İnsanın ve hayatın niçin yaratıldığı sorusuna Kur'ân'da Allah'a kulluk etmek, Allah'ın halifesi olmak ve ahsen-i amele/en iyi davranışa sahip olmak gibi farklı cevaplar verilmiştir.
2. O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır. 3. O ki, birbiri ile âhenktar yedi göğü yaratmıştır. Rahmân olan Allah'ın yaratışında hiçbir uygunsuzluk göremezsin.
Konusu. Sûre genel olarak Allah Teâlâ'nın varlığı ve birliğini, azametini, evrendeki hükümranlığını, tek tanrı ve tek yaratıcı olduğunu, hayatın ve ölümün var ediliş amacını ve öldükten sonra dirilmeyi konu edinmektedir.
Mekke döneminde nâzil olmuştur. Otuz âyettir. Adını ilk âyette geçen “mülk” (hükümranlık) kelimesinden alır.
MÜLK SURESİ (TEBAREKE) MEALİ (DİYANET) (1)Mutlak hükümranlık elinde olan Allah aşkındır, cömerttir ve O'nun her şeye gücü yeter. (2)Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu deneyerek göstermek için ölümü ve hayatı yaratan O'dur. O, güçlüdür, çok bağışlayıcıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Mülk Suresi, (Arapça: سورة الملك) Kur'an'ın 67. suresidir. Sure 30 ayetten oluşur. Sure ismini birinci ayetinde geçen "el-Mülk" kelimesinden almıştır. Ayrıca Tebareke, Münciye, Mücadele, Mani'a, Vakiye adlarıyla da anılır.
- Mülk (Tebareke) Suresini her gün okuyan kişinin parası bereketlenir, zenginleşir ve fakirlik yüzü görmez. - Yatsı namazının ardından Tebareke Suresini okuyan kişi vefat etmesinin ardından kabir azabı diner. - Vefat eden kimselerin arkasından okunduğu takdirde o kişinin de kabir azabı hafifler.
Arapça mlk kökünden gelen milk مِلك veya mulk مُلك “1. sahip ve egemen olma, sahiplik, egemenlik, hükümdarlık, krallık, 2. sahip olunan şey, egemenlik alanı, devlet” sözcüğünden alıntıdır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Doğduğunda hiçbir bilgiye sahip olmayan insana bilgi vasıtalarından kulaklar, gözler ve kalpler (akıllar) verildiğinin hatırlatılması, insanın en değerli ve ayırıcı niteliğinin gözlem ve düşünme kapasitesi olduğuna ve bu nimetleri verene şükretmek gerektiğine işaret eder.
Sonunda dönüş(ünüz) ancak O'nadır" (15).
Mesela; “Mülk sûresi günün hangi saatinde okunmalı?”, “kabir azabı var mıdır yok mudur?”, “ölülerin ardından Kur'ân okunabilir” ve “ölen kişinin arkasından okunan Kurân-ı Kerim'in ölüye bir etkisi söz konusu değildir, bununla ilgili hiçbir delil bulunmamaktadır.” görüşleri ortaya atılmıştır.
mülk kavramının varlığın yönetimi anlamında Allah'ın mülkü, saltanat ve. hükümdarlık anlamında insanların mülkü, mülkiyet anlamında da servet sahibi. olmak şeklinde üç yönden ele alınmaktadır.
Maddî âlemin bütünü ve bunun üzerindeki hükümranlık anlamında Allah'a ve insanlara nisbet edilen bir kavram.
Ankebût / 3. Ayet
Gerçek şu ki biz, onlardan öncekileri de imtihan ettik. Böylece Allah, doğru söyleyenleri de ortaya çıkaracak, yalancıları da elbette ortaya çıkaracaktır.
Allah herşeye kâdirdir. (Ey insanoğlu!) Bilmez misin ki, şüphesiz, göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır. O dilediği kimseyi (lütfuyla) bağışlar, dilediği kimseye de (adaletiyle muamele ederek, cezaya müstahak olduğu için) azap eder.
Mülk Suresi, Kuran'ı Kerim'de 29. cüzde bulunmaktadır. Mülk Suresi 561. sayfadadır. Mülk Suresi toplamda 2 buçuk sayfadır. Mülk yani Tebareke Suresi Kur-an'ı Kerim'de 29. cüzün 1. sayfasından başlamaktadır. 29. cüzün ilk sayfası Mülk Suresi 1. sayfasıdır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İşte bu âyetlerde inkârcılara ve gafillere Allah'ın gizlisiyle açığıyla her şeyi kuşatan ilmi hatırlatılmakta, kendilerinden hayatlarını buna göre düzenlemeleri istenmektedir.
Allah'a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez.
Bu sureyi okuyan kişilerin parası bereketlenir, zenginleşir ve yoksulluk yüzü görmez. Önemli faziletleri bulunan bu surenin 14. ayetinde de aynı şekilde fakirlikten kurtulmak ve refaha kavuşmak söz konusudur. Bu ayeti okuyan kişiler muradına kavuşur.
Malikül Mülk esması Allahın her şeyin sahibi gerçek maliki olduğu anlamına gelmektedir. Malikül Mülk Allahu Tealanın mülkün ebedi ve tek sahibi olduğunu dilediğini var eden dilediğini yok eden dilediğini zengin dilediğini yoksul eden varlığın tek sahibi olduğu anlamına gelmektedir.
Mülk suresi Medine zamanında inmiştir. Tebareke suresi olarak da adlandırılan sure 30 ayetten oluşmaktadır. Adını birinci ayette geçmekte olan "El-mülk" kelimesinden alır.
Tebareke (Mülk) Suresi, Medine dönemlerinde indirilmiş, 30 ayetten oluşmaktadır. Adını ayet içerisinde geçen el-Mülk kelimesinden almıştır. Tebareke (Mülk) Suresi'nde, Yüce Allah'ın varlığını ve birliğini, kuvvetini, tüm hayatın ve evrenin üzerindeki hükümdarlığını, tek yaratıcı ve tek Tanrı olduğunu anlatmaktadır.
Mülk Suresi'ni Okumak Kabir Azabından Korur - M.
* Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: "Bir müminin kabrini ziyaret ederken, 'Allahümme inni es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en la tü'azzibe hazelmeyyit' derse, o meyyitin azabı kıyamete kadar ref olur (kaldırılır)."
Peygamber Efendimiz, surenin her gün akşam namazından sonra okunmasını tavsiye etmiştir. Fakirlikten kurtulmak isteyenler, yoksulluktan bıkanlar, rızık, bolluk ve bereket isteyen kişiler, aksatmadan bu süreyi her akşam okumalıdırlar. Vakıa suresini ikindi namazının hemen akabinde rızkın artması için okunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri