Haşim, bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazdı. Hece ölçüsünü, musiki açıdan yetersiz bulduğu için kullanmıyor, ayrıca onu, “Köylü vezni” diye niteliyordu. Bunun yanında şiirlerinde hiçbir zaman anlaşılma kaygısı gütmedi.
Şiiri müziğe yaklaştırmış, ahenge büyük önem vermiş, şiirin anlaşılmak için değil duyulmak için olduğunu savunmuştur. Şiirlerini aruz vezniyle yazmıştır. Kapalı şiirler yazan Ahmet Haşim, şiirde açıklık ve fikri gereksiz bulmaktadır. Ahmet Haşim, şiirlerinde kadın, yalnızlık, ölüm, aşk ve hüzün gibi konular işlemiştir.
Ahmet Haşim şiir, deneme, gezi yazısı türünde pek çok eser vermiş, Türk Edebiyatı'nın önde gelen yazarlarından biridir. 1887 yılında Bağdat'ta dünyaya gelmiştir. Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır.
Sanatçıya göre gerçek şiir, nesre çevrilmesi mümkün olmayan bir şiirdir. Aruz ölçüsüyle yazan şair, Arapça ve Farsça sözcüklere de bolca yer verir. Haşim, anlamca kapalı olan şiirleri sever.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
İlgili 27 soru bulundu
Ahmet Haşim | “Akşam şairi” olarak tanınan, modern Türk şiirinin kurucularından; şair ve yazar #AhmetHaşim.
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Kendisini Saf şiirin öncüsü olarak görmektedir. Ahmet Haşim hangi edebi akım kullanmıştır; Şiirlerinde sembolizm ve izlenimcilik akımları kullandığı görülmektedir. Modern Türk şiirinin kurucularından bir tanesidir.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Birinci Dünya Savaşı'nda, askerken Anadolu'nun birçok yerini gördü. Avrupa'daki şiir cereyanlarını yakından takip eden Ahmet Haşim'in Göl Saatleri ve Piyale isimli şiir kitapları Türk şiirinin en önemli eserleri arasında yer alır. Hayatı boyunca yaklaşık doksan beş şiir yazmıştır.
Haşim, bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazdı. Hece ölçüsünü, musiki açıdan yetersiz bulduğu için kullanmıyor, ayrıca onu, “Köylü vezni” diye niteliyordu.
Fecr-i Ati Edebiyat-ı Cedide ile Milli Edebiyat arasında bir köprü görevi görür. Fecr-i Ati'nin en önemli temsilcisi Ahmet Haşim'dir.
Şiir tarifinde saf şiire vurgu yapan Haşim, onu mutlak surette nesirden ayırır.
Haşim de şiiri, “söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın mutavassıt bir lisan” olarak tanımlamıştır (Kolcu 2009, 30). Şeyh Galip, Abdülhak Hâmit, Cenap Şahabettin'i kısmen içine alan bir şiir mıntıkasındadır. Fakat onun asıl üstadları Fransız 'Symboliste'leriydi” der (Hisar, 1969: 136).
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Edebiyat hocası Ahmet Hikmet o cevheri hemen keşfetti. Herkes “Arap Haşim” derken ona, hocası “Şair” diye çağırmaya başladı Haşim'i. Türkçe yazdığı o muhteşem şiirlerle, onu “Arap” diye aşağılayanların yüzüne bir tokat gibi inmeye başladı bir süre sonra. Yine de lakabı “Arap” kaldı.
Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, ülkemizde 30'lu yıllardan itibaren yaygınlık kazanmıştır. Saf şiirde ahenk ve üslup ön plandadır. Bu türde şiirler yazan ozanlarca, şiirde ''söylenen'' değil ''söyleme şekli'' çok daha önemlidir.
Herhâlde Hâşim'de çok okuduğu ve sevdiği Fran- sız sembolistleriyle beraber başka tesirler de vardır. Bir cümleyle, edebiyatımızda bir Ahmed Hâşim sembolizmi vardır. Ancak bu, Hâşim'in kendine göre, kendi te- mâyülleri istikametinde yorumlanmış bir sembolizmdir.
Cenap Şahabettin Şiirlerinde Hangi Ölçüyü Kullanmıştır? Aruz ölçüsü kullanmıştır. Şiirlerinde hece ölçüsüne yer vermemiştir.
Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri