Kuşkusuz Allah ve melekleri, peygamber üzerine salatta bulunurlar. (Allah Teâla Peygamber'ine rahmet eder, onu meleklere metheder. Melekler de Peygambere duada ve bağışlanma dileğinde bulunur, muhabbet ve hürmetlerini izhar ederler) Ey iman edenler siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!
Ahzab Suresi 56. Ayet çok özel bir yere sahiptir. OKUNUŞU: İnnallâhe ve melâiketehu yusallûne alen nebiyyi, yâ eyyuhellezîne âmenû sallû aleyhi ve sellimû teslîmâ(teslîmen). ANLAMI: Allah ve melekleri, Peygamber´e çok salevât getirirler.
Peygambere Allah'ın salât etmesi, rahmet etmesi; meleklerin salât etmesi, şanının yüceltilmesini dilemeleri; mü'minlerin salât etmesi ise, dua etmeleri anlamını ifade eder.
Meleklerin Peygamberimize salatı, ona istiğfar ve dua etmeleridir. Salat kelimesi Allah'tan başkası için kullanıldığında dua anlamına gelir. “Şüphesiz Allah ve melekler peygambere salat eder.” cümlesinde meleklerin Allah ile beraber aynı cümlede zikredilmiş olması, onlar için büyük bir şereflendirme ifade eder.
56: Şüphesiz Allah ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey mü'minler! Siz de ona salât edin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin.
İlgili 43 soru bulundu
Bu sûre için Hz. Muhammed “saçlarımı ağarttı, beni ihtiyarlattı” demiştir. Bu nedenle bu sure ve içeriği oldukça merak edilir. Ayrıca Hûd Suresinin 56. ayeti “yolculuk sırasında kötülüklerden korunmak için okunacak dua” olarak geçtiği için; bu ayet ve anlamı yolculuğa çıkacaklar tarafından bilinmelidir.
Meselâ Mülk sûresinin 2. âyetine göre hayat ve ölüm insanların sınanması amacıyla var edilmiştir. 56. âyetin “sırf bana kulluk etsinler” şeklinde tercüme edilen kısmı “sırf beni tanısınlar” şeklinde de anlaşılmıştır (Şevkânî, V, 106); fakat son tahlilde Allah'ı tanımanın anlamı O'na gerektiği şekilde kulluk etmektir.
Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
Rasûlullâh (SAV) "Kim bana bir defa salât getirirse, Allâh o kimseye on defâ salât eder, on hatâsı silinir ve on derece yükseltilir." Kişi dua ederken Efendimiz'i (SAV) anarak isteklerini dile getirmesi hatta sadece salavat getirerek dahi duasını tamamlamasının yetebileceği belirtilir.
Hazin: Cennet ve cehennemde bekçilik yapan melek. İlliyyûn melekleri: Allah'a çok yakın ve onun katında üstün mevkiye sahip olan meleklerdir. Muakkibe: İnsanları korumakla görevli meleklerdir.
"Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhin ve İbrahime ve Musa ve İsa ve mâ beynehüm minen'nebiyyine vel'mürselin. Salevâtüllahi ve selâmühü aleyhim ecmeiyn."
Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Kur'ân'da, “Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar.
Allah çok bağışlayandır, çok merhametlidir. 50. Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah'ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunanları, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle birlikte hicret eden kızlarını sana helal kıldık.
Sure 73 ayetten oluşur. Sûre, ismini 20 ve 22. âyetlerinde geçen ve gruplar anlamına gelen “el-Ahzâb” kelimesinden almıştır. Surede Müslümanlar İslamiyet'i yıkmaya çalışanlara karşı uyarılmakta ve Hendek Savaşı ile Muhammed'in Zeynep binti Cahş ile evliliği konu edilmektedir.
O zaman namazda okunan salavat duası Müslümanlara öğretilmiştir. Peygamberlerden başkasına salavat, Peygambere tabi olarak caiz olursa da başlıbaşına birisine salavat getirmek mekruhtur. Çünkü örfte peygamberlerin şiarıdır. Nitekim aziz ve celil olmakla birlikte hakkında "azze ve celle" denmez.
Ahzâb sûresinde müslümanlar, İslâm düşmanlarının İslâmiyet'i yıkmaya ve zayıf düşürmeye yönelik saldırılarına karşı uyarılmakta ve onların ayrı din ve milletlerden olsalar dahi müslümanlara karşı birlikte harekete geçebilecekleri, silâh ve kuvvet zoruyla müslümanları imhaya kalkışabilecekleri belirtilmektedir.
Bir hadis-i şerifte ise Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV); "Bana salat ve selam getiriniz. Zira bu yolla günahlarınız bağışlanır" buyuruyor. Başka bir hadis-i şerifte ise "Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir." (Nesei, Sehv, 55) buyuruyor.
Salavat getirmek günahların affedilmesine vesile olur. Salavat getiren kişinin üzerine Allah'ın rahmeti iner. Salavat getiren kişinin ismi HZ. Muhammed'e (S.A.V) iletilir.
- " Sabah-akşam on salavat getiren, kıyamet günü benim şefaatime nail olur." - " Cuma günleri bana 80 defa salavat okuyanın 80 yıllık günahı bağışlanır. - "Günde bin salavat çeken, Cennetteki yerini görmeden önce ölmez. - "Günde yüz defa salavat okuyan, kıyamet gününde şehidlerle birlikte olur.
Mekânı göklerde olup on iki kanadı vardır. Ölüm anında kılıcını çekmiş olarak kişinin baş ucuna gelir.
Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.
İnsanın yanından hiç ayrılmayan sekiz melek vardır.
Nitekim Yüce Allah, Din kitabımız Kur'ân-ı Kerîm'de, insan- ların ve hatta cinlerin de kendisine karşı sorumluluklarını hatırlatmakta ve şöyle buyurmaktadır:“ Ben cinleri ve insanları başka değil sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56.) (Biz makalemizde âyet meâllerini DİB.nın ; Kaynakçada belirtilen ...
Kadimden bu yana alimler, Allahın muradını daha iyi anlama niyetiyle hep bu tür gayret içerisinde olmuşlardır. Bu ayetlerden birisi olan Zâriyât sûresi 50. ayetinde Fefirrû ilallah Allaha kaçınız buyrulmaktadır.
Bu tevile göre âyetin anlamı “Cinleri ve insanları sadece bana ibadet etmeye uygun ve elverişli bir şekilde yarattım.” şeklindedir. O'na göre âyette bir nevi Allah'ın verdiği akıl, duyu organları ve ibadete uygun beden gibi nimetler sayılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri