Alerjik nezle tedavisi başta alerji uzmanları olmak üzere pratisyen hekimler, aile hekimleri pediatri uzmanları, dahiliyeciler, göğüs hastalıkları uzmanları ve kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Evimize en yakın sağlık kuruluşu olan sağlık ocağında ise alerji testi genelde yapılmamaktadır. Çünkü sağlık ocakları, tetkikler bakımından yeterli donanıma sahip değildir ve alerji testi de zengin bir tıbbi donanıma ihtiyaç duyduğu için aile hekimliklerinde alerji testi yapılamıyor.
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz.
Alerji testleri öncelikle dermatoloji bölümü kapsamında doktor kontrolünde ele alınır. Cilt Üzerine uygulanan bu test neticesinde 20 ya da 30 kadar alerjen madde tespit edilebilir. Bu konuda alerji problemi olan hastanın ilgili bölüm üzerinden derisi çizilir.
Alerji Testi Yapan Hastaneler
Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, Koç Üniversitesi Hastanesi bulunmaktadır. Alerji testi yapan devlet hastanelerini tek tek burada belirtmek çok uzun listeler oluşturabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Polen Alerjisi İçin Alerji Uzmanına Mı Gitmeliyim? Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Testten önce hastanın tıbbi hikâyesi, alerji sonrasında gösterdiği reaksiyonlar ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olarak uygulanacak tedavi yöntemi belirlenmelidir. Alerji testleri, özel hastane devlet hastanesi veya sağlık kuruluşlarının alerji ve klinik immünoloji bölümünde yapılır.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerji için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurulmalıdır.
Alerji Testi Aç Karnına Mı Yapılır? Alerji testi yapılırken hastanın aç ya da tok olmasının bir önemi yoktur. Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir.
Alerji testi her yaşta yapılabilir. Gıda alerjisinde 1 aylıktan itibaren yapılması, astım ve alerjik nezle için ise 2-3 yaşından sonra alerji testlerinin yapılması daha uygun olacaktır.
Özel ve devlet hastanelerinde, sağlık kuruluşlarının alerji ve klinik immünoloji bölümlerinde yapılır. Alerji testi nasıl yapılır ve ne kadar sürer? Besin alerjisi için deriden ve kandan yapılır. Deriden yapılan test 20 – 30 dakika gibi kısa bir zaman içerisinde sonuç verir.
Alerji Kan Testleri ve Deri Testleri
Hem alerji kan testi hem de deri prick testleri gıdaya özgü IgE'yi tespit eder. Deri testleri ile sonuç hemen verilir, ancak kan testlerinin sonuçlanması en az birkaç gün sürmektedir.
-Antihistaminikler, soğuk algınlığı ve öksürük şurupları alerji testini etkilediği için en az yedi gün süreyle kesilmelidir. Bir kaşık bile alınması alerji testini etkiler. -Nefes yoluyla alınan sprey veya buhar türü ilaçlar testi etkilemez. Kesmeye gerek yoktur.
Alerji testi sonucunu olumsuz etkileyen ilaçların kullanılması durumunda cilt testi yapılamaz. Bu ilaçlar antihistaminik adını verdiğimiz alerji ilaçları ile depresyon ilaçlarıdır. Egzaması olan hastaların cilt rahatsızlığı şiddetli ise ve test için uygun veya yeterli bir cilt bölgesi yoksa test yapılamaz.
Bu yöntem kırktan fazla maddeye karşı alerji gelişip gelişmediğini tek seferde test eder. Genellikle polen, küf, hayvan tüyü, toz akarları ve yiyeceklere alerji olup olmadığına bakmak için kullanılır. Erişkinlerde çoğunlukla ön kol yüzeyi tercih edilirken, çocuklarda üst sırta uygulanabilmektedir.
Alerji testleri hastanın tek başına yapabileceği testler değildir. Bu konuda uzmanlaşmış hekimler tarafından hastanın tıbbi hikayesi ve muayenesi sonrasında hangisinin yapılacağına karar verilir ve uygulanır. Bu testler çocukta ve erişkinlerde Alerji ve Klinik İmmünoloji uzmanlarınca yapılır.
İç hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanları alerji uzmanı değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda yetkili uzmanlardır.
Seda Selimoğlu Köse, “Alerjik hastalıkların tanısında öncelikle kulak, boğaz, burun, deri, akciğer muayenesinin yapılması gerekir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjiyi tetikleyen pek çok faktör vardır ve bunları şu şekilde sıralayabiliriz; Sık sık çikolata ve kakao tüketimi. Kızartma yemekleri sık tüketmek. Kola, kahve ve diğer kafeinli içecekler.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Çünkü alerjik rinit teşhisi için alerji testi gerekeceği için bu ilaçlar da alerji testinin sonuçlarını etkileyeceği için 1 hafta öncesinden bu ilaçların kesilmesi gerekir. Burun spreyleri ve nefes açıcı spreyler alerji testini etkilemez. Kesilmesine gerek yoktur. Antibiyotik kullanıyorsanız kesmenize gerek yoktur.
Kandan yapılan alerji testleri
Genellikle astım hastası olan kişilerde Immunglobulin E (IgE) düzeylerinin fazla olduğu görülür. Kandan yapılan alerji testlerinden biri de spesifik IeE antikor testidir. Bu test, kişide belirli bir alerjene ya da maddeye karşı alerji belirtileri gözlemlenirse yapılır.
Alerji uzmanı ise, alerjiden doğan hastalıkların teşhis ve tedavisini yapan hekimdir. Alerji uzmanı, astım, ilaç alerjileri, kuru öksürük, besin alerjisi, böcek alerjisi, anaflaksi, mesleksel alerjiler, alerjik nezle, çimen alerjisi gibi hastalıklara bakan uzman hekimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri