Formula 1 ve FIA'nın patronu Muhammed Ben Sulayem, dün gece 'kendilerini erkeklerden daha zeki sanan kadınları sevmem' sözlerinin ortaya çıkmasıyla gündeme geldi.
fiat'ın bir yan kuruluşudur.
Jean Todt önderliğinde geçen 12 yılın ardından yeni FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem oldu. 2009 yılından bu yana FIA Başkanlığı görevini, Jean Todt üstleniyordu ancak bugün itibariyle üçüncü ve son dönemini tamamladı.
Bu da geçen yıl 613,5 puan toplayarak şampiyon olan Mercedes'in, 2022 sezonu için 4 milyon 826 bin 379 dolar ödeyeceği anlamına geliyor. Mercedes geçen yıl 4 milyon 482 bin 898 dolar ödemişti. Bu açıdan büyük bir artış yaşanmadı. 2020'de ödenen ücret 5 bin 490 bin 812 dolardı ve o yıl rekor kırmışlardı.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Bir F1 aracı ne kadar benzin tüketir? Çok fazla. Standart bir araba 100 km'de 6 litre gibi bir şey tüketirse, F1 aynı mesafeden 45 litreyi görür. Ortalama bir F1 yarışının 305 km olduğunu düşününce tüketilen benzinin miktarı biraz matematiğinize kalıyor.
Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor. Vites kutusunun ilginç özelliklerinden biri de vites değişimi sırasında aracın hızının kesilmemesi için gaz pedalından ayak çekilmez ve aracın vites değişikliği hız kesintisiz olarak gerçekleşir.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
İçten yanmalı motor, araç içerisinde yer alan çok önemli bir bileşendir. Nispeten küçük olan boyutuna ve 15.000 rpm devir limitine rağmen, direkt yakıt enjeksiyon sistemi, tek turbo ve olağanüstü mühendislik bu motorların 600 beygir civarında güç üretmelerini sağlıyor.
Dünya genelinde en çok ilgi gören otomobil yarışı Formula 1"in Türkiye"deki pisti İstanbul Park"ı, 9 yıldır işleten iş insanı Vural Ak, İstanbul Ticaret Odası (İTO) liderliğindeki tüzel kişilikle sözleşmesinin 2023"te son bulacağını, süre bittiğinde pisti sahibine teslim edeceğini açıkladı.
Genç Türk pilot Cem Bölükbaşı, e-sporda kazandığı dünya şampiyonlukları ardından son iki sezondur profesyonel yarış pilotu olarak boy gösterdiği gerçek pistlerde de başarısını sürdürüyor. Bölükbaşı, kariyerinin ilk tam sezon Formula şampiyonasına katılarak 2021 Formula 3 Asya serisinde yarışacak.
Dünyanın en önemli spor organizasyonlarından olan Formula 1 rekor fiyata satıldı. Spor ve eğlence sektörünün en büyük anlaşmalarından birine imza atıldı. ABD'li medya şirketi Liberty Media, Formula 1 yarışlarını 4,4 milyar dolara satın alacağını açıkladı.
Turing tarihçesinde kurumumuz, Uluslararası Otomobil Federasyonu (Federation Internationale de l'Autumobile – FIA) `na 01.10.1937 yılında üye olmuştur. 1937-1991 yılları arasında yapmış olduğu çalışmalarla otomobil ve mobilite alanında, Türkiye'nin en yetkin ve köklü kuruluşu konumundadır.
Gençlik ve Spor Bakanlığı – Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından tanınan, Türkiye'de otomobil sporlarıyla ilgili yönetici konumunda bulunan resmi kurumdur.
Formula 1 otomobillerinde 1.6 litre hacminde çift turbolu V6 motor bulunur. Motorun devir çevirme limiti 15.000 rpm'dir. Silindir başına 4 valf olmak üzere 24 valf bulunur. Yakıt akış limiti ise 100kg/h olarak sınırlandırılmıştır.
Tarihi boyunca en kötü sezonlarını geçiren takım 2018 itibarıyla Honda'dan ayrılarak motor tedarikçisi olarak Renault ile anlaştı. Renault ile başarılı bir çalışma sergileyen Mclaren takımı yeni sürücüleri Lando Norris ve Carlos Sainz Jr. ile birlikte 2019 sezonunu 4. sırada bitirmiştir.
1961 yılında gelen kuralla birlikte Formula 1 araçlarının en az 450 kilogram olması gerekiyordu. Evet, doğru duydunuz! Bugünün araçlarından 252 kilo daha hafif! Minimum ağırlık kuralı 1981 yılında değişikliğe uğradı ve araçların en az 585 kilo olmasına karar verildi.
Pilotlar kalkış dışında debriyajı kullanmazlar. Aynı şekilde vites değişimi esnasında normal araçlarda olduğu gibi gazdan da ayaklarını çekmezler. Daha önce söylediğimiz gibi "kesintisiz" olması bu yüzdendir.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Böylece aracın hızlanırken, yavaşlarken ya da viraj alırken daha dengeli olması amaçlanıyor. Ağırlık merkezi ne kadar destek noktalarının arasında kalır ve ne kadar yere yakın olursa denge o kadar artar. Yani Formula 1 araçlarında her pilotun koltuğu kendisine özel olarak üretiliyor.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Araç Performansı
Formula 1 yarışlarının bir şampiyona çatısı altında düzenlenmeye başladığı 1950 yılında araçların maksimum hızları saatte 289 kilometre civarındaydı. Günümüze ise modern F1 araçları, saatte 362 kilometre hıza ulaşabiliyor.
Lewis Hamilton – 103 galibiyet
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri