4.2. Aile Hekimim Verilerimi Görsün Kişi e-Nabız sisteminde bu seçeneği işaretlemiş ise hastanın aile hekimliği birimine atanmış (asaleten, vekâleten, geçici) aile hekimleri ilgili hastanın sağlık verilerine erişim yetkisine sahiptir.
Sağlık Bakanlığı, e-Nabız sisteminin ve görsel altyapısının güvenilir bir şekilde kişilere sunulmasıyla ilgili ihtiyaç duyulan güvenlik önlemlerini yerine getirmiştir. Kişilerin e-Nabız'daki sağlık bilgilerini sadece kişilerin onayını alan hekimler ve/veya kişiler görebilir.
Aynı zamanda KVKK'nın 6'ıncı maddesi kapsamında sağlığa ilişkin veriler, kişinin açık rızası olmadan işlenebilir. Öte yandan, e-Nabız kullananlar tarafından gizlenen bilgiler "e-Nabız Hekim" ekranında şifreli olarak görüntülenir. Doktorun bu bilgileri görüntüleyebilmesi için ekranda bir tıklama yapılması gerekmektedir.
Sağlık ocağı tahlil sonuçları ya da aile hekimi kan tahlili sonuçları e-Nabız üzerinden detayı olarak incelenebilir. Aile hekiminin koyduğu teşhis ya da yönlendirdiği birim de e-Nabız'da detaylı olarak görünmektedir. T.C. kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile sisteme giriş yaparak tüm bilgileri görebilmek mümkündür.
e-Devlet Kapısı ile profilinize giriş yaparak “Profilimde Görünmesin” butonuna tıklayıp ziyaretinize ait tüm verilerin profilinizde görünmemesini sağlayabilirsiniz. Gizleme işlemi yalnızca kendi profiliniz için geçerli olur; gizlenen veriler ilgili sağlık tesisinin veya Bakanlığın sunucularından silinmez.
İlgili 22 soru bulundu
Bununla birlikte; e-Nabız kullanıcısı tarafından kendi profilinde gizlenen sağlık verileri, Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesi ve kullanıcının e-Nabız gizlilik tercihi çerçevesinde ilgili sağlık personeli tarafından görüntülenmeye, belirli gizlilik önlemlerine uyulmak kaydı ile devam edecektir.
Bu hizmetlerin yanı sıra internet ve mobil cihazlar üzerinden giriş yapabileceğiniz e-Nabız sayesinde size en yakın sağlık kuruluşlarını görebilir, doktor randevusu alabilir, aile hekiminizi öğrenebilir, vücut kitle indeksinizi ve kalp krizi riskini hesaplayabilir, ilaç hatırlatması ekleyebilirsiniz.
Sağlık kurumlarında yapılan tüm işlemler e-Nabız'da toplanıyor. e-Nabız, tahlil sonuçları, teşhisler gibi yapılan tüm işlemlerin kolayca takip edilebilmesini sağlıyor. e-Nabız'dan tahlil sonuçlarının kolayca öğrenilebilmesi, tedavi sürecini de hızlandırıyor.
Sağlık ocağı kan tahlili saatleri 2022
Her gün belli bir saate kadar alınan kanlar, en yakın devlet hastanesine gönderilir. Sadece sabahları alınan kan tahlillerinin sonuçları her zaman ertesi gün öğleden sonra çıkmaktadır.
Mevcut durumda vatandaşlar E-NABIZ sistemine girdiklerinde ziyaretlerim sekmesinden ilgili hastane ziyaretini seçip profilimde gözükmesin tuşuna basarak hastalıklarına ilişkin, tanı tedavi ve ilaç bilgisini kaldırabilir.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, 10 yıl sonra silinebilir.
Sağlık kaydında yer alan hekim tarafından sağlık kaydının silinmesi/düzeltilmesine uygunluk verilmemişse sağlık kaydı hiçbir şekilde silinemez.
Örneğin bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan D vitamini eksikliğiniz var diyelim ve tedavi sürecindesiniz. e-Nabız sayesinde hekiminiz ya da siz daha önceki D vitamini seviyenizi e-Nabız'dan kontrol edebilir ve bu doğrultuda tedavide ne aşamada olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
Doktorlar, TC numaralarını girdikleri hastalarının sadece süresi dolmamış ve raporla aldıkları ilaçlarını görebilecek. Yeni sistem, askerî hastanelerde güvenlik gerekçesiyle uygulanmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün itibarıyla hayata geçirilen elektronik reçete uygulamasına 'mahremiyet' sınırlaması getirdi.
Hesabınızı dondurduğunuz süre içerisinde ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesisi bilgileri ve detayları e- Nabız sistemine yansımayacaktır. Hesabınızı kapattığınızda geçmişe dönük Tansiyon, Adım vb. sensör verileriniz silinecek ve bir daha bu verilere erişim sağlayamayacaksınız.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
Sadece bir kan testinin kalp ve damar hastalığı riskinizi belirlemediğini söylemek gerekir. Kalp ve damar hastalıkları için en önemli risk faktörleri sigara, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir. Kalp krizi sırasında tanı koymak için kandaki bazı enzim ve proteinler ölçülür.
Dolayısıyla da kan örneğinde elde edilen verilerden birisi de D vitaminidir. Bu nedenle de D vitamini testi basit bir kan tahlilidir. D vitamini testi, hastanelerde, aile hekimliklerinde ve diğer sağlık merkezlerinde kolaylıkla yapılabilen ve sonuçları birkaç saat içerisinde hızlı şekilde çıkacaktır.
4.4. Muayene Olduğum Hastanedeki Tüm Hekimler Verilerimi Görsün Kişi e-Nabız sisteminde bu seçeneği işaretlemiş ise hastanın muayene olduğu sağlık tesislerindeki tüm hekimler hastanın muayene olduğu gün boyunca sağlık verilerine erişim yetkisine sahiptir.
Patoloji sonuçları işlemin yapıldığı hastaneye başvurmadan E-Nabız sistemi üzerinden de takip edilebilir ve öğrenilebilir.
Ancak genel olarak tahliller 2 gün ila 1 ay arasında değişen bir süreçte sonuçlanabilir. Tahlilin yapılma amacına, içerdiği parçalara ya da tahlilin yapıldığı hastanenin yoğunluk durumuna göre sonuçların çıkması değişkenlik gösterir. Her tahlil sonucu çıktığı anda e-Nabız sistemine düşer.
Buna göre, sağlık hizmeti verilirken edinilen bilgiler, kanun ile öngörülen haller dışında, hiçbir şekilde açıklanamaz (madde 23/1). Hasta Hakları Yönetmeliği'nde hem hastaya ait kişisel bilgilerin gizliliği ile ilgili hem de hastaların beden mahremiyetleri ile ilgili haklara yer verilmiştir.
E-nabız üzerinden alınan raporlar, kullanılan ilaçlar, aşı takvimi, röntgen filmleri, tahlil sonuçları, hastalıkta konulan tanılar, randevu takvimleri ve yazılan reçeteler gibi konulara ulaşım sağlanmaktadır.
Nitekim Hasta Hakları Yönetmeliği'nin 16. maddesi bu şekilde düzenlenmiştir: “Hasta, sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kayıtları, doğrudan veya vekili veya kanuni temsilcisi vasıtası ile inceleyebilir ve bir suretini alabilir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri