GELİR TESTİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Test sonucu sorgulaması ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da e-Devlet aracılığıyla yapılır. İlk seçenek olarak başvuru yapılan kuruma giderek sonuç öğrenilebilir. İkinci seçenek olarak ise e-Devlet üzerinden sorgulanabilir.
GELİR TESTİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR? Gelir testi yaptırmak isteyen kişilerin mutlaka Adres Kayıt Sisteminde yer alan ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekmektedir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Soru 12: Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir testinde neler gelir olarak değerlendirilmektedir? Aile bireylerinin taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları (tüm gelir/giderler) ile harcamaları da dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilir.
Gelir Testi Nasıl Yaptırılır? Kişilerin gerekli kurumlara müracaat ederek bizzat başvurusu ile yapılabilmektedir. Bu başvuru sırasında kişilerin nüfus cüzdanlarını yanında bulundurması gerekmektedir. Kendilerine verilen gelir testi formunu doldurup teslim edilmesi yeterlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu süreç zaman zaman yetkililer tarafından ev ziyareti yapılarak da yürütülür. Gelir testi yapılırken dikkate alınacak unsurlar şu şekildedir; Ailenin aylık geliri, Aile kendi evinde ya da kira ödemeden bir başkasının evinde oturuyorsa, evin rayiç bedelinin 240'ta biri.
Böylece gelir testinde hane halkı gelirini düşük tutup bankada parası olanlar tespit edilebilecek.
GELİR TESTİ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Test sonucu sorgulaması ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da e-Devlet aracılığıyla yapılır. İlk seçenek olarak başvuru yapılan kuruma giderek sonuç öğrenilebilir. İkinci seçenek olarak ise e-Devlet üzerinden sorgulanabilir.
Kimler gelir testi yaptırabilir? Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmaması nedeniyle genel sağlık sigortası kapsamına alınan Türk vatandaşlarından prim ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler gelir testi yaptırabilirler.
Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır ve bu nedenle de GSS prim borcu birikir.
Ayrıca gelir tespiti yaptıran vataşlarımız Devlet Hastalerine sevksiz gidebilmektedir. Gelir seviyesi G0 (Yeşilkart) olanlar Araştırma Hastanelerine (Fakültelere) giderken Devlet Hastanelerinden sevk almaları gerekmektedir.
Talepte bulunduktan sonra gelir testi için ikametlerininbulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına (SYDV) başvurmalarıhalinde gelir tespiti sonuçlarına göre prim ödemek suretiyle veya primleridevlet tarafından karşılanmak suretiyle sağlık hizmetlerindeyararlanabileceklerdir.
4-Gelir Tespiti başvurusu ne zaman sonuçlanacak? Vatandaşın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurusundan sonra bir ay içerisinde gelir testi sonuçlandırılmış olacak.Böylece vatandaş GSS 'li sayılıp sayılmayacağını veya ödemesi gereken prim tutarını öğrenmiş olacak.
BU BELGE NEREDEN ALINIR? NASIL HESAPLANIR? AİLENİN GELİRİ ÖRNEĞİN AYLIK 2100 LİRA İSE 2100 12 AY İLE ÇARPILIR (12X2100 =25200 LİRA) AİKLE DE KAÇ KİŞİ VAR İSE TOPLAM TUTAR AİLE FERT SAYISINA BÖLÜNECEK DİYELİMKİ AİLEDE ANNE,BABA VE 3 ÇOCUK VAR İSE 25200/5 =5040 LİRA BULUNAN BU DEĞER AİLENİN KİŞİ BAŞI GELİRİDİR.
Teslimden sonra gelir testi sonucunu öğrenme süreciniz başlamış olmaktadır. Bu tarihten itibaren genellikle sonuçlar 15 gün içerisinde açıklanmaktadır. Ancak yapılan başvuruların yoğunluğuna göre daha da uzun olabilmektedir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafın- dan gelir tespiti yapıldıktan sonra gelir durumları veya hane içerisindeki kişi sayısı değişenlerin, bir ay içinde gelir testinin yenilenmesi gerekmektedir. testi yapılan şahıslar 6 ay geçtikten sonra yeniden ge- lir testi yapılmasını isteyebileceklerdir.
Sosyal güvencesi olmayan anne-babanın 18 yaşından küçük çocukları genel sağlık sigortası kapsamına alındıklarından, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın T.C. numaralı kimlik belgeleri ile sağlıktan yararlanabileceklerdir.
Gelir testi sonucuna göre; aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık ortalama tutarının, brüt asgari ücretin üçte birinden az olması halinde sağlık primi devlet tarafından karşılanmakta olup, kendileri ayrıca prim ödemeyecektir.
BAĞ-KUR'a bağlı serbest meslek çalışanları için gelirlerini gösteren vergi levhaları gelir belgesi niteliğindedir. Emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden temin edebilir.
Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak. Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek. Bu borçlardan doğan gecikme cezası ve zammı da alınmayacak. Ödeme gücü bulunanların prim borçlarını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi gerekiyor.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Bir ülkenin gayri safi millî hasılası (GSMH), o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman, kişi başına düşen GSMH bulunur. Aynı şekilde, bir ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman ise, kişi başına düşen GSYİH elde edilir.
Ödenecek prim kaymakamlığa değil Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri