İlaç raporları genellikle 3-6-9 ya da 12 aylık olarak verilir. Süresi biten ilaç raporları bu sürenin bitiminden sonra yenilenir. İlaçların süresi bitmeden 15 gün öncesinden doktora giderek raporunuzu yeniletebilirsiniz. Raporunuz devam ediyorsa ilacı aile hekimi de yazabilir.
"Kurumumuz tarafından daha önce 31.12.2022 tarihine kadar süreleri uzatılmış tüm ilaçların rapor süreleri 30.06.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. İlaçları, SUT hükümlerine uygun olarak düzenlenen hekim reçetesi karşılığında sözleşmeli eczanelerden temin edebilirsiniz."
Son olarak geçerlilik süresi 30 Hazirana kadar uzatılmıştı. Raporunu henüz yenileme imkânı bulamayan, güçlük yaşaması muhtemel vatandaşlarımız olduğundan mağduriyet yaşanmaması amacı ile süreli sağlık raporlarının geçerlilik süreleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatılmıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı kronik hastalık ilaç gruplarına ilişkin verilen raporların 28 Şubat'a kadar yenileme kararı vermişti. Eğer bu tarihe kadar rapor yenilenmezse o ilaçlar verilemeyecek.
Hastalanırsak. Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
SUT kapsamında belirli kronik hastalıklarda ilaçların eczanece karşılanabilmesi için mutlaka MEDULA sistemine ilaca dair hekim raporunun tanımlanmış olması gerekiyor. Bu sistem sayesinde hastaların her seferinde ilaç yazdırmak için doktora gitmelerine gerek kalmıyor.
İkamet ettiğiniz bölgedeki Sağlık Müdürlüklerine giderek, sağlık kurulu raporu yenileme dilekçe doldurmalı ve teslim edilmelidir. Gerekli evrakların teslimi yapıldıktan sonra dilekçe incelemeye alınır. Bu kapsamda tam donanımlı bir devlet hastanesinde yeniden muayene işlemleri gerçekleşir.
Doktorun yazdığı reçeteyi 4 gün içerisinde kullanmanız gerekecektir. Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
İlaç Raporlarında Geçerlilik Süresi 2022 Yılsonuna Kadar
zorunluluğuna geçilmiş bulunmakta.
İlaç raporları genellikle 3-6-9 ya da 12 aylık olarak verilir. Süresi biten ilaç raporları bu sürenin bitiminden sonra yenilenir. İlaçların süresi bitmeden 15 gün öncesinden doktora giderek raporunuzu yeniletebilirsiniz. Raporunuz devam ediyorsa ilacı aile hekimi de yazabilir.
SGK'dan yapılan açıklamada kronik rahatsızlığı sebebiyle sağlık raporu olan hastaların ilaç ve tıbbi malzeme rapor sürelerinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldığı bilgisi paylaşıldı.
SÜRELİ SAĞLIK RAPORLARI 30 Haziran 2023'e kadar geçerli sayılmaya devam edecek. Bilindiği gibi bu uygulama, salgınla mücadele kapsamında başlatılmıştı. Belirtilen tarihe kadar, raporlu ilaçlar eczanelerden aynı şekilde temin edilebilecek.
"Kurumumuz tarafından daha önce 31.12.2022 tarihine kadar süreleri uzatılmış tüm ilaçların rapor süreleri 30.06.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. İlaçları, SUT hükümlerine uygun olarak düzenlenen hekim reçetesi karşılığında sözleşmeli eczanelerden temin edebilirsiniz."
30 Nisan 2022 tarihine kadar raporlarını yenilemeyen kişilerin raporları geçersiz sayılacak ve raporlu ilaçlar alınamayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sürekli ilaç kullanan kronik hastaların ilaç raporlarını yeniemeleri için 30 Nisan'a kadar süre tanındı.
Raporlu olarak girilmeyen 8 haneli reçete numarası ve hastanın TC kimlik nosuyla başvurmanız durumunda İl veya İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından düzeltme yapılarak hasta 15 gün önceden ilacını alabilecektir.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, aktarıldığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklanır.
İlaç Sorgulama Nasıl Yapılır
Bunun için e devlet üzerinden verilen bilgileri girdikten sonra ilaç sorgulama ekranına ulaşılır. Diğer bir seçenek ise, e nabız üzerinden ilaç sorgulamadır. E nabız uygulamasına giriş yaptıktan sonra, raporlarım kısmında yer alan ilaç kullanım raporuna erişilebilir.
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir. Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.
Engelli sağlık raporu yenileme işlemleri başvuruları kişilerin bulundukları şehirde yer alan İl Sağlık Müdürlükleridir. Buna göre bu işlemi yapmak isteyen kişiler mevcut yaşadıkları yerde olan il sağlık müdürlüklerine giderek başvuru işlemlerini buradan kolaylıkla tamamlayabilirler.
"Doktor en fazla kaç gün rapor verebilir?" derseniz aile hekimi dışındaki doktorlar 40 güne kadar rapor verebilirler. Eğer 40 günün sonunda da sağlık sorunlarınız devam ediyorsa bu kez heyete başvurmanız gerekir.
Rapor üstüne rapor alınır mı? Evet, usulüne uygun olduğu müddetçe hem de defalarca alınır. Yalnız, alınan her yeni raporun önceki raporu sona erdirdiği unutulmamalıdır. Eğer çalışan, rapor bitmeden rapor aldığında; tüm rapor sürelerini toplayarak toplam istirahat süresini hesaplarsa yanlış yapacaktır.
Ankara. Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) 18 Mart 2020'de yapılan duyuruyla rapor sürelerinin uzatıldığını, bu raporlara istinaden ilaçların eczanelerden reçetesiz temin edilebildiğini anımsattı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan duyuruya göre, "Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini" uygulaması 31 Mayıs 2022 tarihinde sona eriyor. Kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar, 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren hekim reçetesiyle eczanelerden temin edilecek.
Kronik hastalık raporu olan ve son üç ay içerisinde ilaç alan kişiler tek sefere mahsus olmak şartıyla eczanelerden reçetesiz ilaç alabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri