Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur. Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır.
Bu nedenle özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullandığınız hamurlarda un miktarını gerektiği kadar koyun, dilerseniz kıvamını biraz daha toparlaması için nişastadan yardım alın. Yine aynı mantıkla ununu fazla koymak kurabiyeyinin dağılmasına neden olabiliyor.
Kurabiye hamuru neden şekil almıyor? Margarinin oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmasına özen gösterin, eğer margarin yumuşak olmazsa, hamura yediremezsiniz. Böyle olduğu zaman, kurabiyeleriniz düzgün şekil almaz.
Püf Noktaları Tarifte kullandığınız sirke ve nişasta kurabiyelerin kıyır kıyır bir dokuda olmasını sağlar. Pişen kurabiyelerden sirke kokusu almazsınız. Hamuru, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmalısınız.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
İlgili 32 soru bulundu
Hamurumuzun ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor. Parçalanmayan ve kolay şekil alan elmalı kurabiye hamuru için unu yavaş yavaş eklemelisiniz. Eğer hamurunuz gereğinden fazla sert olursa şekillendirirken parçalanacaktır. Hazır olan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım.
Yoğurduğunuz hamuru ele yapışan bir kıvamda bırakıyorsunuz Buraya kadar her şey normal. Ancak malzemeler birbirine iyice karıştıktan ve hamur homojen bir kıvam aldıktan sonra bu yapış yapış kıvamdan eser kalmaması gerekir. Zira hamurun ele hala yapışıyor olması malzemelerin birbiriyle tam bütünleşmediği anlamına gelir.
Yoğurt ve nişasta hamurun kıyır kıyır olmasını sağlayan malzemelerdir. Nişasta olarak mısır veya buğday nişastası tercih edebilirsiniz.
Sirke tuzlu kurabiyelerin ağızda dağılmasını, kıyır kıyır olmasını sağlamaktadır. Ağızda dağılan kurabiye tarifine ulaşmak için buraya tıklayın. Un yerine nişasta ile hazırladığınız kurabiyeler de ağızda dağılır kıvamda olacaktır. Nişastalı kurabiye tarifi burada yer alıyor.
KARBONAT VE NİŞASTASIZ OLMAZ. Kıyır kıyır kurabiyeler elde etmek istiyorsanız bu iki malzemeyi kullanmanızda fayda var. Un yerine kullanacağınız nişasta, kurabiyenin ağızda dağılan bir kıvam almasını sağlarken kabartma tozu yerine karbonat kullanmanız kurabiyelerinizin yumuşacık olmasına yardımcı olur.
Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin. Dinlenen kurabiyelerinizi çok fazla yoğurmadan, hamurla uzun süre temas etmeden şekillendirip serin bir yerde (buzdolabında tepsiyi 10 dakika bekletebilirsiniz) beklettiğiniz tepsiye dizin.
Kurabiye hamurunuz yaparken de sert bir kıvama gelebilir. Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun.
Yoğurt Tadına Mutlaka Bakılmalı
Elmalı kurabiyenin içine katacağınız yoğurdun tadı çok önemli.
Önemli noktalardan biri de kurabiye hamurunu iyice yoğurmak ve ele yapışmayan bir kıvama getirmektir. Bilinenin aksine kurabiye hamurlarını diğer hamurlar gibi bastırarak, bolca karıştırarak yoğurmak yanlıştır. Daha pürüzsüz kurabiyeler yapmak için, kurabiye hamurunuzu katlayarak yoğurmalısınız.
Kurabiye tarifleri yaparken, hamurun tam kıvamında olması için, şekillendirmeden önce dinlendirilmesi önemlidir. 30 dakika kapalı bir şekilde, serin bir ortamda dinlendirilen hamurlar daha lezzetli olabilir. Aynı zaman kurabiyelerinizi fırına vermeden önce, fırını 10- 12 dakika ısıtın.
Kurabiye hamuru bekletilirse ne olur? Kurabiye hamurunu muhafaza etmenin en sağlıklı yolu derin dondurucudur. Eğer birkaç gün içinde tüketebilecekseniz bu durumda yalnızca buzdolabına almanız yeterli olacaktır. Dolapta bekletilen süre boyunca üzerini kapalı tutmayı ihmal etmemelisiniz aksi halde kuruyacaktır.
Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, eklemeniz gereken malzeme sirkedir. Börek, poğaça, kurabiye gibi hamur işlerinin gizli kurtarıcısı olan sirke, kurabiye yapmanın en önemli püf noktalarından biridir. Kurabiye hamuruna 1-2 damla sirke koyarak farkı anlayabilirsiniz.
Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişmesi gereken bir tatlı. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
En İyi Cevaplar. Varsa biraz margarin/tereyağı ya da ayçiçek yağı ekle. Yavaş yavaş ekle kıvamı cıvık olmasın.1 tane yumurta kırabilirsin ya da.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır.
Hamuru için yoğurma kabına oda ısısındaki tereyağı, yumurta,sirke,sıvı yağ, yoğurt, pudra şekeri,nişasta, vanilya ve kabartma tozunu alarak tel çırpıcı ile karıştıralım. Unumuzu azar azar ekleyerek yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
Ağızda Dağılan Elmalı Kurabiye İçin Malzemeler :
1 adet yumurta. 2,5 yemek kaşığı toz şeker. 1/2 su bardağı nişasta.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Hamuru dinlendirmiyor ya da 30 dakikadan az bekletiyorsunuz
Bu yüzden hamurun üzerini hafif nemli ve pamuklu temiz bir bezle örtmeli ve hava almasını önlemelisiniz. Bu süreyi ise 30 dakikanın altına çekmeyin, yoksa kabarma süresini kısaltmış olursunuz. Oda sıcaklığında 45-60 dakika arasında dinlendirmek en ideali.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri