İslam alimleri insanın ahlaki yönünü dört temel erdem üzerinden ele almışlardır. Bunlar adalet, hikmet, şecaat (cesaret) ve iffettir.51 Bu erdemler can, mal, din, akıl ve neslin korunması ilkeleriyle ilişkilendir. Can ve malın korunması adalet ve şecaat erdeminin gereğidir.
Sosyal ilişkilerinde adil davranabilmek, ahlak kurallarına uygun davranışlar gösterebilmek ve dürüst olabilmeliyiz. Sevgi, saygı ve anlayış duyguları ile diğer kişilerle dayanışma içinde bulunmalı, eleştirilere açık olmalı, başkalarının iyi davranışları ve başarılarını takdir etmeliyiz.
İbadet etmeli ve yalnızca Allah'a secde etmeliyiz. İyilik ve hayır işlemeye özen göstermeliyiz ve her yaptığımız işte Allah'ın rızasını kazanmayı amaçlamalıyız. Peygamberlerimizi kendimize örnek almalıyız. Her azman Allah'ı zikretmeliyiz ve anmalıyız.
Ahlakilik iyi olma isteğidir ve bu isteği temel tavır olarak seçmiş olan kişiler de ahlaki yetkinliğe sahip olan kişilerdir. Ahlaki yetkinlik ve sorumluluk taşıyan bu kişiler, kararlarında yalnızca kendini değil, birlikte yaşadığı insanların ve toplumun da sorumluluğunu üstlenebilen aydın insandır.
Sorumluluklar hayatımızı devam ettirebilmemiz için yerine getirdiğimiz yaşamsal görevlerimizdir. Sınavlara hazırlanmak, çalışmak, para kazanmak, ihtiyaçlarımızı gidermek, anlayışlı ve saygılı bir ebeveyn, evlat, partner olmak, topluma uyumlu bir vatandaş olmak sorumluluklarımızdan sayılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir. Eğitim, sağlık, yardım ve çevre konuları sosyal sorumluluğun öncelikli konularıdır.
Ödev yapmak, derse zamanında girmek ve daha birçok durum öğrencinin sorumlulukları arasında bulunmaktadır. Örnek 2. KPSS sınavına hazırlanan bir üniversite öğrencisinin sorumluluğu sınava çalışmak ve sınavı kazanmaktır. Bu sorumluluk doğrultusunda hareket eden bu kişiler sorumluluğunu bilerek hareket etmelidirler.
Bir davranış yapılmadan önce o davranışın yapılış amacı (niyeti) önemlidir. Buradaki niyet sadece ödeve uygun olarak, amacı kendisi için olan salt iyiyi (niyeti) gerçekleştirmektir. Salt iyi yasaya uygun olandır. Kant'ın bu düşüncesine ödev ahlakı (iyi niyet ahlakı) denir.
Bu çerçevede yeme içme, giyim kuşam, yatıp kalkma, eve girip çıkma, büyük küçük bütün insanlarla ilişkiler, konuşma, camiye gitme, namaz, oruç ve sadaka gibi her davranışın, her ibadetin ahlaki bir yönü vardır. Bunların hepsi Müslümanın zihnini inşa ederek ona şahsiyet kazandıran davranışlardır.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
Ahlaki Davranış:
Ahlak veya ahlaki davranış, bir kültür veya dinin kurallarını izleyen bir dizi olumlu karakter özelliğidir. Yüksek standartlarda düzgün davranış sergileyen bir insan ahlaki olarak kabul edilebilir. Kaba, uygunsuz veya dürüst olmayan biri ahlaksız olarak kabul edilebilir.
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim. İslâm düşüncesi ve kurumları tarihiyle fıkıh ilminde farklı anlamlarda kullanılan bir terim. Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
İdarenin halleri iki ana başlık içinde inceleniyor olsa da kusursuz sorumluluk ilkesinin kendi içinde Sosyal Risk İlkesi, Risk İlkesi ve Fedakarlığın Değiştirilme İlkesi olmak üzere 3 alt başlığa ayrılmıştır.
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir. Yönetişimde, hesap verebilirlik, "eylemlerinden dolayı hesaba çekilmek" temel tanımının ötesine geçmiştir.
Sosyal Sorumluluk Projesi Nedir? Tüm insanlığı ve toplumu ilgilendiren problemlerin üstesinden gelmek adına sivil toplum kuruluşları, şirketler, bireyler, devlet ya da özel sektör tarafından hazırlanan projelere sosyal sorumluluk projesi denir. Sosyal sorumluluk projelerinde kâr amacı ve kişisel çıkar güdülmez.
Bu sorumluluklar, sosyal yani toplumsal sorumluluk olarak adlandırılır. Çevre, kadın hakları, eğitim, sağlık, çocuk hakları, ekonomik eşitsizlik, cinsiyet eşitliği ve hayvan hakları gibi toplumu ilgilendiren birçok konuda bu projeler yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri