* Aidat ödememek tahliye nedeni mi? Evet. Kiracılar ödemekle yükümlü oldukları “olağan yönetim giderlerine” ilişkin aidatı ödemezse, Borçlar Kanunu'nun hükümlerine göre kira sözleşmesinin feshi ve tahliye riski ile karşı karşıya kalabilir.
TBK madde 315 uyarınca ”Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
İhtarname gönderilmesine rağmen kiracı aidat ödemezse ikinci ve ardından da son ihtarname çekilir. Bu basamaktan sonra icra takibi aşamasına geçilmektedir. İcra takibinde aidat ödemeyen taraf apartman yönetimi adına avukatla görüşmektedir.
Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir.
Kat yaşayanlarından aidat ödemeyen kişileri, kat yaşayanları ve yönetici birlikte davranarak dava açabilir ve icra takibinde bulunabilmektedirler. Kat sahibi ile kiracı aynı şekilde aidat gecikmesinden sorumludurlar. Yani kiracı aidat ödemesini geciktirmiş ise kat maliki yani kat sahibi de bundan etkilenmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu işlemler genellikle noter veya icra yoluyla yapılır ve kiracıya ihtarname gönderilir. Kiracı, ihtarname tarihinden itibaren belirli bir süre içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracının tahliyesi dava dilekçesi örneği ile tahliye davası açabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda herhangi bir süre belirtilmediğinden tamamen diğer kat maliklerinin veya yöneticinin vicdanına kalmıştır bu konu. Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez? Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. ... Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
İhtarname yapılan bir sözleşmede ödeme tarihine konulan meblağın muhatabına ,ödeme zamanı geçmiş ve ödeme yapılmamışsa uyarı vermek amacıyla çekilir.Yani borcu olup borcunun ödeme zamanını geçirmiş kimseye çekilir. AVUKATSIZ İHTARNAME ÇEKİLİR Mİ? Avukat aracılığıyla ihtarname çekmek zorunlu değildir.
Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor. Hürriyet yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde, "Aidat borçlu listesini kapıya asmayın" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
AİDAT ÖDEMEME HAKKI SUÇ TEŞKİL EDER Mİ? Aidat ödemesi gerçekleştirilmemesi halinde şayet kiracı hali hazırda oturuyorsa konut sahibi kiracının ödemediği aidattan da sorumlu olur. Kiracı aidat borcu bırakıp evden çıkarsa bu borcun bütününden ev sahibi sorumlu olacaktır.
Evin yeniden yıkılıp yapılması ya da onarılması gerektiği mahkeme yoluyla ispat edilirse kiracı tahliye edilebiliyor. Ayrıca kira sözleşmesi bir yıllık yapılmışsa ve süresi dolmuşsa kiracı çıkarılamıyor. Kanun, 10 yıllık uzama süresi öngörüyor. 10 yılın sonunda ise ev sahibi kiracıyı tahliye edebiliyor.
634 sayılı yasa gereği aidatları ödemekle sorumlu olan kişi kat malikidir. Kiracı ile kat maliki arasındaki kira sözleşmesi yalnızca iki tarafı bağlayan bir sözleşme olduğu için site yönetimini de bağlamaz.
Kiracı tahliye davasını kaybederse ne kadar öder? Kiracı, tahliye davası yargılama giderlerini ve karşı vekalet ücretini ödemekle yükümlü olacaktır.
İhtarname sonucunda eğer ki kiracı ihtarnamede istenen hususlara uygun davranırsa sorun yoktur ancak kiracı ihtarnameleri önemsemezse ve herhangi bir cevap da vermezse artık kiraya verenin dava açması gerekir. Bu dava ihtarnamenin içeriğine göre açılacak bir tahliye davasıdır.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmak için fesih bildirim süresi olan 6 aylık dönemin sona ermesinden itibaren en az 3 ay öncesine kadar kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekir.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Ev sahibi dairesini kullanmıyor ya da kiraya vermiyor. Bu durumda boş daireden aidat alınır mı sorusu akıllara geliyor. Söz konusu bu evlerden de aidat alınır. Apartmanda yer alan bir dairenin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememe durumunu etkilemiyor.
Bu gibi durumlarda boş daireden aidat alınır mı? Sorusu akla geliyor. Bu durumda yasal olarak verilecek olan cevap evet alınıyor. Çünkü evin boş veya dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor.
Yine kanunen ödenmeyen aidat borçları için kanun, aidat borcuna aylık %5 gecikme zammı istenebileceğini belirtmiştir. Bu nedenle aidat borçlarının zamanında ödenmemesi kat maliklerini icra takibi ile karşı karşıya bırakabilmektedir.
Aidat ödediği halde tam olarak hizmet alamayan kişiler, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek itiraz edebilir ve bu noktada dava açabilirler. Buna göre ilgili dava için bir dilekçe hazırlanmalıdır.
Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir. AİDAT BORCUNU ÖDEMEYEN KAT MALİKİNE ÖNCE NOTER ARACILIĞI İLE İHTARNAME ÇEKİLEBİLİR. Aşağıda yer alan şekilde gönderilen bir ihtarnameye rağmen ödeme yapmayan kat malikine karşı icra takibine girişilebilir.
Kat malikleri ya da kiracıların aidat borcunu zamanında ödememeleri halinde veya kısmen ödemeleri halinde aylık %5 oranında gecikme tazminatı söz konusu olacaktır. Aidat borcunun ne zaman ödeneceği kat malikleri genel kurulu tarafından kararlaştırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri