Kars Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kars eski kaşarı olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır.
Kars meşhur kaşar peyniri pastorize edilmiş süt ile hazırlanır. Birkaç kat bez süzgeçten geçirilen süt, dağar adı verilen silindir biçimli ahşap ya da metal kalıplara konularak 30-34 derece arasında 45-60 dakikada pıhtılaşacak şekilde mayalanır.
“Kars Eski Kaşar peynirinin üretim aşamalarında sadece süt, tuz ve şirden maya kullanılır. Kars eski kaşarı kendine has yumuşak aroması, açık mısır sarısı rengi ve yağlı hoş tadıyla Anadolu'daki diğer kaşarlardan ayrılır.” Kazanlarda saatlerce işlenip pişirilen bu sütler eşsiz aromaya sahip peynire dönüşür.
Eski Trakya Kaşar ile Kars Eski Kaşarı Arasındaki Farklar
Eski Trakya Kaşarı daha çok küçükbaş hayvanların sütü ile yapılırken Kars Eski Kaşarı inek sütü ile yapılır. Ayrıca Kars Eski Kaşar peynirinin lezzeti, üretim yöntemi ve rengi Trakya Eski Kaşar Peynirinden farklıdır.
Eski kaşar, taze kaşara göre uzun süreler dinlendirilmiş bir kaşar peynir çeşididir. taze kaşara göre olgunlaşma süresi fazla olduğundan besin değeri olarak da daha yüksektir ve lezzet olarak daha çok ayırt edilmektedir. Diğer peynirler gibi vücut sağlığı açısından çok önemlidir.
İlgili 24 soru bulundu
Kars Gravyer peyniri veya kısaca Kars gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır.
Ayrıca kaşarın küflenmesi sizi yanıltmasın Kars kaşarının olmazsa olmaz özelliğidir, küflü tabaka kaşarın iç yapısını korunmasını sağlar.
Kars kaşarı tansiyonu düşürür, protein ve kalsiyum deposudur. Kemik erimesini engeller. Kanser hastaları için enfeksiyon önleyici özelliği nedeniyle tüketilmektedir. Kanseri önlemede etkili rol oynar.
Kars kaşarı, yüksek protein içeriği nedeniyle vejeteryan tüketiciler tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu ve önleyici bir besin olması nedeniyle, Kars kaşarı kalp ve damar dostudur.
Dilin üzerinde tereyağı tabakası gibi bir his verir. Bu, olgunlaşmış Kars kaşarının temel özelliğidir. Olgunlaşmamış olanlarında da süt kreması ve belirgin süt tadı özelliği oluşur. Kars kaşarı yüzde 55'in üzerinde kuru madde içerir.
Ülkemizde en çok rastlanan kaşar çeşitleri: taze kaşar, eski kaşar, Kars kaşarı ve Trakya kaşarı olarak sayılabilir.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Tekirdağ Malkara Eski Kaşar Peyniri, Malkara İlçesi ikliminin yarattığı bitki örtüsüyle, özellikle yöreye özgü olan Lathyrus L. (mürdümük) ile diğer çeşitli otlar ve kekik ile beslenen koyun, keçi ve ineklerin sütünden (% 30-35 keçi sütü, % 20-35 koyun sütü, % 30-50 inek sütü) yararlanılarak üretilmektedir.
ESKİ KAŞAR NEDİR
Diğer peynir çeşitleri ile kıyaslandığında daha uzun ömürlü bir peynir olan eski kaşar, yoğun aromasını eskitilme süresine borçludur. Yıllandıkça lezzeti artan bir peynir olduğu için uzun uğraşlar sonucunda dinlendirilerek üretilir.
Bölgede elde edilen taze sütlerin mayalandırıldıktan sonra teleme adı verilen hâle gelmesiyle ilk aşamadan geçer. Elde edilen teleme ilk doğranmadan sonra bir gün bekletilerek bulundurduğu acı sudan tamamen arındırılır ve üreticilerce burada Kars kaşarının özgün tadının en önemli adımı atılır.
Kars kaşarı, bu ilin meşhur peynirlerinden bir tanesidir. Bu peynir yapımının ardından bir süre dinlendirilmektedir. Bu şekilde tadı çok daha güzel olmaktadır. Kendine özgü tadı nedeni ile insanlar tarafından sevilen bir peynirdir.
FAZLASI ZARARLI DEĞİL
Elbette fazlasından zarar gelmez ama her gün iki ince dilim eski kaşar peyniri yemeniz kansere karşı mücadelede en iyi yardımcılarınızdan biri olacaktır. Araştırmalar; her gün yenen iki dilim eski kaşar gibi peynirlerin, akciğer ve prostat kanserine yakalanma riskini azalttığını gösterdi.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3). Sektöre 2013 yılında giriş yapan Torku yüzde 9'la en çok tercih edilen üçüncü marka olurken onu yüzde 8,6'yla İçim takip ediyor.
Aslında eski kaşar peynirinin kabuğu çok lezzetlidir ve atıştırmalık olarak yenebilir. Gravyer peynirinin kabuğu da çok lezzetlidir ve eski kaşar peyniri gibi kabuğuyla birlikte yenir. Peynir kabuğunun asitliği çok yüksektir ve peynir kabuğuna lezzetini veren de bu asitliktir.
Eski kaşar en sevilen lezzetlerin başında gelmektedir. Tadı diğer kaşar çeşitlerine göre daha tok ve ağızda dağılan bir lezzettir. Birçok farklı tarifte kullanılabilir. Kendine has bir kokusu bulunmaktadır.
İçerisinde minimum doymuş yağ barındıran bu peynir çeşidi, sağlıklı olduğu için tüketimi önerilen bir besin türü olarak bilinir. Tam yağlı peynire nazaran, içerisinde daha az yağ barındıran bu peynir, sahip olduğu yüksek protein, kalsiyum ve fosfor oranından dolayı, neredeyse her diyetin ilk kalemi olmayı başarır.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık. Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Kars ilinde kaşar peyniri yapımı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına dayanmaktadır. Yörede süt potansiyelini ve kalitesini fark eden müteşebbisler yöreye gelmiş ve kaşar imalatına başlamışlardır. En somut verilere göre Kars'da ilk kaşar peyniri üretimi 1926 yılında Kars ili merkez köyü Kümbetli'de yapılmıştır.
Sıkça sorulan küflü peynir yenir mi sorusuna uzmanların verdiği yanıt: brie, camembert, süzme peynir, krem peynir, neufchatel ve ricotta tarzı peynirler için hayır, diğerleri için evettir. Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri