Ahlak kuralları hukuk kurallarından daha geniş bir kapsama sahiptir. 2.Ahlak kuralları kişilere yükümlülük yükler ama yetki vermez. Hukuk kuralları ise yükümlülük yüklerken yetki de verir. 3. Ahlak kurallarının yaptırımı toplum tarafından ayıplanma, kınanma gibi manevi bir yaptırımdır.
Ahlakın yaptırımı vicdan, hukukun maddi zorlayıcı yaptırımları vardır. Ahlaka aykırı davranışlarda bulunanlar toplumsal tepkilerle karşılaşırken, hukuka aykırı davrananlar cezai yaptırımlara tabi olmaktadır.
Belirli bir alanın terimi olarak ahlaki yaptırım ise “süje- nin kendisini yapmaya mecbur edici bir kuvvete sahip olması” (Ülken, 2016: 273) demektir. Buna göre ahlaki yaptırım, ahlaki özneye, bir kuralın gereği- nin yerine getirilmesi noktasında caydırıcı veya teşvik edici bir motivasyon sağlayan güçtür.
Buna karşılık ahlak kurallarına uymamanın yaptırımı, toplumun o kişiyi “hoş görmeme”si şeklindedir. Hukuk sistemlerine göre farklılıklar olsa da hukuk kurallarının büyük kısmı yazılı hale getirilmiştir. Ancak ahlak kuralları yazılı kurallar olmayıp toplumun vicdanında yaşayan kurallardır.
Ahlak kuralları da insan davranış ve eylemlerini sınırlandırır, ancak hukuk kurallarından farklı olarak ahlak kurallarının yaptırımı yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Hukuk Kuralları ile Ahlak Kuralları Arasındaki İlişki
Hukuk kuralları kişilere haklar ve yükümlülükler getirir. Oysa ahlak kuralları, kişilere sadece yükümlülükler getirir. Ahlak kurallarına uymamanın yaptırımı manevidir, hukuk kurallarına uymamanın yaptırımı ise maddidir.
Ahlak kurallarının yaptırımı manevidir. Ancak görgü kurallarına göre bu manevi yaptırım daha kuvvetlidir.
Hukuk kurallarının ihlali halinde karşılaşılacak maddi yaptırımlar beşe ayrılabilir: Ceza, Tazminat, Cebri İcra, Hükümsüzlük ve İptal.
Ahlak ve hukuk kuralları arasında yaptırım farkı vardır. Ahlakın asıl yaptırımı vicdan olmasına karşılık, hukukun devletin gücü ile uygulanan maddi zorlayıcı yaptırımları vardır.
Zira hukuk kuralı devlet gücüyle yaptırıma bağlanmışken, ahlak, din ve görgü kurallarının yaptırımları bireysel ve vicdanî kabul ve tercihlere dayanmaktadır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Yaptırım bir hukuk kuralına aykırı davranılmasının sonucunda yol açılan zararın ortadan kaldırılmasını amaçlar. Kısaca yaptırım "Bir hukuk kuralına aykırı davranılması halinde hukuk düzenince öngörülen sonuçtur.
Ahlâk kelime anlamı olarak huy, mizaç ve karakter demektir. Kavram olarak ise insanın bir amaca yönelik kendi arzusuyla iyi davranışlarda bulunup kötülüklerden uzak durmasıdır. Yozlaşma ise bozulma ve kötüleşme demektir. Yani, ahlâkî yozlaşma kavramı ahlâkın kaybolması, kötüleşmesi ve bozulması anlamlarına gelir.
Ahlak kuralları biri öznel, diğeri ise nesnel ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Vicdani ödevler ve iyilik üzerindeki kurallar bütününe ahlak kuralları denmektedir. Manevi yönden ortaya çıkar ve bireysel açıdan ele alınır. Yani insanın kendi iyiliği ve vicdani ödevleri üzerinden gerçekleştirmiş olduğu seçimlerdir. Bu konuda ahlak kuralları açısından birçok farklı örnek vermek mümkündür.
Din kurallarının yaptırımı uhrevîdir. Allah korkusudur; cehennem azabıdır. Halbuki hukuk kurallarının yaptırımı devlet gücüdür. Din kuralları bir taraftan uhrevî ilişkileri, diğer taraftan dünyevî ilişkileri düzenler.
Ahlaki bir yaşam biçimi, insan yaşamının gelişmesine de yardımcı olur, onu korur ve destekler. Küresel etik meseleler üzerine düşüncelerin temelinde mutluluk ve tatmin elde etmek, ya da olumsuzlukları en aza indirmek için ahlaki değerleri bütünleştirme çabası vardır.
Çünkü ahlak insanların size karşı davranışlarını ön görmenizi sağlayan ve işbirliği yapmayı kolaylaştıran bir toplumsal kurum. Belli türden kurallara göre eylemde bulunan canlılar/türler hayatta kalıp üreyebiliyor.
Hukuksal anlamda yaptırım (müeyyide), hukuk kuralının ihlal edilmesi durumunda hukuk düzenince öngörülen zorlama araçlarıdır. Yaptırımın iki temel özelliği, bir mevzuat ihlalinin doğrudan karşılığı olarak (yani mevzuat ihlaline yanıt olarak) verilmesi ve hukuksal bir zorlama içermesidir.
○ Yaptırım, genel olarak, hukuk düzeninin etkinliğinin sağlanmasına, toplumsal düzenin ve bu düzenin devamlılığının teminat altına alınmasına hizmet eder. Yaptırım uygulanmasa bile onun hukuk düzeni içerisinde öngörülmüş olması, toplumsal düzenin sağlanması adına belirli amaçlara hizmet eder.
Yaptırımın manevi yönü hukuka aykırı davranış ortaya çıkmadan önce vardır ve hukuka aykırı davranışı önlemeye yarar. Buna göre, kişiler yaptırım korkusu ile hukuka uygun davranırlar. Yaptırımın maddi yönü ise hukuka aykırı davranıştan sonra ortaya çıkar.
Kaynak farkı: Hukuk kurallarını hukuk düzeninin yetkilendirdiği kişiler koyar. Ahlak kuralları bu bakımdan daha otonom bir özellik gösterirler. Hukuk kuralı bireyin dışında ona üstün bir iradenin ürünü iken ahlak kuralları bireyin vicdanının ürünü olarak ortaya konulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri