sonra Allah Teâlâ tarafından hesaba çekileceklerdir. Hesap ve sorgulama sırasında amel defterlerinden başka, insanın organları ve yeryüzündeki mevcûdat da insanın yaptıklarına şahitlik edecektir.
Kıyamet gününde insanların Allah tarafından hesaba çekileceğini haber veren âyetler genellikle hesap konusunun mânevî-ahlâkî olacağını ifade eder.
Âhiret hayatı Kıyâmet ile başlar. Yer ve göğün şekli değişir ve mahşer âlemi kurulur. Mahşerde herkes hesap verip Cennet ve Cehennem'e gidince sonsuz Âhiret âlemi başlar. Cehennem'dekilerin bir kısmı günahları miktarı ceza çekip Cennet'e giderler.
Kıyamet günü, hesap günü ya da mahşer günü (Arapça: يَوْمُ الْقِيَامَة); dünyanın sonunun geleceğine ve tüm insanların mahşerde toplanarak hesap vereceğine inanılan zaman. "Dünya merkezli evren" anlayışında dünyanın sonu, evrenin de sonu olarak algılanmıştır.
"Hesap günü", kişi yaptıklarıyla yüzleştirildikten sonra, tartıya vurulmayan, cezası verilmeyen zerre miktarı hayır ve şerrin bırakılmadığı ince hesap anına geçilir. Artık o gün: "Kim zerre miktarı bir hayır işlemişse, onu görecektir ve her kim de zerre miktarı kötülük işlemişse onu görecektir. " (ez-Zilzâl, 99/7-8).
İlgili 19 soru bulundu
İnsanlar ve cinler, mahşerde toplandıktan sonra muhakeme olunmak için çeşitli korku ve sıkıntılar içinde uzun müddet bekletileceklerdir. Bu müddetin bin ila elli bin yıl arası olduğu söylenir. Allah'ın indindeki bir gün, dünya ölçülerindeki bin yıla tekabül etmektedir.
Mahşer yeri Şam bölgesi olacaktır. İnsanlar o esnada üç kısma ayrılacaklardır; bir kısmı karınları tok, elbiseler giymiş ve binek üzerinde olacaklar, bir kısmı tek binekle nöbetleşerek bazen yaya olurlar bazen de binekli, bir kısmı da geriye kalanlardır ki ateş onları kovalayarak toplayacak.
Ahirette imandan sonra ilk sorulacak soru “Namaz”dan gelecek.
Resulullah efendimiz, (Allah rızası için ve isteyerek namazını kılan, orucunu tutan, haccını yapan, zekâtını veren, hesapsız ve azapsız Cennete girer) buyurdu. Kıyamette inciden yapılmış minberler üzerinde oturan, yüzleri nur gibi parlayan zatlar görülür. Bunlara Peygamberler ve şehitler bile imrenir.
Resul-i Ekrem -s.a.v.- Efendimiz bir Hadis-i şerif'lerinde şöyle buyururlar: “Kıyamet gününde insanlardan ilk olarak suâle çekilecek olan üç kişiden birincisi şehit edilen kimse olacaktır. Huzur-u ilâhî'ye getirildiğinde Cenâb-ı Allah ona ihsan ettiği nimetlerini bir bir sayar, o da bu nimetleri ikrar eder.
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Rasulullah (sav)'ın açıklamalarına göre en güzel isim olarak adlandırılanlardan bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak, Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, peygamberlerin isimleri, Hasan, Hüseyin ve diğer İslam büyüklerinin isimleri tavsiye edilen isimlerdir.
Cevap: Ahirette Cehennemden kurtulmak, yalnız Muhammed aleyhisselama tabi olanlara mahsustur. Dünyada yapılan hayrat ve hasenat, yani bütün iyilikler, bütün keşifler, bütün hâller ve bütün ilimler Resulullah efendimizin yolunda bulunmak şartı ile, ahirette işe yarar.
Başka bir ifadeyle insan ruhunun, bedeni terk etmesine ölüm diyoruz. Başka bir ifadeyle insanın dünyadan ahirete göçmesine ölüm diyoruz. Dolayısıyla kıyamet koptuktan sonra insan berzah âleminde dirilecek, ardından mahşer meydanına gidecektir. Buradaki diriliş ölüm demek değil, hayat bulmaktır.
Toplanılacak yere mahşer, mevkıf veya arasât denir. Buna göre haşir, kıyamet halleri arasında ba'stan sonra ikinci merhaleyi oluşturur ve “hesap görüldükten sonra cennet veya cehenneme sevkedip dağıtmak” anlamındaki neşirin karşıtı olur.
Süleyman (as) olduğunu ve sahabiler arasından ise Abdurrahman bin. Avf (ra) olduğu yazıyordu. Nedeni ise kıyamet gününde bütün servetlerindeki paraların hesabını vermesiymiş, o yüzden en son onların girecekleri yazıyor.
, Beyrut t.y.,1, İmân, 94, H. No: 367 (I, 197). Rasûlullah buyurdu: “Ümmetimden yetmiş bin kişi cennete girecektir; onlara sorgu yoktur.”
“Ümmetimden Yetmiş Bin Kişi Cennete Sorgusuz Girecektir.” Hadisi Üzerine Senet Eksenli Bir Analiz ve Değerlendirme.
Cennet, genişliği gökler kadar olan bir yerdir. Burada insanı rahatsız edecek derecede yakıcı sıcaklar ve dondurucu soğuklar yoktur. Cennette temiz su kaynakları, bozulmayan süt ve bal ırmakları vardır. Bunların yanı sıra cennete kalanlar, cennet içeceği de içerler.
Münker Ve Nekir Melekleri Ölen Kişiyi Sorguya Ne Zaman Çekerler? Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir.
Dünyada bile bunların örneğini gördüğümüze göre, ahirette en ileri derecede olabilir. Ancak hesabın ve cennette konuşulacak dilin Arapça olduğu bildirilmiştir. Konuşmanın Arapça olması, ruhun anlamasına engel olmaz.
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
islam dinine göre cennette herkes 33 yaşında, hz.yusuf'un güzelliğinde, sürmeli ve sakalsız olur. hz. muhammed'in (sav) bu konuda bir hadis-i şerifi bu yönde yorumlanmaktadır." hz.
Kıyamet gününde dört büyük melekten biri olan İsrafil Sur borusuna iki kez üfleyecektir. Sura ilk üflendiğinde o anda dünyada yaşayan tüm insanlar ölecek, ikinci kez üflendiğinde ise tüm ölülere diriltilip Allah'ın huzurunda toplanacaktır.
Kıyamet gününde, Hz. Adem'den bu yana yaratılan herkesin toplanacağı yere mahşer denir. Bu kelime birçok deyimde de geçer. Örneğin mahşer yeri gibi, çok kalabalık yerler için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri