Etik ve ahlak günlük hayatta ve akademik tartışmalarda birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Bununla birlikte aralarında bazı önemli farklılıklar bulunmaktadır. Ahlak insan davranışları üzerinde çalışırken, etik evrensel felsefi prensipler üzerinde çalışmaktadır.
ahlak felsefesine ise “ahlaki teoloji” denilmektedir.
adab / âdâb
(Edeb kelimesinin çoğuludur.) Usul, yol, yordam, davranış kaideleri, terbiye.
Yaygın olarak kullanılan eş anlamlılar etik, ilkeler, erdem ve iyiliği içerir. Ahlak, bugün yaşadığımız çok kültürlü dünyada karmaşık bir konu haline geldi. Ahlakın ne olduğunu, davranışımızı, vicdanımızı, toplumumuzu ve nihai kaderimizi nasıl etkilediğini görmekteyiz.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
İlgili 27 soru bulundu
Felsefî ilimler içerisinde ise ahlâk, nazari ahlâk, ev yönetimi ve şehir yönetimi olarak üçe ayrılan pratik bilimlerin üst adıdır. Zaten İslâm düşüncesinde “ahlâk” kelimesi ile “edep” kelimesi çoğu zaman aynı anlamda kullanılmıştır.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Ahlâk, insanın kendisi dâhil, varlıkla ve insanlarla ilişkilerin de nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür. Ahlâk, bir toplumda genel olarak uyulması beklenilen kurallar ve yapılması gereken görevlerin tümüdür.
Ahlak, davranışların toplumsal kurallarında meydana gelirken; etik ise insanların ahlaki davranış sonuçları hakkında değerlendirmelerden oluşmaktadır. Ahlak, toplumsal yaşamda insan ilişkilerinin yansıması ve davranışlarının niteliği iken Etik; insan davranışlarını biçimlendirmek için sürdürülen düşünsel faaliyettir.
Bundan dolayı çoğu zaman ahlâk ve etik eşanlamlı olarak kullanılmaktadır (Rothschild, 1993:2). Bu bağlamda kavramların tanımlamasını yapacak olursak, Ahlâk (Moral), birey ve toplum tarafından benimsenmiş insan yaşamına yön veren kurallar topluluğudur. Konusu insanın toplumdaki eylemleridir.
Ahlak kelimesi de latincede moral kelimesiyle ifade edilir.
ahlak-ı seyyie / ahlâk-ı seyyie / اَخْلَاقِ سَيِّئَه
Kötü ahlâk.
Ahlak, Arapça ḫ-l-ḳ kökünden gelmektedir ve bu kök doğrudan ahlaka taalluk eden bir unsur taşımamaktadır. ḫ-l-ḳ kökünün hemen bütün türevleri, bu kökün temel anlamı olan taḳdīr ile ilişkilendirilmiştir.
Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan ...
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
İnsan davranışlarını iyi ya da kötü olarak nitelendiren yaptırım gücünü ağırlıklı olarak bireyin vicdanından alan kurallara ahlak denir. Ahlak felsefesi (Etik) ise ahlak alanını yöneten değerlerin neler olduğunu, özünü ve temellerini araştıran ahlaki eylemlerin ölçütlerini koyan özel bir felsefe alanıdır.
Deontoloji, bir mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır. İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.
1- Etik, ahlaka göre daha genel bir kavramdır. 2- Ahlak kişiden kişiye göre değişebilir. Etik ise evrensel bir değer olup her yerde geçerlidir. 3- Ahlak kuralları zamanla değişebilir.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Ahlaki değerler, dürüstlük, adalet, sadakat, merhamet gibi kavramları içerebilir. Ahlaki bir yaşam sürdürmek, insanların toplum içinde daha iyi bir şekilde yaşamalarına yardımcı olur. Dua: Dua, bir kişinin Tanrı'ya veya bir ilahi varlığa yönelerek dileklerde bulunma veya ibadet etme eylemidir.
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
Ahlak dediğimiz olgu kültürel evrim çerçevesinde medeniyetimizi sürdürebilmek için toplum tarafından çevresel koşullara göre evrimleşen kurallar bütünüdür. Evrimsel olarak insan toplum halinde yaşayan bir tür.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
Ahlak, her toplumun içerisinde kendi yaşam tarzlarının sonucu olarak oluşan soyut bir olgudur. Bir çekirdek ailenin bile kendi içerisinde diğer herkesten farklı bir aile ahlakı vardır. Bu büyük ölçekte kent ahlakını, ve daha büyük ölçekte toplumsal ahlakı beraberinde getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri