İlimizin başlıca stratejik ürünleri süt, bal, et ve kaşar peyniridir. İlimizde mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızdan yılda 36 bin 500 ton et üretimi, 580 bin ton süt üretimi yapılmaktadır. Bunlar önemli rakamlardır. Yıllık kaşar peyniri üretim miktarımız 12 bin tonun üzerindedir.
Kars ili arazisinin %34,7'si tarım arazisidir. İl genelinde başta hububat (buğday, arpa) üretimi olmak üzere yem bitkileri ve endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. En çok üretilen ürün buğdaydır.
Kars'ın Meşhur Lezzetleri
Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (haside), Pişi, Mafiş, Lokum (lokma), Kesme çorbası, Erişte aşı, Hangel (mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Piti kebabı, Kurze başlıca yemekleri.
Kars ilinde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişir. Merkez ilçe genelindeki uzun süren kış mevsimi tarımsal üretimi etkilemektedir. Yılda sadece bir kez ekin biçin yapılır.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor. Bunların dışında semt pazarlarında bulabileceğin; yerel ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak değerlendirebilirsin.
İlgili 19 soru bulundu
Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak isimlendirilmektedir.
Kars'ta en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Çayır ve otlak alanlarının geniş yer kaplaması küçük ve büyük baş hayvancılığı geliştirmiştir. Kümes hayvancılığı da oldukça gelişmiştir. Ayrıca hayvan ürünleri de halkın en büyük geçim kaynaklarındandır.
koyması gerekiyor. Kars'ın Başkenti Dikme, Kars, Türkiye'de.
Kars'ın Rus Ordularına karşı kahramanca savunulması sonucunda; kazanılan 1855 Kars Zaferi nedeniyle, Şehrimize verilen. "Kars Zafer Madalyası" aynı zamanda Anadolu'da bir şehre verilen ilk Gazilik Madalyasıdır.
Kars Gravyer peyniri veya kısaca Kars gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır.
Kars Adının Menşei
Esasen ismi de menkıbeye dayanır. Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
Dünya çapında bir üne sahip olan Kars Gravyeri diğer adıyla Kars kaşarı ve her derde deva organik Kars balı yörenin en meşhur ürünlerinden.
KARS (AA) - Kars'ın lezzetiyle bilinen kazları, kesim dönemi olan kış mevsimi öncesi özel besiye alındı. Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars'ta, çiftlikler yeni sezona hazırlanıyor. Bahardan bu yana meralarda beslenen kaz sürüleri, ekim ayının gelmesiyle besiye çekildi.
Özet: Kağızman İlçesi idari bakımdan Kars iline bağlı olup, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Kış mevsiminin sert ve çok soğuk geçtiği bölgede meyvecilik ancak derin vadi tabanlarında yapılabilmektedir. Sahada yetiştirilen meyvelerin başlıcaları; kayısı, elma, armut, ceviz, kiraz ve duttan ibarettir.
Nüfusu Karapapaklar (Terekemeler), Şii Azeriler, Kars çevresinden Yerliler ile daha sonra Erivan(Revan)'dan Kürtler oluşturur. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur.
Kars'ın Digor ilçesine bağlı olan ve bölgenin en güzel köylerinden biri olan Killitaş ile Ermenistan arasında Arpaçay Nehri uzanıyor. Ermeni Soykırımı'ndan sonra yakın bölgelerden buraya getirilen Kürtler, Ermeniler'den kalma kiliselere ve evlere sahip çıkmış.
Kale kapısındaki kitabeye göre, 1152 yılında Sultan Melik İzzeddin'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılır. Kaleyi 1386 yılında Timur ve ordusu yerle bir eder, 1579 yılında padişah III. Murat'ın emriyle Lala Mustafa Paşa döneminde yeniden inşa ettirilir.
Kars aslında bir 'Serhat Kenti'. Sınırda stratejik konumu sebebi ile sürekli savaşlar görmüş. 1200 – 1450 yılları arasında Moğollar, 1600 – 1700 yılları arasında İran – Sasani, 1800'lerin başında ve ortasında Rusların saldırısına uğramış. Bu sebeple hep bir asker kenti, paşalar şehri olmuş.
Kars'ın En Meşhur Tatlısı: Kars'ta deneyebileceğiniz tatlı türleri umaç helvası ve hasuda tatlısıdır. Her iki tatlıyı şehir merkezindeki lokanta ve restoranlarında menüsünde bulabilmeniz mümkündür.
Kars yaylalarının Kars-Ardahan yöresine ait olan iklimi, yüksek ve denizden sıradağlarla ayrılmış olduğundan çok serttir. Kışları kurak, yazları ise yağışlı geçen ilde en kurak geçen mevsim olan kışın sıcaklıklar zaman zaman -39 °C'ye kadar düşer. Karla kaplı gün sayısı ortalama 120'den fazladır.
Doğum oranlarının halen yüksek olduğu Kars İli, doğal nüfus artışı oranının da yüksek olmasına rağmen, başta ekonomik sebeplere dayalı göçler nedeniyle nüfus kaybına uğramaktadır. İl sahip olduğu %0 -23.01 göç oranıyla Türkiye illeri giden göçler sıralamasında 3. durumda bulunmakta ve nüfus kaybetmeye devam etmektedir.
Sibirya soğuklarının etkili olduğu Kars'ta, termometreler eksi 30'u gösterdi. Aşırı soğuktan kentte hayat durdu.
KARS'IN TARİHİ GEÇMİŞİ, ÖZELLİKLERİ
Şehir ve çevresinde Moğollar ve Akkoyunlular, Karakoyunlular gibi Türk devletleri hüküm sürmüş, 1514 yılında Yavuz Sultan Selim bölgeyi fethettikten sonra Osmanlı İmparatorluğuna katmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri