benzinli ve dizel araçlarda manifold basıncını ölçer. benzindeki gibi çalışır. geçmeme, aracın performansı düşer rolantisi bozulur. yanmasına sebep olur sebep olur.
MAP, manifold mutlak basınç sensörü olarak da bilinir. Normal basınç sensörlerinden farkı, yalnızca emme manifoldunda oluşan basıncı ölçüyor olmasıdır. Araç dururken özel bir görevi yoktur.
Map Sensörü Arıza Belirtileri
Aracın ateşlemesinde gecikmeler yaşanabilir. Özellikle map sensörü arıza belirtileri sonrasında hava ve yakıt oranlarında farklılıklar gözlemlenir. Bu farklılıklar, yakıt tüketiminde artışa neden olacağından dolayı yakıta ayrılan maliyeti arttırır.
Bazı durumlarda map sensörünün tamamen yenilenmesi gerekmektedir. Değişme işlemi için LPG sistemi kapalı olmalıdır. Sensör soket, vida ve boru bağlantıları sökülerek çıkarılır. Mevcut sisteme uygun olarak seçilmiş yeni LPG sensörünün bağlantıları sağlanarak monte edilir.
Map sensörü tamamen bozulacağı gibi bunun yanı sıra, map sensörü kablosundaki bazı kopukluklar, soket gevşeklikleri, emme monifoldunda çatlak meydana gelmesi, ya da hortum bağlantıları arasındaki kaçaklar nedeni ile map sensöründe arıza meydana gelebilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
hava basınç sensörü (MAP) veya hava kütle ölçer. (debimetre – MAF sensörü) kullanılır. Eğer turbo. motorsa (aşırı şarj); emilen havanın miktarının yanı
Rölanti dalgalanmaları olur. Motor bu durumda arıza moduna geçecektir fakat çalışmaya devam edebilir. ECU, alınan hava miktarını ölçemediği için, kendi hafızasındaki daha önceden belirlenmiş bir değere göre motoru çalıştırmaya devam edecektir.
Buna ek olarak aracın ateşlemesinde gecikme, devir düzensizliği ve rölantide titreme gibi belirtiler de MAP sensörü arızasının habercisi olabilir. Ayrıca kuru yakıt yakma ve buji kirlenmesi/yıpranması gibi durumlar da mutlak basınç sensörü arızasının belirtileri arasındadır.
Basıncı ayarlarken araç tam ısınmış olmalı, rolantide, lpg'de çalışıyor olmalıdır. Basınç değeri montajda kullanılan nozul çapına bağlı olarak 0,90- 1,20 bar arasında olmalıdır. Biz lpgkablo.com olarak basıncı her zaman 1.10 bar yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Mutlak basınç yani mat sensörü Aracın motorunda ki emme manifoldundaki Emiş katsayısını algılayan küçük bir parçadır. Bazı kopukluk, Gevşeme, çatlak, bağlanti zayıflıkları mah sensörünün bozulmasına neden olabilir.
Öncelikle balata spreyi gibi aşındırıcı bir maddeyi kesinlikle hassas sensörlerin temizliğinde kullanmamalısınız, bu işler için özel spreyler var.
Ortalama Arter Basıncı-MAP. Normal MAP 70-100 mm Hg kadardır. Bir kardiyak siklus süresinde aorta ve proksimal arteriyel sistemdeki ortalama kan basıncının ölçütüdür (venöz basınç gözardı edilmiştir). Sistole göre diastol süresi daha uzun olduğundan MAP, diastolik kan basıcına daha yakındır.
MAP=harita, yani LPG programı içerisindeki benzin enjeksiyon süresi x devir tablosundaki gaz enjeksiyon katsayılarının olduğu harita.
Sıralı sistem LPG regülatörlerinde arıza meydana geliğinde veya LPG ayarı bozulduğunda doğal olarak regülatör basıncı değişir ve motora yeteri miktarın dışında yakıt göndererek gaz benzin enjektör sürelerinde sapma meydana getirir buda araçta performans ve rolanti sorununa yol açar.
LPG Beyninin Arızalanması Durumunda Ortaya Çıkan Sorunlar
Bu durumda olan yakıt sebebiyle de araç sarf etmesi gerekenden daha fazla yakıt sarf edecektir. Gazın gerekli kriterlerde olmaması sebebiyle ateşlemelerde de problemler yaşanmaya başlayacaktır. Bu durumda aracın çalışmasını zorlaştırır.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
Motor ısınmadan direkt LPG'ye geçebilir. Araçta tekleme ve rölanti sorunları baş gösterebilir. LPG'ye normalden daha geç geçebilir. LPG'ye geçişte araç stop edebilir.
Maf sensörünü de yağsız kontak sprey ile temizlemek sağlıklıdır.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
Motor arızası ışığı yanıyorsa, motor daha sesli çalışıyorsa ya da araba hızlanma konusunda zorlanıyorsa MAF sensöründe arıza olabilir. Rölantide motor titriyorsa, motor gücünde bir azalma varsa ya da yakıt tüketimi artıyorsa da MAF sensörü arızalanmış olabilir.
Hava akış metresi ne işe yarar sorusunun yanıtına baktığımıza, bu parçanın motora giren havayı temizleyen filtreden gaz kelebeğine ne kadar hava aktarılacağını belirlediği sonucuyla karşılaşırız. MAF sensörü çalışmazsa ne olur, motor arıza ışığı yanar ve araba yavaşlamaya başlar.
Hava Akışmetre İptali
Çünkü hava akışmetre sistemi özellikle motor ve kontrol ünitesi birimi ile bağlantılı olarak çalışır. Bu nedenle hava akışmetrenin iptali aracın diğer aksamlarının çalışma performansını da etkiler. Hava akışmetresi iptal edilirse araç için en uygun olan hava yakıt karışımının miktarı ölçülemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri