İşletme Projesi hesaplandıktan sonra, sitenin Yönetim Planı'ndaki dağıtım yöntemine göre dağıtılması ile de (malikin sahip olduğu bağımsız bölümün , m2'si ya da arsa payı oranında) aidat belirlenir. Elbette bu aidatın kat maliklerine usulüne uygun şekilde yazılı olarak tebliğ edilmesi ile de aidat kesinleşmiş olur.
Örneğin yıllık toplam aidat 28.000 TL ise ve tüm alan 2.000 m2 ise sonucu 14,40 TL/m2 buluruz. Bu demek olur ki her dairenin m2'si 14,40 TL ile çarpılır yıllık aidat ücreti bulunur, çıkan sonucun 12'ye bölünmesi ile aylık aidat hesaplanmış olur.
Kanunlara göre apartmanlarda ve sitelerde aidatlar için uygulanan ortak bir zam oranı bulunmuyor. Bu konuda bir ortak rayiç yada zam üst sınırı bulunmuyor. Her apartman veya site yönetimi, kendi giderlerini gözönünde bulundurarak yasalar çerçevesinde aidata yapılacak zammı belirleme hakkına sahip.
Apartman veya sitelerde aidatı (avansı) kural olarak kat malikleri kurulu belirler. Ancak herhangi bir nedenle kat malikleri kurulunun aidatı belirlememesi halinde; yönetici veya yönetim kurulu da aidatı belirleyebilir. Fakat yönetici veya yönetim kurulu aldığı bu kararı kat maliklerine bildirmelidir.
"AİDAT, KİRAYI GEÇERSE ARADAKİ FARKI EV SAHİBİ ÖDER"
Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 3 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 4 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir." diye konuştu.
İlgili 26 soru bulundu
BOŞ EVE AİDAT ÖDENİR Mİ? Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
Elbette var. Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir.
Tüm gelir ve gider tablosu belirlendikten sonra ödenecek tutar ev sahiplerine ya da kiracılara bildirilir. Ödeme bildirileri elden olarak sunulmakla birlikte mail gönderilme şeklinde de yapılabilir. Bu alınan karar altına apartman sakinleri tarafından imza atılması gerekir.
Kiraz, aidat rakamlarına ilişkin bir üst sınır veya artış konusunda azami bir oran bulunmadığını kaydederek, “Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Apartman ve sitelerde toplanan aidatlar ile ilgili herhangi bir rakamı telaffuz etmenin pek mümkün olmadığını dile getiren Sandalcı, "Ortalama büyüklükte bir sitede aidat, ortalama kira bedelinin %10-15'ini geçmemelidir.
AİDATLARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ? Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılım ile mümkün. Kurula ev sahipleri katılırken kiracılar sadece ev sahibinin vekaleti olması halinde katılabiliyor. Kurulda kararlar (yönetici seçimi haric) yüzde 51 oy ile alınıyor.
Aidatlardan karşılanması gereken rutin giderler için ekstra ücret talep edilmesi yasal değil. Ancak acil ve olağan dışı durumlarda, site sakinlerine gerekli bilgilendirmeler yapılarak ücret alınabilir.
Özetlersek; kat maliklerinin sorduğu sorular arasında apartman yöneticisi maaş alır mı gibi sorular da vardır. Apartman yöneticileri maaş değil, ücret alır. Apartman ve site yöneticisi ücreti -zorunlu olmamakla birlikte- kat malikleri kurulunda belirlenir.
Aidat Neleri Kapsar? Apartmanın ya da sitenin su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma ise doğal gaz faturası, bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı ve benzeri ortak giderler aidat kapsamına girer.
İhtarname gönderilmesine rağmen kiracı aidat ödemezse ikinci ve ardından da son ihtarname çekilir. Bu basamaktan sonra icra takibi aşamasına geçilmektedir. İcra takibinde aidat ödemeyen taraf apartman yönetimi adına avukatla görüşmektedir.
Hattuşa Vacation Thermal Club 2023 Yıldat Ücreti
Hattuşa Termal Termal Termal ikra ahsap saglıklı yasam evleri Termal Devre tatil üyesiyim. 2022,1 haftalık yılık için istenilen 4.650 TL yıllık aidatı 2023 yıl için 20500 TL'ye çıkartarak 31.12.2022 tarihine kadar ödenmem gerektiği belirtilmiştir.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez? Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. ... Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
Fahiş aidat, kat malikleri kurulunda kabul edilmişse her malik bu karara karşı itiraz edebilir.
Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor. Hürriyet yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde, "Aidat borçlu listesini kapıya asmayın" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.
YILDA KAÇ DEFA AİDAT ZAMMI YAPILABİLİR? Apartmanlarda veya sitelerde yönetimlerin aidat zamlarına dair belirli bir periyot sınırlamaları bulunmamaktadır.
Kiracının Aidat Ödememesi Tahliye Sebebidir
İlk olarak, kiracının ödemesi gereken aidat borcunu, mülk sahibi sadece ve sadece kendisi bu borcu ödemiş ise kiracıdan talep edebilir.
Bu işlemler genellikle noter veya icra yoluyla yapılır ve kiracıya ihtarname gönderilir. Kiracı, ihtarname tarihinden itibaren belirli bir süre içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracının tahliyesi dava dilekçesi örneği ile tahliye davası açabilir.
Yine kanunen ödenmeyen aidat borçları için kanun, aidat borcuna aylık %5 gecikme zammı istenebileceğini belirtmiştir. Bu nedenle aidat borçlarının zamanında ödenmemesi kat maliklerini icra takibi ile karşı karşıya bırakabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri