Manyetik alanın değişimine de primer taraftaki akım değişimi sebep olur. Yani primer taraftaki sinyal değişmeli ki manyetik alan oluşsun. DC'de sinyal değişmediği için manyetik alan oluşmaz. Dolayısıyla bir akı meydana gelmez ve emk oluşmaz.
Doğru akımın verilişi ve kesilişi sırasında sekonderde endüksiyon gerilimleri görülebilir. Ancak manyetik alanın değişimi sürekli olmadığından, transformatörler doğru akımda kullanılamazlar.
Transformatör, iki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını elektromanyetik indüksiyonla sağlayan bir sistemdir. Trafolar DC (Doğru Akım) devrelerinde değil, AC (Alternatif Akım) devrelerinde kullanılırlar.
Transformatörler, elektrik enerjisi dağıtım alanında, enerji santrallerinde ve şebekeden enerji alan her cihazda kullanılır. Kısacası, eğer bir yerde alternatif akım (AC) kullanılıyorsa, orada transformatör vardır.
Transformatör Çalışma Prensibi
Transformatörlerin elektrik enerjisini bir iletkenden diğerine, manyetik akım vasıtasıyla iletilmesidir. Transformatörler iki bobinden ve nüveden oluşur. Nüvedeki bobinlerden birinin üzerinde gerilim uygulandığı zaman, nüve üzerinde bir manyetik akım oluşur.
İlgili 21 soru bulundu
Transformatör ya da kısa adıyla trafo iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir.
Trafonun tam adı transformatördür. Elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürmeye yarar. Elektriksel bir devre elemanına verilen isimdir aynı zamanda. İngilizce bir terim olan “transformer” kelimesinden günümüze trafo olarak evrilmiştir.
Transformatörler yalnız A.C. frekansında değişiklik yapmadan akım – gerilim değerini değiştiren sabit konumlu, elektromanyetik indüksiyon yolu ile çalışan elektrik makineleri- dir. Transformatörler genellikle kısaltılmış “ trafo ” adıyla adlandırılırlar.
Alternatif akımın generatörlerde üretilmesi ,trafolar ile yükseltilip-alçaltılması DC ye göre kat kat daha kolay ve ucuzdur. Bunun için alternatif akım kullanılacak yere kadar getirilir ve orada doğrultmaçlar veya generatörler aracılığıyla Doğru akıma çevrilip kullanılır.
Akım ve gerilimin frekans değeri değişimine ihtiyaç duymadan değiştirilmesine olanak sağlayan trafolar elektrik devrelerinde önemli bir göreve sahiptir. Gerilimin ideal seviyede dengelenmesini olanak sağlayan bu araçlar, elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımında görev alırlar.
Doğru akım (DA, DC (Direct Current) ya da sürekli akım) elektrik yüklerinin yüksek potansiyelden alçak olana doğru sabit olarak akmasıdır. Tipik olarak kablo gibi bir iletkende ya da yarı iletkenler ve yalıtkanlardan akabilir. Doğru akımda, elektrik yüklerinin aynı yönde akışı, doğru akımı alternatif akımdan ayırır.
Sabit Voltaj LED Trafoları
Bu LED sistemlerinde akım, LED modülü içerisinde yer alan basit dirençler veya dahili bir sabit akım trafosu tarafından düzenlenir. Sabit voltaj LED trafoları, genellikle 12V DC veya 24V DC olmak üzere bir sabit voltaj gerektirir.
Zamana bağlı olarak sinyal yönü ve şiddeti değişmeyen akım Doğru akım olarak tanımlanır. İngilizce “Direct Current” kelimelerinin baş harfleri “DC” ile gösterilir.
Bobinler kısaca, DC akıma az zorluk (kolaylık), AC akıma zorluk gösterir; yani doğru akımı geçirip, alternatif akıma direnç gösterir. Kullanıldığı yerler: Doğru akımda bobinler, daha çok elektro mıknatıs olarak kullanılırlar.
Dönüştürme oranına göre primer sarım sayısı ve gerilimi sabit kabul edilirse sekonder sarım sayısı artırılırsa sekonder gerilimi artar ve sekonder akımı düşer. Sekonder sarım sayısı az olursa sekonder gerilimi düşer.
Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda adaptörlerle DC forma çevrilir. Burada bahsedilen 230 V AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil etkin değeridir.
Transformatör gerilimi yükseltirken elektrik enerjisinin elde edildiği yerden uzağa aktarır. Bunun nedeni yüksek akımla iletme işleminde ciddi güç kayıplara yol açar. Güç kaybını önlemek için iletme işleminde gerilim yükseltir ve akımı düşürür.
Alternatif gerilimi yükseltip alçaltabilen düzeneklere transformatör denir. İdeal transformatörlerde güç korunur.
Bunun yanı sıra boşta çalışma durumunda meydana gelen demir kayıpları Histerisiz ve Fuko kayıpları olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma çerçevesinde transformatörün yapımında kullanılan malzemenin demir kayıplarına etkisi araştırılmıştır.
Transformatörün iç sargısı çekime yakın olduğundan, manyetik akı sızıntısının radyal değeri dış sargıdan daha yüksektir. Büyük transformatörlerde, yüksek manyetik sızıntı yoğunluğu nedeniyle, ortaya çıkan sokak kayıpları büyüktür, bazen yüzlerce kilowatt'a kadar, aşırı ısınmaya neden olur.
Akım trafosu devreden geçen akımı ölçmek için kullanılan ölçü transformatörleridir. Yüksek akımların ölçü aletleri tarafından direkt ölçülmesi, yüksek maliyetli olmasının yanı sıra kimi zaman oldukça tehlikeli ve zordur. Bu yüzden devreden geçen akımın ölçülebilmesi için belirli bir değere indirgenmesi gerekir.
Peki trafolar neden patlar veya yanar? Trafo'nun soğutulmamasından, kullanılan soğutucu yağlardan, aşırı yük binmesinden ve periyodik bakımlarının yapılmamasından dolayı patlama ve yanmalar meydana gelmektedir.
Dönüştürme oranı transformatörün hassas olarak ölçülmesi gereken önemli bir büyüklüğüdür. Özellikle trafoların paralel bağlanmasında büyük önem taşır. Bu nedenle etiketinde yazılı değerleri yuvarlama yapmadan kullanmak gerekir. Örneğin 14,4/220kV'luk bir transformatörün dönüştürme oranı 220/14,4 olarak bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri