Ahmed Paşa hem gazel hem de kaside türlerinde başarılı eserler yaratmış; şarkı ve murabbada da olgun örnekler vermiştir. Dizeleri divan şiirinin söz ve anlam özellikleriyle örülüdür. İşlediği konular genellikle din dışı olup beşeri aşk konusundaki şiirler de Divan'inda önemli yer tutmaktadır.
*XV. yüzyılın en büyük şairlerindendir. *Edirne'de dünyaya gelen sanatçı, 1497'de Bursa'da vefat etmiştir. *İyi bir eğitim alan Ahmed Paşa, zaman içinde yükselmiş, Fatih Sultan Mehmet'in hocalığını yapmış, kadılık ve kazaskerlikten sonra vezirlik görevinde bulunmuştur.
Şiirin nazım şekli gazeldir. Türk edebiyatında gazeller 4-15 beyit arasında yazılmıştır.
Asıl adı Ahmed (Kafzade 1993: 351, Akbayar 1995: 160) olan şairin doğum tarihi ve yeri bilinmemektedir. Âşık Çelebi'ye göre lakabı Gül-i Ahmer idi (Kılıç 2010: 493). Fakat daha çok Cenâbî Paşa diye tanındı.
Fransızcayı çok iyi bilen, iyi huyu, tatlı dili, dost severliğinden ötürü «şeker» lakabını kazanan Ahmed Paşa, İstanbul'da, Mercan semtindeki evinde büyük bir resim atölyesi kurdu, orada çalıştı ve birçok gence sanatını öğretti.
İlgili 41 soru bulundu
Bu nedenle kendisine Arapça'da "deve kasabı" anlamına gelen Cezzar lakabı takıldı.
Şeker Ahmet Paşa, çağdaş Türk resim sanatı'nın temel taşlarından biri olarak değerlendirilmektedir. Peyzaj temasına yaptığı dünya çapındaki üslup katkısı, sanatçının mekân derinliği ve atmosfer ilişkilerini yorumlayan duyarlığının ürünü olarak görünür.
Şiirleri gayet ahenklidir ve aruz veznini çok ustaca kullandığı görülür. Kendi çağında "şairlerin sultanı" diye anıldığı bilinmektedir.Yazmış olduğu Kerem kasidesiyle ölümden kurtulmuştur. Bütün tezkereciler Ahmed Paşa'nin şiirlerinden takdirle bahsederler.
Ahmed Paşa, kasidelerini genellikle padişah ve şehzadeler ile tasavvuf büyükleri adına kaleme almıştır: 12 kaside Fâtih Sultan Mehmed, 11 kaside Sultan Bâyezîd, 2 kaside Cem Sultan, 2 kaside Şeyh Vefâ, 1 kaside Şeyh Tâceddîn için yazılmıştır. 3 şiirin ise kime sunulduğu bilinmemektedir.
Ahmet Paşa ise XV. yüzyıl, Anadolu sahasının önemli şairlerindendir. Hayattayken “sultânü'ş-şu'arâ” unvanını kazanan şair, Türk edebiyatında nazîrecilik geleneğinin önde gelen isimlerindendir. Kaside ustası olarak bilinen şairin elde bulunan tek eseri Divanı'dır.
Sehî Tezkiresi'nde (İsen 1998: 62) Ahmed Paşa'nın Leylâ vü Mecnûn yazdığı belirtilse de bu mesnevî günümüze ulaşmamıştır. Şairin eldeki tek eseri Dîvân'ıdır. Dîvân'ında 34 kaside, 352 gazel, 2 terci-i bend, 1 terkib-i bend, 14 kıta, 39 nazm, 28 tarih manzumesi ve 48 müfred bulunmaktadır.
Tezkireler, Ahmet Paşa'nın işlediği ahlaki bir kabahat neticesinde zindana atılmış olduğunu nakleder. Aşık Çelebi'nin, Meşa'irü'ş-şu'ara isimli tezkiresinde nakledildiğine göre Fâtih, Ahmed Paşa'yı önce katletmek istemişse de sonra kapıcılar odasına hapsettirmekle yetinmiştir.
Ahmet Paşa ise XV. yüzyıl, Anadolu sahasının önemli şairlerindendir. Hayattayken “sultânü'ş-şu'arâ” unvanını kazanan şair, Türk edebiyatında nazîrecilik geleneğinin önde gelen isimlerindendir.
Çerkes kökenli bir Kafkasya göçmeni olan Ahmed Celaleddin Paşa, küçük yaşlarda geldiği İstanbul'da Sultan Abdülhamid'in hizmetine girmiştir. Yıldız Sarayı'nın muhafazasında görevli Tüfekçi Teşkilatı'nda yetişen Ahmed Celaleddin Paşa, padişahın yaverlerinden biri olarak serhafiyelik vazifesiyle görevlendirilmiştir.
Geçmişte külliyenin çevresinde bir hazire olduğu ancak sonrasında mezar taşlarının kaldırıldığı, sadece Ahmet Paşa'nın eşi Fatma Sultan'a ait mezar kalmıştır.
Dikinciler dizide Kara Ahmed Paşa rolünü canlandıracak. Muhteşem Yüzyıl'da Rüstem Paşa'nın Vezir-i azamlık'tan ayrılmasından sonra yerine Yetkin Dikinciler'in canlandıracağı Kara Ahmed Paşa getirilecek. Kara Ahmed Paşa, Meltem Cumbul'un canlandırdığı Fatma Sultan'la evlenecek.
Ahmet Ali Paşa 1841 yılında Üsküdar'da doğmuş ve 1907'de vefat etmiştir. Babası Ali Efendi'dir. Beş yaşında Üsküdar'da bir okula başlamış ve dokuz yıl süren bu ilk tahsil devresinden sonra sınavla Tıbbiye Mektebi'ne girmiştir.
Ahmed Paşa Antlaşması, 10 Ocak 1732 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Safevîler arasında imzalanmış bir antlaşmadır. 1730-1732 Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Kuzeyde Aras Irmağı iki ülke arasında sınır kabul edildi.
Fatih Sultan Mehmed'i övmek için yazılan bu kasidede şair, güneşi bir hükümdar gibi düşünmüş ve kaside boyunca onun hükümdarlık özelliklerini tasvir etmiştir.
Öz: Divan şiirinin kurucu şairlerinden Ahmed Paşa, inişli çıkışlı hayatının zor dönemlerinde devlet büyüklerine isteklerini kasidelerle bildirmiş bir şairdir. Onun hayat hikâyesinde önemli bir eşik, Fatih Sultan Mehmed'e sunduğu kerem kasidesidir.
Tarihi belirlenemeyen ancak Şeker Ahmet Paşa'nın üzerinde en çok inceleme yapılan başyapıtı olarak dikkati çeken, Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Koleksiyonu'nda bulunan Orman resmi ile Ankara Resim ve Heykel Müzesi Koleksiyonu'nda yer alan Orman adlı eseri özdeş özellikler taşımaktadır.
Ahmetpaşa, Afyonkarahisar ilinin Sinanpaşa ilçesine bağlı bir beldedir.
Osmanlı Devleti'nde ilk resim sergisini açan Şeker Ahmet Paşa 1842 yılında Üsküdar'da doğdu. Asıl adı Ahmet Ali olan sanatçıya “Şeker” lakabı, Tıbbiye Mektebi'nde resim öğretmeni iken sergilediği naif tavırları nedeniyle çevresi tarafından verilmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri