Herhangi bir canlıya zarar verici ve kayda alınmış belli kesici aletler taşımak kanun kapsamında yasaktır. Özellikle bunlar içerisinde sustalı bıçak ceza-i unsur açısından önemli bir yer taşıyor. Anayasa üzerinden ele alınan kanun ile beraber, bu taşıma ve bulundurmanın ciddi yaptırımları olduğunu dile getirmek mümkün.
Bıçak taşımak, Türkiye'de genel olarak suç olarak kabul edilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesi, genel güvenliği, huzuru ve düzeni bozabilecek her türlü aleti izinsiz olarak taşımayı suç kabul eder.
Çakı, bıçak veya muşta gibi delici ve kesici aletlerin taşınması durumunda Kabahatler Kanunu'na göre 189 Türk Lirası idari para cezası verilebilir. Ancak, taşıma amacının saldırı olduğu tespit edilirse, bu durumda 3 aya kadar hapis cezası da uygulanabilir.
Kaç cm bıçak taşımak suç? Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Bıçak taşıma mevzuatında bıçağın namlu uzunluğuyla ilgili bir kısıtlama ya da serbest bırakma yoktur. Yasa, bıçağın yapılış amacına göre yasaklamaya veya serbest bırakmaya karar vermiştir. Bu nedenle 5 cm uzunluğunda bir namlusu bile olsa, saldırı amaçlı bir bıçak taşıyamazsınız.
İlgili 31 soru bulundu
Polisin El Koyma Yetkisi:Polis, bıçak taşımanın yasal olup olmadığını belirlemek için yetkilidir. Eğer polis, kişinin bıçağı yasa dışı bir amaçla taşıdığını düşünürse, el koyma yetkisine sahiptir.
Avm lere Çakı İle Girilir Mi? Avm gibi toplu alanlarda ruhsatlı silahların girişine izin verilir iken çakı, muşta gibi delici kesici bıçakların ve aletlerle girilmesi ve bulundurulması yasak olarak iletiliyor.
Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Yargıtay, kavgada bıçak çeken kişinin 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.
“Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Bıçak Taşımanın Cezası
Yani her aletin kullanımı ve taşınması suç değildir, kullanım amacı ve aletin türüne bağlıdır. Bıçak, çakı ve benzeri kesici aletlerin yanı sıra kama, hançer, kasatura ve süngü gibi özel nitelikli aletler de bu kanun kapsamında düzenlenmiştir.
Et Doğrama Bıçağı: Oluklu ve oluksuz olarak tasarlanan et doğrama bıçakları, çok fazla güç sarf etmeden en sert etleri dahi rahat bir şekilde doğramaya ve dilimlemeye yardımcı oluyor.
Otomatik çakılar, günlük hayatımızda kullanılan pratik bir alet olan bıçakların otomatik açılıp kapanabilen versiyonlarıdır. Bu aletler, kullanımı kolaylığı ve işlevselliği sayesinde son zamanlarda popüler hale gelmiştir.
6136 sayılı kanun uyarınca istasyon ve araçlara her türlü delici, kesici aletler ile girmek ve bunlarla seyahat etmek yasaktır.
Hayır, kelebek eğitim bıçağı keskin değildir ve kesme işlevi yoktur.
Muşta, kelebek, bıçak gibi aletler son derece öldürücüdür ve bu nedenle bu aletleri taşımak ile bulundurmak yasak ve suçtur. İsviçre çakısı, küçük çakılar, tırnak makası bıçağı gibi ufak çaplı ve çok amaçlı ürünler ise çok tehlike teşkil etmediği için polisler tarafından yasak kapsamında değerlendirilmemektedir.
(1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Bireylerin kavga etmesi ile genellikle kasten yaralama suçu işlenmektedir. Kavga esnasında tarafların birbirlerine yönelik olarak tehdit veya hakaret içerikli sözler söylemeleri, herhangi bir taşınır veya taşınmaz mala zarar vermeleri halinde elbette bu suçlardan dolayı ayrıca cezalandırılacaklarını belirtelim.
Suçun işlendiği tarihten itibaren başlayan olağan dava zamanaşımı kasten öldürme suçu müebbet hapis cezasını gerektirdiği için 25 yıl, suçun nitelikli hallerinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle 30 yıldır.
Bu hükme bakılırsa, konumuz açısından: 1-) “Kama, hançer, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar…”; 2-) İle, salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.”
Şu an Türkiye gibi çoğu ülkede yanında taşınması yasaktır. İç tarafı keskin olup saplama işine oldukça uygun biçimde tasarlanmıştır. Öyle ki herhangi bir canlıyla teması halinde çok ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.
- Gümüş Paslanmaz Perçinli Üst Düzey Kelebek Çakı 21 Cm.
Ateşli Silahlar ve Bıçaklar
Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin satışı yasaktır.
6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen "Kelebek" ve "Sallama" diye tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen çeşitli bıçaklar ve benzeri aletlerin maksat dışı olarak taşınmasının yasaklanması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin karar aldı.
Kredi Kartı Şeklinde Bıçak emniyetten izin belgeli. Emniyet Müdürlüğünden İzin Belgelidir. İzin Belgesi Olmayan Bıçaklar Ateş Li Silah Kategorisine Girer Ve İzinsiz Satışı Yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri