Özellikle hamam böceği, karıncalar, pireler ve tahtakurularını uzaklaştırdığı söylenmektedir. Bu çiçek türü aynı zamanda güzel görüntüsü ile evinizde ayrı bir hava katacaktır. Lavantaları hemen hemen herkes tanır. Lavantalar kokusu ile bulunduğu ortamı ferahlatmaktadır.
LAVANTA Lavanta, pire, meyve sineği ve hamamböceğini uzaklaştıran böcek ilacında bulunan 'linalool' adlı bir bileşen içerir. Bu nedenle böcek oluşumunu engellemek için bahçenize lavanta ekebilirsiniz.
Lavanta yağı: Lavanta, sivrisinekler ve diğer böcekler için rahatsız edici bir kokuya sahiptir. Lavanta yağı kullanarak böceklerin uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Limon yağı: Limon yağı, böceklerin hoşlanmadığı bir koku yayarak onları uzaklaştırabilir. Özellikle sivrisinekler üzerinde etkili olabilir.
Lavanta - lavanta yağı, lavanta kesecikleri gibi çözümler böcekleri evinizden uzak tutacaktır. Nane ve adaçayı - Hamam böceklerinin sevmedikleri kokular arasında bu bitkiler yer alıyor. Uçucu yağları evinizde kullanarak haşereleri uzaklaştırabilirsiniz. Uzaklaştırıcı bir diğer bitki ise melekotudur.
Buralara hazırladığın karışımdan haftada 1 kez püskürtmen durumunda örümcekleri onlara zarar vermeksizin ortamdan uzaklaştırabilirsin. Örümceklerin hoşlanmadığı diğer uçucu yağlar arasında okaliptüs, sitronella, çay ağacı, lavanta, tarçın ve narenciye de bulunur.
İlgili 33 soru bulundu
Ayrıca lavanta; güvelerin yanı sıra pire, karasinek ve sivrisinekleri kovan bitkiler arasında da yer alıyor. Bahçenizin güneş alan yerlerine ekebileceğiniz ya da saksılar sayesinde balkon ya da cam pervazlarına yerleştirebileceğiniz lavantaların kokusu insanlara hoş gelse de böcekler bu bitkinin kokusunu hiç sevmiyor!
İnsanların özellikle hoş kokusu ile tercih ettiği bu çiçek türlerinin böcekleri kokuları nedeniyle uzaklaştırması oldukça garip. Fakat lavanta da aynı diğer çiçek türleri gibi böcek türlerinin düşmanıdır. Kıyafetleri hoş koku yayan lavantalar aynı zamanda güveleri de uzaklaştırmaktadır.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Mis gibi kokusuyla birçok kişinin sevdiği lavanta, böceklerin çok sevmediği bitkiler arasında yer alır.
Limon yağı, portakal yağı, lavanta yağı, nane esansı ve sedir yağı gibi bitkisel yağlar da böceklerin hoşlanmadığı şeyler arasında yer alıyor. Bu ve benzeri yağları evinizin belli bölgelerine damlatabilir ve böceklerin uzak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Böcek savar görevi görür
Lavanta yağı böcek ısırıkları için çifte görev yapar. Böcek kovucu görevi görür ve bir ısırık meydana geldikten sonra kaşıntıyı giderebilir. Birçok ticari sivrisinek kovucu lavanta yağı içerir. Sivrisinekleri ve diğer böcekleri kovmak için hem mumlar hem de spreyler kullanılabilir.
Yastığınıza bir damla damlatabilir veya uyurken yastığınızın yanına koyduğunuz bir pamuğa birkaç damla damlatabilirsiniz. Ayrıca rahatlamanıza ve uykuya dalmanıza yardımcı olması için yatmadan yaklaşık 30 dakika önce yatak odanıza lavanta yağını dağıtabilirsiniz.
Özel formülü sayesinde, bitlerin saça yaklaşmasını engelleyerek çocuk ve yetişkinleri bitlerden korur ve bitlenmeyi önler.
Davetsiz misafirlerden kovmak için, nane ve limondan yapılan doğal sprey de oldukça etkili. Lavantanın kokusunu hemen hemen herkes sever. Bilinmeyen şey ise sivrisineklerin lavanta kokusundan nefret ettiği. Vücuda sürülen lavanta yağı sivrisinekleri bulunduğu ortamdan kaçırır.
Kediler ve Lavanta: Sevmedikleri Bir Çiçek Kokusu
Kediler lavanta kokusundan hoşlanmazlar. İnsanlar için rahatlatıcı etkisi olan lavanta, kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Lavanta aynı zamanda kediler için zehirlidir.
Lavanta yağı, bitlerin önlenmesi ve tedavi edilmesine yardımcı olur. ; Bit Önleme: Lavanta yağı, bitlerin saça bulaşmasını önlemek için kullanılır.
Aksine sivrisinekler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmıyor ve lavantalı ortamlardan uzak duruyor. Saksı içinde ya da bahçede yetiştirebileceğiniz lavantalar ile ortamınızı mis gibi kokularla donatmakla birlikte sivrisineksiz akşamlar yaşayabilirsiniz. Lavantanın güzel görünümü ve sakinleştirici kokusu da cabası.
Hamam böceklerini anında kaçıran kokular arasında limon ve defne yaprağı bulunuyor. Haşerelerin dayanamadığı bu kokular sayesinde de kimyasal bir ilaçlamaya gerek duymadan kolayca tüm hamam böceklerinden kurtulabilirsiniz.
Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz. Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir. Hamam böceklerini uzaklaştırmak için karabiber yöntemini deneyebilirsiniz.
Hamam böcekleri belli başlı kokulardan rahatsızlık duyar. Limon ve portakal kabuğu, nane, fesleğen, karanfil, sirke, lavanta, çay ağacı yağı gibi kokulardan nefret ederler. Bu nedenle evinizde bu kokuları bulundurup çeşitli noktalara sıkabilirsiniz.
Bir bardak su ile bir bardak beyaz sirkeyi karıştırın. 1/3 bardak doğal içerikli bulaşık deterjanını bu karışıma ekleyin. İyice karıştırın ve sinek kovucunuz hazır! Bu karışımı sprey şişesine doldurarak bahçenizde, balkonunuzda, istediğiniz her yerde rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Kaynayan suyun içerisine sirke ilave edip karıştırın. Ardından karışıma lavanta yağı ekleyip bir kez daha karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı sprey şişesine alın hamam böceklerinin olduğu bölgeye püskürtün. Bu karışım hamam böceklerini öldürmez ama kokusu nedeniyle hamam böceklerini evinizden hemen uzaklaştırır.
Lavanta yağı: Cildinize sürdüğünüz lavanta yağı sivrisinekleri uzak tutacaktır. Karanfil yağı: Sinek kovucu sprey yapmak için, yarım bardak suyun içine bir çay kaşığının dörtte biri kadar karanfil yağı ilave edin.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Saksıda Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Lavanta yetiştirmek için kullanacağınız saksının drenaj delikleri olmalı ve kilden yapılanlar tercih edilmelidir. Lavanta yetiştiriciliği için en uygun toprak kireç bakımından zengin olan ve kuru olan topraklardır. Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri