Sakarya'da yetiştirilen 450 kilogramlık bal kabağı, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Kabak sahibi Fadıl Uzak kabağın yoğun ilgi çektiğini belirterek hedefinin dünya rekorunu kırmak olduğunu söyledi.
İtalya'da üretilen bal kabağı, bin 226 kilogramlık ağırlığıyla dünyanın en büyük bal kabağı olarak Guinness rekorlar kitabına girdi.
Görenler şaşkına döndü: 1 ton 161 kilo bal kabağı yetiştirerek rekor kırdı!
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre İtalya'da 2021'de yetiştirilen 1225 kilo 607 gramlık kabak dünya rekorunun sahibi.
Yazlık kabak çeşitlerinde ekolojik koşullar, yetiştirme tekniği ve üretilen çeşidin özelliğine bağlı olarak bitki başına 2-4 kg ürün alınabilir. Dekardan 6- 8 ton yazlık kabak hasat edilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli yerlerde bitki hem narin bir yapı kazanır hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır, verim düşer. Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir. Beyaz kestane kabağı gelir. Yapısı itibarıyla büyük ve doyurucu bir kabaktır. Bu kabaktan yapılan ürünler de çok leziz olur.
Uzun kabak çeşitleri arasında sakız kabak popüler olsa da son yıllarda tanınmaya başlayan iyi bir seçenek daha vardır. Sarı kabak isimli bu tür fark yaratan rengiyle de bilinir.
Kabuğu düz olan bal kabağı görebileceğiniz gibi oluklu ve dilimli balkabakları olduğuna da şahit olabilirsiniz. Meyvelerin ortalama ağırlığı ise 5-10 ile 60 kilogram arasında değişiyor.
Belçika'nın liman kenti Anvers'e bağlı, Hollanda sınırındaki Kasterlee, ülkenin "bal kabağı kasabası" olarak anılıyor.
Dolayısıyla büyük şehirlerdeki ünlü lokantalarda bal kabağı tatlıları da Afyonkarahisar'ın bal kabağından yapılıyor. Tüketicilere Afyonkarahisar bal kabağını tatmalarını tavsiye ediyoruz. Bal kabağı Afyon kaymağıyla çok güzel bir lezzet oluşturuyor."
ve 825 tür bulunmaktadır (Balkaya ve ark. 2009). tanik özellikler görülmektedir. fa cylindrica) ülkemizde yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır.
Alacağınız bal kabağının ne kadar olgun olduğunu anlamak içinse güneş ve toprakla ne kadar temasta kaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğiniz sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o kabağı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı
Ancak bal kabağından farklı olarak kestane kabağının kabukları daha serttir, daha yuvarlak ve basıktır. Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
Top kabak, kenarları kıvrımlı, küçük ve sarı olan İspanyol enginarıyla karıştırılmamalıdır. Küçük bir bal kabağı ile sakız kabağının melezidir. Top kabak, kabak familyasına ait bir sebze olup genellikle yaz, yani sakız kabağı olarak kabul edilir.
Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Orta Amerika'nın kuzeyi ve Meksika'nın özellikle kuzeydoğusunda ki yüksek yerleri Cucurbita pepo L.'nun anavatanı olarak bilinmektedir [10]. İlk olarak kabak kültüre alındığında zehirli ve acı meyveleri için değil, daha çok besleyici ve daha az acı olan tohumları için yetiştirilmiştir [11, 12].
Koyu yeşil meyvelere sahip bir çeşittir. Meyveler silindirik şekilli ve hasat devresine göre 18-22 cm. uzunluğundadır.Erkenci ve verimli bir çeşittir,kol atmaz.Pazar değeri yüksektir. Yemeklik olarak tüketilir.
Türkiye'de en iyi kabak nerede yetişir? Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Kabak tohumu ekiminden 1 ay önce veya sonbaharda, dekara yaklaşık 5 ton yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Gübreleme yaparken yaklaşık olarak 7-12 kg azotlu gübre, 10-15 kg fosfor, 9-13 kg potasyum, 5-9 kg kireç verilmektedir.
Hasat yapılan bölgelerde bir dönüm araziden yaklaşık 60 kilogram ürün elde ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri