Cevaba cevap dilekçesi, savunma hakkı için son derece önemlidir. Hatta, idari işlemin yeterince gerekçelendirilmediği veya dayanaklarının davacıya sunulmadığı hallerde bazen davacılar, davalının cevap hakkından sonra ek açıklamalarda bulunma haklarını saklı tutarak dava açabilmektedirler.
Davalı, davaya cevap vermek zorunda değildir. Ancak, davalının cevap dilekçesi vermemesinin savunma hakkına birtakım etkileri vardır. Davalının cevap dilekçesi vermemesinin anlamı, davayı inkâr etmiş sayılmasıdır. Bu durumda, davalı, sadece inkâr çerçevesinde savunma yapabilir.
Davalının cevap dilekçesi vermemesi halinde bu durumun davalı, ve davacı açısından birtakım sonuçları doğacaktır. Davalı tarafından süresinde cevap dilekçesi verilmez ise davacı da artık cevaba cevap dilekçesi veremeyecektir.
Cevaba cevap dilekçesi, derhal davalıya tebliğ edilir. Davacının cevaba cevap dilekçesi vermesinden sonra, davacı bakımından iddiayı genişletmesi ve değiştirmesi yasağı başlar. Bu çerçevede davacı, davalının rızası olmaksızın iddiasını genişletemez veya değiştiremez (m. 141).
(1) (Değişik:22/7/2020-7251/15 md.) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler. Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.
İlgili 20 soru bulundu
Davanın başında ikişer defa dilekçe verebilirler. Davacı 1. Dava dilekçesini davalı cevap dilekçesini davacı cevaba cevap dilekçesini, davalı ise 2. Cevap dilekçesini verir. Davacı cevaba cevap dilekçesini kendisine tebliğden itibaren 2 hafta içinde verebilir.
Cevaba cevap dilekçesiyle delil sunma hakkı ortadan kalkmış olur. Söz konusu dava açılırken taraflar dilekçelerinden delillerinden bahsedip, ilgili belgelerin elde edilmesi için süre isteyebilir.
İdare Mahkemelerinde cevaba cevap dilekçeleri 30 gün içinde İdare Mahkemesine verilir. Bu süre zorunlu haller dışında uzatılamaz.
(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.
6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi
Davalının cevap dilekçesinin davacıya tebliğ edilmesi üzerine, davacı da onbeş gün içerisinde cevaba cevap dilekçesini verebilir. Davacının da buna karşı yine onbeş gün içerisinde cevap hakkı bulunmaktadır.
Cevaba cevap Dilekçesi ne anlama geliyor? sorusunu özetle açıklayalım. Davalı tarafın cevap dilekçesine karşı verilen dilekçeye cevaba cevap dilekçesi denilmektedir. Yani Cevaba Cevap dilekçesini davacı taraf sunmaktadır.
Cevap dilekçesine davacı sayısı kadar örnek eklenmelidir. Cevap dilekçesi, davanın açılmış olduğu mahkemeye verilir.
Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Delil veya Tanık Bildirebilir mi? Doktrin görüşleri, cevap dilekçesi vermeyen davalının inkâr kapsamındaki savunmasını ispat için karşı delil sunma hakkını kabul etmektedir. Yargıtay kararları da aynı yöndedir.
Dava dilekçesi kendisine tebliğ edilen davalı, dava dilekçesinde yer alan vakıaların haksızlığını ispat etmek için savunma yapmalı ve cevap dilekçesi vermelidir. Cevap dilekçesine savunmasının dayanağı olan vakıaları açıkça yazmalıdır. Davalı, karşı dava açacaksa bunu cevap süresi içinde açmalıdır.
Davaya cevap vermeyen davalı, inkâr kapsamında beyanda bulunabilir. Vermiş olduğu beyan dilekçesinde davaya yönelik yeni vakıa ileri süremez. İtiraz ve def'i de bildiremez. Ancak davacının bildirdiği vakıalara karşı cevap niteliğinde beyanda bulunabilir.
a.
Basit yargılamada ise HMK m. 317/3 uyarınca taraflar cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesini veremezler. Bu hüküm emredici nitelikte olduğundan aksinin kararlaştırılması da mümkün değildir.
dava - cevap- cevaba cevap - ikinci cevap halini almıştır. Ancak bu sınırlamanın faydası İDDİA VE SAVUNMANIN GENİŞLETİLMESİ YASAĞININ BAŞLANGIÇ ANINI BELİRLEMESİDİR. Davacı cevaba cevap dilekçesi verdikten sonra, davalı da ikinci cevabı verdikten sonra artık yazılı usulde iddia veya savunmayı genişletemez.
Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 Sayılı HMK.nun 128. maddesinde “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır” hükmüne yer verilmiştir.
(1) Davalı, cevap dilekçesini, davanın açılmış olduğu mahkemeye verir. (2) Cevap dilekçesine davacı sayısı kadar örnek eklenir. (3) Cevap dilekçesi, havale edildiği tarihte verilmiş sayılır.
Dilekçe kanununda 30 gün içinde cevap verilir diyor. 60 gün içerisinde verilmemesi istemin reddi anlamına geliyor. Bu durumda 60 günün bitiminde 60 gün içerisinde idari yargıda zımnen reddin iptali istemiyle dava açılabilinir.
Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
İkinci cevap dilekçesi ile karşı dava açmak isteyen taraf karşı dava dilekçesini ikinci cevap dilekçesine eklemelidir. İkinci cevap dilekçesi verildikten sonra dilekçeler aşaması tamamlandığından hakim ilk müsait güne duruşma vermektedir.
Delillerin bildirilmesine dair bu düzenleme, somutlaştırma yükünün de bir gereğidir. Hal böyle olunca dava dilekçesinde ve cevaba cevap dilekçesinde hukuki deliller kısmında tanık delilinin belirtilmemiş olması durumunda tanık deliline dayanılmamış kabul edilmesi gerekecektir.
(1) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe; ön inceleme aşamasında ise ancak karşı tarafın açık muvafakati ile iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler.
(* * * *) Bölge Adliye Mahkemeleri çalışmaya başlayınca, yeni HMK'nun istinaf ve temyize ilişkin süreleri geçerli olacaktır. (* * * * *) İdari yargıdaki ivedi yargılama usulüne tabi davalarda cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi yoktur, sadece cevap dilekçesi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri