Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler, kendi iş yerlerini de açabilirler.
Mühendislik ve Mimarlık Büroları İçin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Alma Zorunluluğu Bulunmamaktadır.
Hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında iş imkânı bulunan bu meslek, yurt dışında çalışmak için de bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte isteyen kişiler kendi mühendislik firmasını da açabilir.
Bu belgeyi ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" Mühendisleri alabilir. Bu belge ile 1000 V altındaki gerilimdeki projeler sözleşmeler imzalanabilir.
Elektrik mühendisliğinde imza yetkisi, SMM Belgesi ve Bölümümüzün bu konudaki çalışması: “İmza Yetkisi” bir mühendisin yaptığı işin ya da sunduğu hizmetin sorumluluklarını üstlenmesidir. Piyasada imza yetkisi olarak bilinen uygulamanın adı Serbest Müşavir Mühendislik – SMM hizmetidir.
İlgili 28 soru bulundu
Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" mühendisleri alabilir.
elektrik-elektronik müh. mezunu tüm elektronik (teknolojik) aletlerin bulunduğu yerde rahatlıla iş imkanı bulabilir. Elektrik kısmına yönelip TEDAŞ, gibi yüksek gerilim hatlarında çalışabilirler veya Telecommunication Kısmına yönelip AVEA, TURKCELL; WODAFONE gibi iletişim sektöründe çalışabilirler.
eleman.net verilerine göre, Elektrik Mühendisi 2023 yılında ortalama 28.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Elektrik Mühendisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.036 TL maaş alıyordu.
EMO - YENİ ÜYELİK. KİMLER ÜYE OLABİLİR? Türkiye'deki ve denkliği YÖK tarafından tanınmış yurtdışındaki üniversitelerin; Elektrik, Elektronik, Elektrik - Elektronik, Kontrol, Elektronik-Haberleşme, Telekomünikasyon, Biyomedikal ve Mikroelektronik Mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar üye olabilir.
Elektrik mühendisi; elektrik üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin tasarlanması, korunması, projelendirilmesi ve kontrol edilmesi üzerine çalışır. Elektrik üreten cihazın, elektrik dağıtımında kullanılan araç ve diğer teçhizatların üretiminde gerekli hesaplama ve kalite kontrollerini yapar.
Açıklamaya göre, işsizlik oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin hayli üzerinde. TÜİK'e göre mühendislerin işsizlik oranı yüzde 10,3'ken EMO'ya göre bu oran yüzde 31,2, yani TÜİK'in üç katı. Son beş yılda mezun olan mühendislerin işsizlik oranı ise yüzde 36,3.
Elektrik elektronik mühendisliği mezunları, gerek özel sektörde gerekse kamu kurumlarında çalışabilir. Araştırma şirketlerinde araştırma ve geliştirme mühendisi olarak çalışabilir. Elektrik mühendisli firmalarında çalışabilir. Bu şirketlerde proje mühendisi ya da şantiye mühendisi olarak görev alabilir.
1. Teknik lise mezunları ve genel liselerden birinden mezun olup ön lisans seviyesinde mesleki ve teknik öğrenim görenler ile meslek lisesi mezunu olup alanı dışında bir meslek dalında ön lisans eğitimi görenlere mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra "İşyeri Açma belgesi" verilir.
Lokanta açmak isteyenlere için 'ustalık belgesi' şartı geliyor. Yeni uygulamaya göre, çalışanlardan en az bir kişinin ustalık belgesine sahip olması gerekecek.
Alman Mühendisin Yıllık Maaşını Gösterir 20.03.2023 Tarihli Site Görseli Aşağıdadır. Görüldüğü üzere Almanya'da çalışan mühendis yıllık 69.900 Euro ücret almaktadır. Temel ödemesi 64.900 euro ve ek ödemesi de 5000 eurodur.
2 yıllık deneyimli mühendis: 25.000 TL. 5 yıllık deneyimli mühendis: 30.000 TL. 10 yıllık deneyimli mühendis: 35.000 TL. 20 yıllık deneyimli mühendis: 45.000 TL.
Türkiye'de elektrik mühendisleri, çalıştıkları sektöre, işverenin büyüklüğüne, tecrübelerine ve aldıkları eğitime göre değişen maaşlar alırlar. Genel olarak, Türkiye'de elektrik mühendisleri için ortalama aylık brüt maaşlar 17.000 TL ile 41.000 TL arasında değişebilir.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir. Güncel Yüksek Mimar maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek. Yeni düzenlemeyle 1/4 derecesindeki öğretmen maaşı 26 bin 654 liraya, 8/1 derecesindeki polis maaşı 29 bin 525 liraya, 1/4 derecesindeki uzman doktor maaşı 54 bin 959 liraya çıkacak.
Yazılım ve Bilişim Sektörü: Bu sektörde bilgisayar mühendisleriyle beraber çok sayıda elektrik-elektronik mühendisi de çalışmaktadır. Hem yazılım hem de bilgisayar ağ teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında görev almaktadırlar.
Bilgisayar mühendisliği eğitimi alırken daha ağırlıklı olarak bilgisayar programlama, bilgisayar mimarisi ve organizasyonu üzerine yoğunlaşırken, elektrik mühendisliği alanında ek matematik eğitimi almak, iletişim teorisi, elektronik devreler ve gelişmiş elektromanyetik konularında uzmanlaşırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri