Aile hekiminden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılacak check-up'ta vatandaşların kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG yani kalp grafisi, idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması yapılacak.
Merkezlerde test ve tahlilin yanı sıra diş bakımı, röntgen çekimi ve ultrason hizmetleri de veriliyor.
Aile hekimi, hastasını en yakın dijital röntgen merkezine yönlendirerek tetkikin yaptırılmasını sağlıyor. Filmi çekilen hasta, sonucu beklemiyor ve hekimine getirme gereği duymuyor. Çünkü, sonuç hekime dijital ortamda aktarılıyor.
Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaslı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan, tıpta uzmanlık dalıdır. Aile Hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı, ruhsal sorunlarla ilgili temel hastalıkları tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.
İlgili 22 soru bulundu
Aile hekimleri kamuda bağışıklama, kronik hastalıkların takibi, tanı ve tedavi, toplum ve çevre sağlığı, aile planlaması hizmetleri vermekte. Özel hastanelerde ise her yaş grubuna check up hizmeti vermektedir.
Aile Hekimleri, 1 Temmuz'dan itibaren hastaneler için kullanılan Merkezi Randevu Sistemi'ne geçti. Aile Hekimine gitmek isteyen vatandaşlar, yeni sistem sayesinde zaman kaybına uğramadan, istedikleri bir saatte muayene olabilecek.
Radyolojik olarak Akciğer Grafisi, Göz muayenesi ve KBB muayenesi ile görme ve işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz.
Aile Hekimliği sizi eğer uygun görürse, Müşahade altında tutar, Kontrolleri yapar, EKG çeker, Damardan mayi ile destekleyebilir.
Sağlık Bakanlığınca başlatılan uygulama ile tüm aile hekimliklerinde vatandaşların hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları ile kanser ve yaşlı izlem taramalarına alınması zorunlu hale getirildi.
Sağlık ocağında yapılan her işlem, tahlil ve teşhis e-Devlet üzerinden giriş de yapılabilen e-Nabız sisteminde yer alır. Herhangi bir tahlilin sonucu çıktığı anda sistemde görünür olur.
Sağlık ocaklarında kan verme saatleri sadece sabah 8.30 ve 10.30 arasındadır. Sadece sabahları alınan kan tahlillerinin sonuçları her zaman ertesi gün çıkmaktadır. Kan tahlilini sabah aç karna yaptırmanız gerekiyor. Sadece cuma günü yapılan tahlillerin sonuçları pazartesi günü çıkmaktadır.
uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile taramadır. yaklaşık 98'inde) sonuç normal çıkmaktadır. yıl sonra tekrar kolorektal kanser taraması yaptırması söylenir. kolonoskopi yaptırılması gerektiği anlamına gelir.
Röntgen çekimi, radyografi uzmanı tarafından hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Röntgen çekimi diş doktorları tarafından da yapılabilmektedir. Röntgen çekiminde vücut çok düşük bir miktarda radyasyona maruz kalır. Ancak bu tehlikeli bir boyutta değildir.
Röntgen Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Kemik röntgeni sonuçları genellikle hemen hazır olur. Doktor, röntgen çekiminden hemen sonra sonuçları hastayla paylaşabilir. Diğer röntgen türlerinde sonuçları almak daha uzun sürebilir.
Aile Hekimi Neden Sağlık Raporu Vermiyor? Aile hekimliğinden sağlık raporunun alınamamasının iki farklı sebebi mevcuttur. Bunlardan ilki, kişilerin kendi aile hekimlerinden sağlık raporu almamalarıdır. Diğeri ise kişilerin ihtiyaçları olan sağlık raporunun aile hekimliğinden alınmamasıdır.
Pozitif veya şüpheli olan sonuçlar, teşhis merkezlerine sevk edilecek. 18 yaşından büyükler, yılda en az bir kere kan basıncı ölçümü için aile sağlığı merkezlerine çağırılacak.
Bazı klinisyenler rutin olarak bütün kırık ve travmaları bir ortopediste yönlendirmektedir. Ancak birçok yumuşak doku travması ve bazı kırık vakalarında tanı ve tedavi aile hekimi uzmanları tarafından yapılabilir.
Belediye veya devlet hastanesinden çıkartabilirsin belediye hemen vermez kan testide yapar 50 tl filan alırlar.
Verem savaş dispanseri, veremle mücadele eden bağımsız kuruluşlardır ve bu gibi ciğer filmi aşı vb... İşlemleri ücretsiz yapması gereken bir kuruluştur. Ayrıca sadece nikah işlemi için değil hastalığı bulunan insanlardan da ücret talep edilmesi ne ahlak ne de etik değer ile örtüşmemektedir.
Akciğer filmi olarak da adlandırılan akciğer grafisi, fizik muayenenin bir parçası olarak gerekli görülmesi durumunda dahiliye ve göğüs poliklinikleri tarafından istenebilir.
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Sağlık ocaklarında randevusuz hasta muayeneleri yapılıyor. Bunun için sağlık ocaklarına gittiğiniz zaman sıra numarası almanız gerekiyor.
2011 yılından bu yana ülkemizde yaygın şekilde uygulanmaya başlanan aile hekimliği hem sizin hem ailenizin kolaylıkla koruyucu sağlık hizmeti alabilmesini sağlar. Aile hekimliği uygulamasında kişilerin ikamet adresleri esas alındığı için taşınma sonrasında aile hekiminizi değiştirmek için başvuruda bulunmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri