Evlilik öncesi sağlık raporu işlemleri genellikle bir günde tamamlanabilmektedir.
Nikah için sağlık raporu alınması uzun süren sizi çok uğraştıracak bir rapor değildir. Bu rapor için bir sağlık merkezine başvuru yaptığınız zaman 1 gün gibi kısa bir sürede bu raporu alabilme imkanınız vardır.
Evlilik için sağlık raporu doğrudan bağlı bulunulan Aile Hekimliği üzerinden alınır. Bu rapor için sadece hafta içi 5 gün içerisinde randevu alınabilir. Çünkü Aile Hekimliği resmi bir sağlık birimi olduğundan hafta sonları aktif değildir.
Evlilik için sağlık raporu özel hastane fiyatlarını öğrenmek için ise kurumlarla iletişime geçmen gerekiyor. Böylece "Evlilik için sağlık raporu özel hastaneden alınır mı?" soruna da yanıt vermiş olduk. Ancak sağlık raporu için aile hekiminin onayı şart. "Evlilik için kan testi nerede yapılır" sorusunun yanıtı da aynı.
Nikah süresi belirlenirken en fazla 4 ay sonrasına, en erken ise 1 hafta içerisinde gerçekleştirilmek üzere nikah günü verilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Evlilik öncesi sağlık raporu işlemleri genellikle bir günde tamamlanabilmektedir. Fakat kişilerin tercih ettikleri kurumlarda bazı testlerin uygulanmaması, farklı kuruma yönlendirilmesi, tekrar diğer kuruma giderek onaylatması, kurumların yoğunluğu gibi faktörler evlilik için sağlık raporu alma süresini uzatabilir.
Nikah işlemleri için gerekli belgeleri toparlamak, mesai saatlerinde alınacak belgeler, belgelerin alınacağı yerlerin birbirine olan uzaklığı gibi durumlar söz konusu olduğunda 2 veya 4 gün arasında tamamlanabileceğini söyleyebiliriz.
Türkiye'nin her yerindeki resmi veya özel hastanelerden “Evlilik İçin Sağlık Raporu” alınabilir. Bu nedenle evleneceğiniz kişi yaşadığı şehirden fotoğraflı sağlık raporunu alabilir. Siz de kendi aile hekiminizden ya da yukarıda belirtilen diğer hastanelerden sağlık raporunu alabilirsiniz.
b- Etimesgut'da ikamet edip de İzin Belgesi alarak başka belediyede nikah yaptıracak çiftler, Nüfus Cüzdanı, 2'şer adet fotoğraf (Evlenme Ehliyet Belgesi) Belediye Evlendirme Memurluğu tarafından verilir. Sağlık Raporları (Hert iki çift Birlikte alacak) ve birlikte bizzat müracaat edeceklerdir.
5 adet vesikalık fotoğraf ile birlikte evleneceği kişiye göndermek suretiyle, eşlerden kadın veya erkek tek başına da evlenme başvurusunda bulunabilir. Başvuru kadın ve erkek veya onların vekillerince örneğine uygun olarak düzenlenmiş ve imza edilmiş olan “Evlenme Beyannamesi” ile yapılır.
Türkiye'de evlenmek isteyen kişiler, bağlı oldukları aile hekimlerine başvurarak evlilik raporu almak zorundadırlar. Başvurdukları aile sağlığı merkezinde aile hekimi tarafından muayeneleri ve bazı testleri yapılmaktadır. Bu testler cinsel veya kalıtsal yolla bulaşan hastalıkları belirlemeye yöneliktir.
FOTOĞRAF VE NÜFUS CÜZDANLARINI EKSİKSİZ OLARAK İBRAZ ETMELİDİR. SAĞLIK RAPORU İMZALI VE KAŞELİ OLMALIDIR.
e) Sağlık raporunun/resmi sağlık kurulu raporunun bulunmaması; f) Sağlık raporu alınmaması veya alınamaması durumunda evlenme yapılamaz. g) Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.
Medeni Kanun, mutlak butlan sebeplerinin bulunması durumunda evliliğin iptali davası açılabilmesi için herhangi bir hak düşürücü süre öngörmemiştir. Evliliğin her aşamasında iptal davası açmak mümkündür.
Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler
Akciğer röntgeniniz çekilir, Kan grubunuz tespit edilecek, Frengi, AIDS ve hepatit gibi hastalığınız var mı bakılacak, Kan uyuşmazlığı olan çiftler çocuk yapmadan önce önlem alınacaktır.
Aile Sağlığı Merkezlerine giderek cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlardan bazıları için test yaptırabilirsin. Aile Sağlığı Merkezlerinde Hepatit B, C, HIV veya sifiliz için kan testleriyle taramalar yapılıyor.
*Erişkinler için Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğinin Üçüncü Bölüm 8.Maddesi J fıkrasına göre “Rapor başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde tamamlanır.
Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir."dedi.
Raporlar, genellikle muayene tarihinden itibaren geçerli olur ve belirli bir süreyi kapsar. Ancak, bazı durumlarda, özellikle kronik hastalıklar veya uzun vadeli sağlık sorunları söz konusuysa, aile hekimleri bir süre öncesine ait bir sağlık durumuyla ilgili bir rapor düzenleyebilirler.
6) 3'er adet fotoğraf ( Renkli ve ön cepheden baş açık, sivil giysilerle çekilmiş olması ve kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içerisinde çekilmiş olması gerekir. Alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla fotoğraflar kabul edilir. Biyometrik fotoğraf kabul edilmez.
Alınacak sağlık raporu 6 (altı) ay geçerli olduğundan, İstenilen nikah tarihini de kapsayacak şekilde, nikah öncesi son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.
Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın her ikisinin de birinci dereceden akrabaları (anne, baba, kardeşler ile çocuklar) nikah şahidi olamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri