Ahşaptır herhangi bir yapı iznine gerek yoktur. Ya da işte belediye beton atılmadığı sürece size cezai bir işlem uygulamaz.
Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz. Gerekli izinleri aldıktan sonra kendinize küçük ama kullanışlı bir bağ evi niteliğinde bungalov tarzı evler inşa edebilirsiniz.
BAHÇEYE AHŞAP EV YAPIMI YASAK MI? Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir evi kolaylıkla inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni de gıda, tarım ve Hayvancılık Bankalığına bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
Tekerlekli, plakalı ve yere sabit olmayacak şekilde toprağınıza bungalov inşa edebilirsiniz. Bungalov için yapı ruhsatı gerekmiyor ancak elektrik ve su aboneliği almak istiyorsanız mecburen yapı ruhsatı almanız gerekmektedir. %5 imarlı olan yerde 50 metrekare ile sınırlı olacak şekilde bungalov yapı inşa edebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur: Yapılan evin sadece oturum amaçlı olması gerekir. 2)Yapılmak istenen yapının 250 metrekareyi geçmemesi gerekir. Arazi ne kadar büyük olursa olsun yapılmak istenen yapı, arazinin tamamının %5'ini geçmeyecek olsa bile, en fazla 250 metrekare olabilir.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Betonarme karkası olmayan hiç bir yapı ruhsat alamaz. Eğer ahşap bir ev yapmak istiyorsanız inşaat, elektrik, makine, mimari tüm projeleri dışarıya çizdirmek ve çizen özel şirketlerden de sorumluluklarının kendilerine ait olduğuna dair ve yapıyı kendileri denetleyeceklerine dair muvaffakatname almanız gerekir.
Tıpkı tekerleksiz sabit tiny house"lar gibi bu ağaç evler de İmar Kanunu bakımından “yapı” niteliğinde kabul ediliyor, yapı ruhsatı alınması gerekiyor ve sadece imarlı arazilerde kullanılabiliyorlar.
Çoğu kişinin aklında imarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı? Sorusu bulunmaktadır. Bu yazımızda bu konuda merak ettiklerinizi cevaplayacağız. İlk olarak sorunuza cevap vermek gerekir ise evet, imarsız bir arsaya prefabrik ev yapılabilir.
Arsayı satın almadan önce inşa edilen evin de “kargir” olabileceğini unutmamak önemlidir ve böyle bir ev inşa edilirken ahşap gibi farklı malzemeler kullanılmış olabilir. Bu durumda, tapu kaydında yapının tanımı kesinlikle “ahşap kargir ev” olarak belirtilmelidir.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu” başlıklı 184. maddesine göre; (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Eğer imar izniniz yok ise yasal olarak prefabrik bir ev yaptıramazsınız. İmar izniniz var ise bu şartlara bağlı olarak süreç izlenir. Bu süreçte öncelikle Trend Yapı Prefabrik´ten beğenmiş olduğunuz evin projesi ve beton planını alarak belediyeye bağlı mimarlık ofisine iletebilirsiniz.
“İmarı olmayan toprak parçası” olarak adlandırabileceğimiz tarla arazisi, bir bağ, bahçe ya da zeytinlik olabilir. Adından da anlaşılacağı üzere bağ, bahçe ve zeytinlik gibi imarı olmayan arsalara yani tarlaya ancak belirli şartları sağlayarak özel amaçlı yapı ve bir ev inşa etmek mümkün.
5 dönüm tarlaya ev yapılır mı sorusu da epey gündemde olan bir soru. Bu sorunun cevabını evet olarak verebiliriz. Çünkü en az 5 dönüm bir tarlaya ev yapabiliyorsunuz. Bunun dışında kalan daha küçük arsalarınız varsa herhangi bir yapı inşa edemezsiniz.
Yasal Açıdan Konteyner Ev Yapımı
İmar planı bulunmayan, tarım arazisi veya ormanlık alanlar gibi yerlerde yapılan yapılar yasa dışı olarak kabul edilir. Bu nedenle, konteyner ev yapmak için arsanın imarlı olması gerekiyor.
Bu nedenle, konteyner ev inşa etmeyi düşünen bireylerin öncelikle yerel belediyenin ilgili departmanıyla iletişime geçmeleri gerekmektedir ve ruhsat almaları gereklidir. Ruhsata tabi olan yapı ve bina tanımları 3194 sayılı İmar Kanunu'nda belirlenmiştir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeline göre bir örneklendirme yapabiliriz. İstanbul'da 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeli konutlarda 11.75 TL/m2. İstanbul'da 100 m2 evin ruhsat harcı 1175 TL tutuyor.
Prefabrik Evler hakkında en çok tarafımıza doğrultulan sorular arasında yer alan Prefabrik Evlere İmar İzni Verilir mi ? sorusu yer almaktadır. Sorumuzun cevabı "EVET", prefabrik yapılara da tıpkı betonarme yapılarda olduğu gibi, imar alınabilir.
Yapı ruhsatı alınmadan yapılmış yapının, imar planı ve yönetmelik düzenlemelerine uygun olarak yapılmış olması, yapıyı kaçak olmaktan kurtarmaz. Yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapılar, kaçak yapıdır.
Belediyelerden doğrudan konteyner izni için başvurmak söz konusu değildir. Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir. Çünkü sabit konteynerler, yapı statüsündedir ve yapı yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri