Dağ Ceylanı (yöresel adıyla Âhu) boynuzlugiller (Bovidae) familyasından gazâl:âhu (Gazella) cinsinden bir tür. Bu hayvanın boyu 100–120 cm, ağırlığı ise 15–30 kg arasında değişir ve Orta Doğu'da bozkır iklimin hâkim olduğu yükseltili alanlarda yaşar.
Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi ve çevresinde bulunmaktadır. Uluslararası literatürdeki adı gazella subgtturosa olan ceylanların nesli tehdit altında. Güzel gözlü bu hayvanların, Ceylanpınar ve yöresinin dışında Moğalistan, Arabistan, Türkmenistan ve Suriye ve İran yaşadıkları görülmüştür.
Ceylan ya da gazal, ceren olarak da bilinir, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Gazella ve Procapra cinsini oluşturan çift toynaklılara verilen ad.
Dünyada İsrail, Güney Lübnan, Arabistan Yarımadası ve İran'da yayılım göstermektedir. Ülkemizde dağ ceylanı tek bir popülasyon halinde ve sadece Kırıkhan ilçesinin Türkiye Suriye sınır hattında oldukça dar bir alanda bulunmaktadır. Bu da dünyadaki en kuzey yayılış alanıdır.
NESLİ tükenen hayvanlar arasında Asya fili, yabani sığır, yabaneşeği, aslan, çita, kunduz bulunuyor. Nesli tükenmek üzere olanlar arasında ise Anadolu parsı, Dorcas ceylanı, kaplan, Akdeniz foku, alageyik, yabankoyunu, ceylan, karaca, çizgili sırtlan ve kirpi fare...
İlgili 19 soru bulundu
Akın, "Gazella gazella olarak bilinen dağ ceylan türü, dünyada sadece İsrail ve Türkiye'de yaşamlarını sürdürdüğü ve dünyada sadece 3 bin adet kaldığı belirtilen bir türümüz.
Besinlerini pamuk ve buğday gibi çeşitli otlar, yüzeysel kökler, yumrular, yapraklar ve sürgünler oluşturur. Genellikle yüksek protein oranına sahip bitkilerle beslenirler.
Geçtiğimiz yüzyıl boyunca gittikçe düşen sayıları dağ ceylanlarının neslini tükenme noktasına getirdi. Aşırı avlanmanın sonucunda Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından İsrail'de sadece 2500 kadar ceylanın kaldığı bildirildi. Türkiye'de ise dağ ceylanlarının neslinin tükendiği düşünülüyordu.
Ceylanın yavrusu nedir tüm detayları ile sizler için derledik. Ceylan yavrusuna Yafur ya da Ceren denir ve Yafur ya da Ceren ismi verilir.
9-12 yaşına kadar yaşayan ceylanlar yılda bir kez çoğalıyor. Yaklaşık 250 ceylandan dişi olanların boynuzu olmazken, erkek ceylanların 42 santimetreye kadar boynuzları uzuyor.
Bu isim Medine şehrinin diğer adı olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda ayak basılmamış kum, bakire kız, anlamlarına gelmektedir. Hatta bazı kaynaklar Hazreti Meryem için "Azra" ismini kullanmaktadır. Azra ismi, enerjik, canlı bir kişiliği temsil eder.
İrem ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. Fecr suresinde aktarılan ayetlerde Ad Kavmi tarafından yapılan bahçeler İrem olarak ifade edilmektedir. Söz konusu bahçelerin Yemen'de olduğuna inanılmaktadır. İrem ismi Arapça kökenli bir sözcüktür.
Gebelik süreleri 5-6 aydır. 1 yavru doğurur. Ana ile yavru 1 yıl beraber yaşarlar. Yavrusunu yanından ayırmaz.
Ceylanların gebelik süresi koyun ve keçilerde olduğu gibi 5 aydır. Anne adayları doğuma iki ay kala sakinleşir, ağırlaşır ve mahmurlaşır.
Boyu 75 cm, erkek bireylerin ağırlığı 33 ila 48 kilo ve dişilerin ağırlığı ise 30 ila 44 kilodur. Keseli ceylanlar saatte 80 km hıza ulaşabilirler.
Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
Kızıl geyik aynı zamanda Yeni Zelanda ve Arjantin gibi diğer bölgelere de sokulmuştur. Türkiye'de ise aşırı avlanma sonucu sayıları düşmüş olup, bugünlerde kalan popülasyon korunmaya çalışılmaktadır. Dünyanın birçok bölgesinde kızıl geyikten elde edilen et besin olarak tüketilmektedir.
Kursaklı Ceylan Acem Ceylanı veya Kara Kuyruklu Ceylan (Gazella subgutturosa) Gürcistan, Azerbaycan, İran, Kürdistan (Irak) ve Pakistan'ın bazı bölgelerinde, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, kuzeybatı Çin ve Moğolistan'da, ayrıca Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan bir ...
Dorkas ceylanları, en çok Sahra çölünde ve Kuzey Afrika'daki bazı bölgelerde bulunur. Kumul tarlalar, yarı çöller ve savanlar gibi kuru alanlarda yaşamaya adapte olmuşlardır. Otçullardır, ancak Pancratium bitkilerini yemeyi tercih ederler. Dorkas ceylanları, dünyadaki en küçük ceylanlardan biridir.
Dişileri çiftleşmeye zorlamak için saldırıyor, ısırıyor, vuruyor ve bazen de yaralıyor. Bu saldırgan tavır, çiftleşme olmadan iki-üç yıl sürebiliyor.
Tipik bir toplulukta 20 dişi, yavrular ve bir iki erkek bulunur. Erkeklerden biri ailenin reisidir ve bu ona gruptaki dişilerle çiftleşme tekeli verir. Erkek aslan günde kırk defaya kadar sevişebilir.
9. Aslan. Aslanlar , insanları besin kaynağı olarak gördükleri için karşılaşma esnasında hiç çekinmeden saldırabilirler.Her yıl 250 kadar insan aslanlar tarafından avlanmaktadır.
Hazar, Javan ve Bali kaplanın soyu tükenmişti. Rapor ayrıca, 2 ila 3 milyon yıldan beri dünya üzerinde var olduğu tahmin edilen kaplanların mevcut türlerinin geçmişinin 110 bin yıl öncesine dayandığı açıklıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri