Yasal olarak satın alacağınız evin en az %10 kadarını peşin ödeyip kalanını kredi çekebiliyorsunuz. Ancak burada bazen eksper raporuna göre bankalar biraz daha esnek olabiliyor. Yani evin ekspertiz değeri satın alacağınız fiyatın altındaysa evin kredi değeri de daha az çıkabiliyor.
Kararı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu duyurdu. Tüketiciler; kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuğu üzerine halihazırda bir ev varsa ikinci ev için daha az kredi kullanabilecek. Kredi miktarı eskiye göre yüzde 75 daha düşük olacak. İlk evini alanlar için ise kredi kısıtı uygulanmayacak.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
Konut Kredisi Peşinat Tutarı
BDDK kararına göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamaz. 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
İlk Evim Kredisi kampanyasından yalnızca ilk kez ev sahibi olacak kişiler yararlanabilecek, evi olan insanlar ise bu krediden yararlanamayacak.
İlgili 30 soru bulundu
- Taşınmaz mal varlıklarına sahip olan kişiler, kira sözleşmesini ibraz ederek kredi alabilirler. - Herhangi bir ek geliri olan ve bu gelir hesap işlemlerinde görünen kişilerden gelir belgesi istenmeyebilir. - Ayrıca ipotek göstererek gelir belgesi olmadan da kredi çekilebilir.
Yüksek de olsa aylık kazancınızı belgeleyemiyorsanız, kredi kullanamazsınız. Banka gelirini belgeleyemeyen kişilere kredi vermez. Esnaf ya da ticaretle uğraşan biriyseniz, yine bir takım şirketle ilgili belgeler istenebilir. Ayrıca kira ya da başka ek geliriniz varsa, bunu kredi kullanırken mutlaka belirtin.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Banka tarafından konut kredisine uygun görülmek için satın alacağın konutun kat mülkiyeti bulunmasına dikkat et. Kredi miktarın, gelir seviyene ve ekspertiz raporunun sonucuna göre belirlenir. Yani evin değerinin gelirinden çok fazla olması söz konusu ise yeterli kredi çıkmaz.
450.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 828.080,21 TL'dir.
Bankalar, çeşitli mal veya taşınmazlara ipotek koymak şartıyla kredi verebilir. Bu taşınmazlar arasında tapu senetleri olduğu gibi hisseli tapular da yer alır. Hisseli tapuya kredi çıkması mümkündür.
Konut kredisi almak isteyen kişiler yüklü miktarda kredi istemektedirler. Konut kredi için gerekli olan kredi notu 1500 üzeridir. Bu puandaki kişiler zorlanmadan konut kredisi alabilirler. Konut kredisi için net bir şey söyleyememekle birlikte 1500 puan ve üzeri kişilerin bu krediden yararlanabildiği bilinmektedir.
Eğer konut kredisi kullanmak için geliriniz bankalara yeterli gelirse, kredi alacak olan kişiler gerekli şartları sağlayan kişiler ile ortak konut kredisi çekebilirler. Öte yandan, eşini ile tapunuzu ortak olarak almanızı gerektirecek bir durumda söz konusu değildir.
Bakan Kurum'un, "Kampanyamıza ilgi büyük. Dünden bu yana da çok soru alıyoruz. En çok merak edilenleri yanıtladık" diyerek kampanyayla ilgili 15 soru ve cevabına göre eşlerden birinin üzerinde konut varsa kampanyadan yararlanamayacak.
Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır. Burada eksper tarafından belirlenen değerin evin piyasa değerinin altında olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Özellikleri. Düzenli geliri bulunan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımları kredilendirilebilmektedir. Ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne kullandırılabilmektedir.
Ev kredisi almak için başvurulan bankalar, gayrimenkul satın almak isteyen kişiler hakkında bazı kriterlere göre değerlendirmelerde bulunur: Kredi notu. Kredi için başvuran kişinin kredi peşinat tutarını ödeyebilmesi. 18-70 yaş arasında olunması
Öte yandan evin tamamını krediyle almak mümkün olmamaktadır. Yüzde 20 peşinat olması gerekmektedir.
Evin tamamı için konut kredisi çekmek, banka ile inşaat firması arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün değil. Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse evin uzman raporunda yer alan bedelinin en fazla yüzde 90'ı kadar kadar kredi çekebilirsiniz.
TOKİ, kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen bireylerin sıkça başvurduğu bir kuruluştur. Kuruluş tarafından her yıl yapılan çekiliş sonucunda kazananlar, 20 yıla kadar vade ile ödeme kolaylığına sahip olur. Kurada ismi çıkan bireyler, gerekli şartları taşıdığı takdirde ev sahibi olma hakkı elde eder.
"İlk evim Konut Finansman Paketi" çerçevesinde, kamu bankalarınca, ilk ve tek konutunu alacak olanlara yönelik birinci el konutlarda (sıfır konut) uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0.99 faizli konut kredisi sağlanacak."
Oysa konut kredisinin reddedilmesi, evle ilgili yasal mevzuatlardan da kaynaklanabilir. Evin krediye uygun olup olmaması, satıcıdan alınan yanlış bilgiler ve tapu durumu gibi konular, konut kredisi başvurusunun onaylanmamasına yol açar.
Yeni Evim konut kredisi şartları şu şekilde sıralanıyor: 18 yaşında büyük T.C. vatandaşları; bitmiş, belirli oranda tamamlanmış ve yeni proje statüsündeki konutlar için kampanyadan yararlanabiliyor. Finansman desteğinden yararlanabilmek için kişinin konutunun olmaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri