Kişi beş yıl içerisinde kasıtlı olarak bir suç işlerse hakkında verilen HAGB kararı bozulacaktır.
Sanık; 5 yıllık denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemez ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklerine uyarsa, hiç suç işlememiş gibi olur, dava ve verilmiş ceza düşer. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı beraat niteliğinde değildir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) kayıtlarında görünmez. HAGB kararları, adli sicil kaydında bu hükümlere özgü bir sisteme kaydedilir. Bu nedenle e-devlet üzerinden alınan sabıka kaydında veya adliyeden alınan adli sicil kaydında HAGB kararı gözükmez.
HAGB kararının başlatılabilmesi için, mahkemenin vermiş olduğu kararın kesinleşme kazanması gerekir. Şöyle ki, mahkeme kararını açıklar ve taraflar bu karara verilen sürede itiraz etmezse verilen hüküm kesinleşir. Kararın kesinleşmesinden sonra, 5 yıllık süreç başlar.
HAGB kararından itibaren 5 yıl denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde mahkeme hükmü değiştirmeden açıklar. Yeniden hüküm kurulabilmesi için kasten işlenen yeni suç bakımından verilecek cezanın kesinleşmesi gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Düşen HAGB Kararının Memuriyete Etkisi
HAGB'nin 5 yılın sonunda düşmesiyle sanığa herhangi bir ceza verilmeyecek dolayısıyla ilgili suç herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Sayılan sebeplerle düşmüş HAGB kararları da memuriyete herhangi bir engel teşkil etmeyecektir.
Kararın açıklanmasının ardından 5 yıllık süre içerisinde kasıtlı bir suç işlenirse karar açıklanır. Bu karar temyiz edilebilir. Temyiz sonucunda ceza kesinleşirse sabıka kaydında görünecektir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması Ceza Muhakemesi Kanunu 231. madde de düzenlenmiştir. Sanığa verilen ceza, 2 yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise, gerekli olan koşulların varlığı halinde verilerek hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle geriye bırakılmasıdır.
Bir kimse, genel aftan faydalandığı suçu tekrar işlese dahi, suçun tekerrüründen dolayı cezasında ağırlaştırma yapılmaz. Bu kişiler hakkında HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı verilemezse de, cezanın ertelenmesine karar verilebilir.
31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Sanık 5 yıllık denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlerse mahkeme açıklamayı geri bıraktığı hükmü aynen, değiştirmeden açıklar. Bu halde aynen açıklanan mahkumiyet hükmü hukuki sonuç doğurur. Kanun yollarına başvurulması durumunda kararın kesinleşmesi ile cezanın infazı gerçekleştirilir.
Denetimli serbestlik süre bakımından 1 yıldır. Bazı koşullarda bu süre 1 yıldan daha fazla olabilmektedir. Koşullu salıverilmesine 2 yıl ve 2 yıldan daha az süresi kalan kadın hükümlülerin 0-6 yaş grubunda çocuğu varsa denetimli serbestlikten yararlanabilirler.
5 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar? 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Sanığa verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için Açık Ceza İnfaz Kurumu'na Ayrılma Yönetmeliğinin 5. maddesi devreye girmesiyle sanık doğrudan açık ceza infaz kurumuna alınmaktadır.
İşlediği suçtan dolayı kişi hakkında verilecek mahkûmiyet kararının, belirlenen şartların gerçekleşmesi halinde 5 yıl ertelenmesi ve bu süre içinde kişinin yeni bir suç işlememesi ile denetim tedbirlerine uyması halinde verilen cezanın hukuki bir sonuç doğurmamasıdır.
Ceza yargılaması sisteminde her suç birbirinden bağımsız olup ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Mahkeme iki suçtan da aynı anda HAGB kararı verebilirdi. Bu konuda yasal bir engel yok.
Şartları kısaca açıklamak gerekirse; Sanığa hapis cezası verilmiş ise bu hapis cezasının iki yıl veya daha az süreli olması gerekir. Burada önemli olan hapis cezasının süresidir. Dolayısıyla taksirle işlenen suçlarda olabileceği gibi kasıtla işlenen suçlarda da HAGB kararı verilebilir.
Devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan verilen HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı memuriyete alınmaya engeldir. Memuriyete alındıktan sonra bu suçlardan dolayı HAGB kararı verilmesi durumunda da memuriyet ile ilişiği kesilir.
Suç Tarihi İtibariyle 18 Yaşını Bitirmişler İçin Dava Zamanaşımı Süresi: 5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; 20 yıl. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; 24 yıl.
Örneğin, 10 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün koşullu salıverilme/şartlı tahliyesi şöyle hesaplanır: 10 yıl hapis cezasının 1/2'si 5 yıldır. 5 yıl hapis cezasından 3 yıllık denetimli serbestlik süresi düşülür, böylece bu mahkumun 2 yıl cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmış olur.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır.
Yargılanan kişi henüz “sanık” sıfatını korumakta olduğundan pek tabii masumiyet karinesinin koruması altında olacaktır. Bu yüzdendir ki, HAGB kararı verilen bir suç adli sicile işlenmeyeceği, istisnalar hariç beş yıl sonra da kendine özgü olarak tutulduğu kayıttan silinip tüm sonuçları ile ortadan kalkacaktır.
Zira HAGB kurumu beraat hükmüyle değil mahkûmiyet kararıyla ilgili bir müessesedir. Diğer bir ifadeyle HAGB kurumu beraat hükmüne seçenek bir karar türü olmadığından kurumun beraat oranlarını değil mahkûmiyet hükmüne seçenek yaptırım oranlarını etkileyecek bir potansiyeli vardır.
Diğer bir anlatımla Yargıtay; sanık hakkında HAGB verilmesine ve ilgili HAGB'ye göre denetim süresi başlamasına rağmen, kişinin başka bir suçtan yargılaması yapılırken suç tarihi HAGB'nin kesinleşme tarihinden önce olduğu takdirde kişi hakkında bir kere daha HAGB kararı verilmesinin mümkün olduğunu ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri