Gizli şirk olan riyâ, en makbûl amelleri bile boşa çıkarıp sahibini ilâhî gazaba dûçâr eder. Bu sebeple müʼmin, ibadet ve tâatlerinde aldanışa düşmeden Âhiret hazırlığı yapmalıdır.
İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler. Vahşet namazı gibi bazı ameller, bu gece ölü için yaşanacak zorlukların hafiflemesine neden olur.
Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! "Amel defteri kendisine sağından verilen kimse, kolay geçireceği bir hesaba çekilir''[İnşikak 7-8] buyrulmuyor mu?" diye sorunca Resulullah: "O, amellerin arz edilmesidir. Ancak kim inceden inceye hesaba çekilirse azaba uğrar" buyurdu.
Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar.
Kendi iyiliğinin ya da kötülüğünün ölçüsünün başkalarının iyilik ya da kötülüklerine göre belirleneceğini sanarak yanılır. Yeryüzündeki insanların tamamı kötü de olsa bu yine kişinin bireysel durumu için bir şey ifade etmez. Çünkü ahirette herkes kendi yaptıklarından hesaba çekilir.
İlgili 20 soru bulundu
Resulullah efendimiz, (Allah rızası için ve isteyerek namazını kılan, orucunu tutan, haccını yapan, zekâtını veren, hesapsız ve azapsız Cennete girer) buyurdu. Kıyamette inciden yapılmış minberler üzerinde oturan, yüzleri nur gibi parlayan zatlar görülür. Bunlara Peygamberler ve şehitler bile imrenir.
Şüphesiz din (hesap ve ceza) da mutlaka gerçekleşecektir. Zariyat Suresi, 12. ayet: "Hesap ve ceza (din) günü ne zaman?" diye sorarlar.
Ahirette imandan sonra ilk sorulacak soru “Namaz”dan gelecek. Rabbim hazırlananlardan ve bu sınavı başarıyla geçenlerden eylesin.
Cevap: Meleklerin iradesi olmadığı için melekler davranışlarından ötürü hesaba çekilmeyeceklerdir.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Bunlar, her an ölüme hazır olan kimselerdir) hadis-i şerifi, üzerinde bulunan kul ve hak borçlarını ödeyip her an ölüme hazır bekleyen mesut kimseleri bildirmektedir.
"Hesap günü", kişi yaptıklarıyla yüzleştirildikten sonra, tartıya vurulmayan, cezası verilmeyen zerre miktarı hayır ve şerrin bırakılmadığı ince hesap anına geçilir. Artık o gün: "Kim zerre miktarı bir hayır işlemişse, onu görecektir ve her kim de zerre miktarı kötülük işlemişse onu görecektir. " (ez-Zilzâl, 99/7-8).
Haşir, dini bir ıstılah olarak; kıyâmet gününde yeniden diriltilen bütün varlıkların hesaba çekilmek üzere bir meydana sevkedilip toplanmasını ifade etmektedir.
Münker Ve Nekir Melekleri Ölen Kişiyi Sorguya Ne Zaman Çekerler? Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir.
Ahirette sorulacak sorular... Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ibadetlerden ilk sorulacak suâlin, dînin direği olan “namaz” hakkında olacağını şöyle haber vermişlerdir: “Kıyâmet günü kulun hesâba çekileceği ilk amel, namazdır.
İnsanlar amel defterlerini ellerine aldıktan ve yaptıklarının en ince detayına kadar yazıldığını gördükten sonra Allah Teâlâ tarafından hesaba çekileceklerdir. Hesap ve sorgulama sırasında amel defterlerinden başka, insanın organları ve yeryüzündeki mevcûdat da insanın yaptıklarına şahitlik edecektir.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
7-Rahmet melekleri bir insan namaz kıldığında namaz kıldığı hal ve oturuşunu koruduğu müddetçe ona hayır dua ve istiğfarda bulunurlar. Bu o şahıs yerini terk edinceye kadar devam eder.
42 Enbiyâ, 21/19,20. 43 Nahl, 16/50. 44 Tahrim, 66/6. 6- Melekler Allah‟tan korkarlar. 7-Kur‟ân Meleklerin günahlardan uzak ve mâsum varlıklar olduğunu ifade etmektedir. Melekler Allah‟a isyan etmezler, asla O‟nun emrinden çıkmazlar.
Ahirette, Arapça bilmeyenler de Arapça konuşup anlayabilecekler. Dünyada kullandığımız dillerin farklı olması kabirde sorulan sualleri anlamamıza ve konuşmamıza mani olmaz. Çünkü ahiret âlemindeki işler, dünyadaki gibi sebeplere bağlı değildir.
Allah tarafından görevlendirilmiş "Nekir ve Münker" adlı iki melek itikatlarını incelemek için ölmüş kişinin kabrine birinci gece gelirler. Nekir ve Münker'in soruları kabirde ilk gecenin en zor hadisesidir. Bazı hadislerde bu iki melek için “kabrin iki bekçisi” diye tabirler kullanılmıştır.
Bir hadiste Peygamber efendimiz (a.s.m) şöyle buyuruyor: "Kabir ya Cennet bahçelerinden bir bahçedir veya Cehennem çukurlarından bir çukurdur." (Tirmizî, kıyamet, 26). Kabir azabının mahşer gününe kadar devam edeceği hadislerden anlaşılıyor.
Buna göre, bu dünyada gizli kalan günahlar, ahirette de gizli kalır. Açıktan işlenen günahlar da ahirette açıkça görülür. Allah bütün günahları herkese göstermeyecektir. Nitekim, tövbe edilmiş bazı günahları veya başkasının günahını gizleyen kişilerin günahlarını da Allah gizleyecektir.
En yüce varlık olarak inanılan, bütün kemâl sıfatları şahsında bulunduran ve her türlü noksan sıfatlardan uzak olan gerçek Ma'bud. Varlığı zorunlu olan tek yaratıcıya ait yüce bir isim. Bu isimle çağrılan bir başka varlık olmamıştır, olmayacaktır da.
Mahşer günü insanlar hesaba çekilecektir. Hesaba çekildikten sonra tam cehennemin üzerinde kurulmuş sırat köprüsünden geçmeye çalışacaklar. Sırat köprüsü kıldan ince olacak. Salih amel işleyen sevapları günahlarından fazla olan Müslümanlar sırat köprüsünden geçerek Cennet'e ulaşacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri