Akrilik boya, ahşap üzerine kolaylıkla uygulanabilen ve hızlı kuruyan bir boya çeşididir. Yağlı boya çeşitlerine göre daha az bir kokuya sahiptir. Akrilik, su ile karıştırılabilen bir malzeme olduğundan kuruduğu zaman dayanıklı, sağlam ve su geçirmez bir yapı oluşturur.
Ahşap boya çeşitleri arasında; sprey boyalar, su bazlı boyalar, akrilik ahşap boyası, yağ bazlı ahşap boyası, sentetik boya gibi birçok seçenek yer alıyor. Ahşap boyası sadece ahşabın renklendirilmesini değil aynı zamanda korunması ve parlatılmasını da sağlıyor. Bunun için üretilen özel ahşap boya çeşitleri de mevcut.
En İyi Ahşap Boyası Hangisi? Ahşap boyama yapmak için kullanabileceğiniz en iyi boya türü Cadence Multisurface Akrilik Boya çeşitidir. Cadence Multisurface Akrilik Boya, ahşap yüzeyler dahil her türlü yüzeyde kolayca kullanılabilir.
Mobilya boyası ahşap yüzeyler için akrilik veya yağlı boya kullanılırken, metal yüzeyler içinse akrilik, yağlı selülozik olan boyalar kullanılmaktadır. Farklı görünümler kazandırılmış eşyalarınız için parlak, yarı parlak veya mat boya çeşitlerini kullanabilirsiniz.
Ahşap boyası evde, ofiste, dış mekanlarda ve hobi amaçlı boyama amacıyla ahşap yüzeylerde kullanılan boya çeşididir. Mobilyaları yenilemek ve farklı bir görünüm sağlamak için kullanılabileceği gibi ahşap kapı, tavan ve bahçe çitleri gibi alanları da dış etkilerden korumak için kullanılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Akrilik ahşap boyaları da ahşap mobilyaların boyanması için kullanılabilir. Akrilik ahşap boyaları, akrilik mobilya boyalarından farklı olarak ahşap dokusunu kapatırlar ve mobilyaların daha düz bir yüzeye sahip olmasını sağlarlar.
Zımparasız Mobilya Boyanır Mı? Evdeki mobilyalarınızı yenilemek istediğinizde zımparasız işlem yapmak mümkündür. Alt kısmına astar boya yapılarak zımpara yapmadan boya yapmak mümkündür. Bazı durumlarda astar boya yapmadan dahi direkt boya işlemi yapılabilmektedir.
Peki mobilya boyaları nelerdir? Mobilyalarımızı boyarken ahşap yüzeyler için kullanmamız gereken boya yağlı veya akrilik boyadır. Metal yüzeyler için akrilik boya , farklı görüntü elde etmek istediğiniz zamanlarda ise parlak veya mat boyalar tercih edebilirsiniz. Kullandığımız akrilik boyalar oldukça konforludur.
Ahşap dolaplar, yağlı boya ve akrilik boya ile boyanabilir. Kullanıcılar genellikle akrilik boyayı ahşap dolapları boyamak, ahşap masaları boyamak, ahşap sandalyeleri boyamak ya da tuval üzerine resim çizmek için tercih ederler.
MDF üzerine akrilik boya çalışması yapılabilir. Akrilik boyalar ile mdf üzerinde son derece başarılı çalışmalar elde edebilirsiniz. MDF boyama çalışmasına geçmeden önce malzeme listenizi eksiksiz hazırlamanız gerekmektedir.
Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır.
Ahşap hangi boya ile boyanır? Su bazlı olmayan tüm boyalar ile vernikli ve verniksiz olarak ahşap boyaması yapabilirsin.
Öncelikle hangi malzemelere ihtiyacınızın olduğuna kısaca değinelim. Ahşap boyalarına uygun fırça, sıfır numara bir zımpara, gazete, su kabı ve su bazlı boya ahşap boyama malzemeleri arasında yer alıyor. İlk olarak nasıl bir çalışma yapacağınızı hayalinizde belirleyebilirsiniz.
Su bazlı boya ile ahşap boyanır mı? Su bazlı olmayan tüm boyalarla vernikli veya verniksiz şekilde ahşabı boyaması yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce su bazlı olmayan bir duvar boyası seçtiğinizden emin olmalısınız. Su bazlı boya konusunda ısrarcıysanız su bazlı akrilik boya tercih edebilirsiniz.
Ahşap boyama yapmaya başlamadan önce yüzeyin pürüzsüz olması gerekir. Pürüzlü yüzeylerde boya kötü duracaktır ve kendini göstermeyecektir. Ahşap yüzeyi iyice zımparalayarak pürüzsüz hale getirin. Geniş yüzeylerde sünger zımparadan destek alabilirsiniz.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Bu tip boyalardan akrilik boyalar mobilya boyama işlemleri için uygundur. Akrilik boyayı mobilya yüzeyine bir rulo yardımıyla uygulayabilirsiniz. Geniş yüzeylerde rulo daha rahat uygulanırken detaylar var kenarlar için fırça kullanabilirsiniz.
Zımpara yapmanıza gerek kalmadan boya yapmak için Cadence akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Tüm deformasyonları kapatarak pürüzsüz bir yüzey elde etmek için Cadence boyaları tercih edebilirsiniz. Kokusuz olan akrilik boyaları evinizin içinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Vernikli ahşabı Cadence akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Cadence akrilik boya, vernikli ahşap dahil tüm yüzeylere zımpara gerektirmeden uygulanabilir. Yüzeyleri iyi derecede tutar. Vernikli dolap, vernikli ayakkabılık, vernikli sehpa gibi bir mobilyayı kolayca akrilik boya ile boyayabilirsiniz.
Eğer daha önce boyanmamış veya verniklenmemiş bir mobilyayı boyayacaksanız ve yüzeyinde pürüzler yoksa zımpara yapmanıza gerek yok. Ancak daha önceden boyalı veya vernikli bir mobilyaya boyama işlemi yapacaksınız zımpara yapmanız kesinlikle gerekiyor.
Su bazlı boyalardan akrilik boyalar mobilya boyası olarak uygun olanlardır. Akrilik boyalar yalnızca mobilya boyası olarak değil, sanat çalışmalarında ve tekstilde de kullanılmaktadır. Akrilik boyayı geniş yüzeylerde bir rulo yardımı ile kullanabilirsiniz. Dar kısımlarda ise fırçaya ihtiyaç duyacaksınız.
Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir. Profesyonel mobilyacılarda daha müşterileri daha fazla etkilemek için parlak vernik çeşidi kullanılır. Ama dekoratif olarak daha zengin ve farklı tonlar elde etmek için mat vernik de tercih edilir.
Sprey boya ile mobilya boyama, hızlı ve pratik bir yöntemdir. Özellikle geniş ve düz yüzeylerde mobilya boyama spreyi başarılı sonuç verir. Sprey boyayı uygulamadan önce yaklaşık iki dakika boyunca iyice çalkalayın ve püskürtme ucunu test edin. Boyayı uygulama yüzeyine 25-30 cm mesafeden uygulayın.
Temiz zımpara olmalı, kaliteli boyalar kullanılmalıdır. Kalitesiz boyalarla yapılan obje kötü görüntü vermektedir. MDF'nin yüzeyine dikkatlice bakılmalı, pürüzsüz ve düz bir yüzey olmalıdır. Ahşap boyama aşamasına geçildiğinde, fırçanın batırıldığı renkler karıştırılmamalıdır.
Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir. Organik karışımlardan oluşan akrilik boyalar da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri