Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir. Gerçekçi sahneler betimleyen “
Öz şiir anlayışını benimsemiş olan şair Kar şiirinde karamsar ve gizemli bir üslup yaratarak dizelerini oluşturmaktadır. İşte kar şiirinin sölzeri. Öz şiir tarzını benimseyen Ahmet Muhip Dıranas, edebiyat tutkunlarının sevdiği şairlerin başında geliyor.
Ahmet Muhip Dıranas (1909, İstanbul - 21 Haziran 1980, Ankara); şiir, köşe yazısı, deneme, oyun, çeviri, uyarlama ve inceleme türlerinde eser vermiş Türk şair, yazar, gazeteci ve yöneticidir.
Ahmet Muhip Dıranas'ın kar şiiri, güçlü görsel imgelerle ve derin duygusal temalarla örülüdür. Özlem, yalnızlık, gece, karanlık ve ölüm gibi evrensel kavramları kar üzerinden işleyerek, insanın iç dünyasındaki karmaşık duyguları anlatır.
Kar şiiri - Sezai Karakoç
İlgili 44 soru bulundu
Sesin nerde kaldı? Kar içindesin!" Kar, Selam, Ağrı, Serenad, Olvido gibi pek çok büyük şiirin ve Fahriye Abla'nın şairi: Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin ustalarından Ahmet Muhip Dranas'ın Şiirler'i.
Ahmet Muhip Dıranas, kendine özgü dili, söyleyişi ve imge düzeniyle Cumhuriyet dönemi Türk şiiri içinde saygın bir yere sahiptir. Bütün şiirlerini hece ölçüsüyle yazmakla birlikte dış yapıda yaptığı yeniliklerle hecenin ilk kuşağından ayrılmıştır.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır. Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur.
Tanpınar'da şiirin iç yapısıyla ilgili olarak değineceğimiz bir başka mesele saf şiir'dir. Tanpınar da saf şiir görüşüne katılır ve şiirlerini bu nizama göre şekillendirmeye çalışır. Sembolistlerden etkilenmiş olması, onu bu yönde şiirler yazmaya sevk eder.
1940 yılında Münire Ülker ile evlenen Ahmet Muhip Dıranas, 1942'de Üç Kahraman adlı tek perdelik bir piyes yayınladı. Konusunu Milli Mücadele'den alan ve Fransızca'dan adapte edilen bu piyes Ankara Radyosu'nda oynandı.
Ahmet Muhip Dıranas, yazın yaşamındaki tanınmışlığını daha çok şiirleri ve şairlik yönüyle sağlamış olsa da birbirine yakın dönemlerde Gölgeler ve Çıkmaz adlı iki tiyatro oyunu da yazarak sanat alanını genişletmiştir.
Aşkı, hüznü ve umutsuzluğu şiirlerinde işledi
Ahmet Muhip Dıranas, Zafer gazetesinde kaleme aldığı köşe yazılarının yanında ayrıca tiyatro eserleri, tercüme ve adapteler, inceleme ve makalelere de imza attı. Ankara'da 71 yaşındayken 21 Haziran 1980'de hayatını kaybeden Dıranas, vasiyeti üzerine Sinop'a defnedildi.
Atay, S. (2019). Evini hayalleriyle bütünleyen bir baba: Ahmet Muhip Dıranas‟ın Gölgeler adlı oyununda şizofrenik hâller. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 8(2), 878-899. vermek yerine onların sosyal rollerini içeren isimlendirmelerle yetinir.
Hoyrattır bu akşamüstüler daima. Lavanta çiçeği kokan kederleri; Hoyrattır bu akşamüstüler daima.
‚ 'Olvido' şiiri, Dıranas'ın kısa şiirlerinden biridir.
SAF ŞİİR (Halis, Öz Şiir) ANLAYIŞI (1923-1960)
- Türk edebiyatında “Saf Şiir” (Öz Şiir) eğilimi Ahmet Haşim'in “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” adlı makalesiyle başlar. - Sanatın bir form sorunu olduğuna inanan bu şairler için önemli olan iyi ve güzel şiir yazmaktır.
Herhâlde Hâşim'de çok okuduğu ve sevdiği Fran- sız sembolistleriyle beraber başka tesirler de vardır. Bir cümleyle, edebiyatımızda bir Ahmed Hâşim sembolizmi vardır. Ancak bu, Hâşim'in kendine göre, kendi te- mâyülleri istikametinde yorumlanmış bir sembolizmdir.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebi Kişiliği
Yaşadığı dönem serbest şiirin moda olduğu bir dönemdir. Hece ölçüsü kullanarak yeni bir akım getirmiştir. Daha sonra ise kendisi serbest ölçüde de eserler vermiştir. Aynı zamanda siyasetçi de olan sanatçı makale ve edebiyat tarihi gibi çok yönlü çalışmalara imza atmıştır.
Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk edebiyatının en verimli şairlerindendir. Bi- reysel konulardan toplumsal konulara, millî duygulardan evrensel so- runlara, çocuk duyarlılığından Tanrı bilincine varıncaya kadar çok ge- niş konularda şiirler kaleme almıştır.
“Ontolojik çözümleme, sanat eserinde var-olanların nasıl ve ne çeşitten bir varlığı gösterdiğini incelemeyi hedefler. Aynı zamanda, sanat eserinin varlığı ile öbür varlıklar arasındaki ilgi ve ayrılığı da çözümlemeye çalışır” (Bk. Tunalı 2002: 47).
"Cumhuriyet'in ilk döneminde (1923-1940) yetişmiş bağımsız şairlerden olan Ahmet Muhip, ideolojilere, edebf akım ve topluluklara itibar etmemi; sürekli saf şiirin peşinden koşmuş; lirizme, sembolizme, güzellik duygusuna ve estetiğe öncelik vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri