I. Aile kelimesi Arapça bir kelime olup hem a-v-l hem de a-y-l kökünden olabilir. alınmıştır.
TDK'ya göre aile kavramı çok farklı şekilde belirtilmiştir. Aynı soydan olan ve aralarında bir kan bağı bulunan insanların tümüne aile deniyor. Bazı aileler çok geniş olurken bazı aileler kalabalık değildir. Bu tamamen soydan kaynaklı bir durumdur.
Eski Türkçede “aile, kabile, hısım, akraba” manâsına oguş kelimesinin kullanıldığı söylenmektedir (Atalay, C. I, 1998, s. 83). Türkiye Türkçesi ağızlarında ise “oguş” keli- mesine rastlanmamaktadır. Bunun yerine günümüzdeki “akraba, dünür, hısım, yakınım” gibi kelimeler kullanılmaktadır.
💠 Oguş - Aile
🔸 Eski Türkçede aile, kabile, hısım, akraba manasına oguş kelimesinin kullanıldığı söylenmektedir. Eski Türk kitabelerinde "oguş" kelimesine rastlarız.
abla - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe apa “büyük kızkardeş, ana, nine” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Abla kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Duygusal bir ifade ile söylemek gerekirse “ög” dil- bilim ve aile açısından boynu bükük bir sözcüktür. Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
Köken bilgisi
Aile kelimesi Türkçeye, Arapça عائلة /'ā'ile/ kelimesinden geçmiştir.
Arapça ˁwl kökünden gelen ˁiyāl عائلة “bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler, hane halkı” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Arapça ˁāla عال “geçimini sağladı, besledi, baktı” fiilinin fiˁāl vezninde çoğuludur.
Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir. “ilgi, kaygı, dilek, üzüntü ünlemi” ünlemidir.
Ailenin eş anlamlısı olan birden fazla eş anlamlı kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler ebeveyn, anne, baba ve kelimeleridir. Akraba, hısım, sülale, akran ve konut kelimeleri de eş anlamlı olarak kabul edilmektedir. Hane ve ev de eş anlamlıdır.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Aile, ortak yaşayan ebeveyn ve kendi çocuklarının oluşturduğu bir bi- rimdir. Aile, içinde evsel ve cinsel ilişkilerin ve toplumsallaşmanın gerçekleştiği doğal ve birincil bir birimdir. Aile üyeleri arasındaki ilişkiler, özgül ve tek (unique) dir ve aile dışın- daki ilişkilerden farklıdır.
Akrabalık ilişkisiyle birbirlerine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği topluluk. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler. Aile hukuku veya mülkiyet ilişkisinden doğan bakım yükümlülüğü ve bu kapsamda yapılan harcamalar anlamında fıkıh terimi. Evlilik sebebiyle oluşan hısımlık anlamında fıkıh terimi.
İlahiyat Fak. Aile, toplumun özü ve çekirdeğidir. Ailenin temel görevi; insan neslinin devamını sağlamak, toplumun kültür ve değerlerini koruyup yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. İnsan neslinin devamı ve nesebin muhafazası ancak aile müessesesinin kurulması ve meşru bir biçimde işlemesiyle mümkün olabilir.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
maaş - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁyş kökünden gelen maˁāş مَعَاش “yaşam, geçinme, geçim, birine geçinmesi için ödenen para” sözcüğünden alıntıdır.
Bu sözcük Arapça milla(t) ملّة “din, mezhep, bir dine mensup cemaat” sözcüğünden +īya(t)² ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için millet maddesine bakınız. 1860'larda Fransızca nation/nationalité kavramının karşılığını millet sözcüğünün geleneksel anlamından ayırt etmek için türetilmiş bir sözcüktür.
Kartal ismi, doğrudan bu büyük ve güçlü yırtıcı kuşu simgeleyen bir kelime olarak Türkçe kökenlidir.
Rahip sözcüğü Arapça rahab (korku, hürmet) kökünden gelir. Peder sözcüğü ise "baba" anlamına gelir.
Aile türleri ve çeşitleri nelerdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Aile tür ve çeşit olarak, Geniş aile, Dar aile, Çekirdek aile olarak üçe ayrılır.
Türklerde ataerkil aile yapısı hakimdir. Baba evin reisidir ve ailenin temel ihtiyaçlarını gideren bir koruyucu durumundadır. Kararların verilmesinde son söz babaya aittir. Türk ailesinde kadına da ayrı bir değer verilmektedir.
Eski Türkçede, Babay biçiminde de kullanılmış olan bu kelime, evliya gözüyle bakılan, kutsal sayılan kişi ve varlıklar, türbeler ve mezarların adlarında da kullanılır. Örneğin, Baba Dağı, Karaltı Baba, Hazret Baba, Şeyh Baba, Diri Baba, Kırklar Baba, Atlı Baba ve sair gibi.
At; Türk, Moğol ve Altay halk kültüründe, halk inancında ve mitolojilerinde kutlu hayvandır. Yunt (Yont, Yond) veya Yabu (Yabı, Yabak, Yafak) ya da Yılkı (Cılkı) olarak söylendiği Türk dilleri de vardır. Moğollar Adu (Aduğ, Adagu) veya Mor (Morın) derler.
حیات Arapça ve farsça anlamları
[ حَ ] (ع اِمص) عمر. زیست. زندگی.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri