Sadece iş güvenliği bölümü önlisans 2 yıllık mezunları C Sınıfı İş Güvenliği kursunu tamamlamak kaydı ile iSG sınavına girme hakkı elde edebilirler. Sınavda başarılı olanlar c sınıfı isg uzmanı olmaya hak kazanırlar ve sertifikaları isg-katip sisteminde tanımlanır.
Direk sınava girebilir. Sınavdan başarılı olursa (100 üzerinden 70 puan almak) C sınıfında işe başlar. Ön lisans grubu ise, öncelikle İSG Eğitimi ve Kursu almak durumundadır. Daha sonra sınavdan başarılı olursa C sınıfında işe başlar.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çalıştığı iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme yapmakla görevlidir. Tüm bunları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin yapıldığı 6331 sayılı Kanun başta olmak üzere yasal çerçevede yapmalıdır.
İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Dolayısıyla bu ilk kademede verilen maaş diğerlerine kıyasla daha azdır. Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir.
C sınıfı İş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5'tir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması oldukça önemlidir.
Soru: Eğitim sonunda sınavları kim yapar? Sınav ÖSYM tarafından yılda 2 defa düzenlenir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Süresi İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi, 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerde alınabilir. 4 yıllık bölüm mezunları, İSG kursuna katılmadan doğrudan C sınavına girebilirler.
İSG yüksek lisans programları, ülkemizin ihtiyaç duyduğu az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışacak (B) sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunmaktadır.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekmektedir; Üniversitelerin Mimarlık ya da Mühendislik bölümlerinden mezuniyeti bulunmak ya da teknik eleman olmak, C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olmak, C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak üç yıl süreyle görev yapmış olmak.
3 yıl C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışan uzmanlar B Sınıfı İş Güvenliği kursunu tamamlamak şartı ile veya iş güvenliğinde yüksek lisans yaparak direkt olarak B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girme hakkı kazanırlar.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası eğitimlerini tamamlayan ön lisans mezunu adaylardan İSG sınavı başarılı olanlar C sınıfı İSG uzmanı olarak çeşitli işletmelerde çalışabilirler.
Bölüm mezunları; iş güvenliği uzmanı, iş sağlığı uzmanı gibi unvanlara sahip olur. Bu bölümde eğitim görmüş kişiler, şirketlerin saha çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır, sahada güvenlik ve sağlık adına yapılan çalışmaları denetler, gerekli adımları atarlar.
Online C sınıfı iş güvenliği uzmanı eğitimi zorunlu olarak bulunmaktadır. Sadece İSG alanında lisans ve yüksek lisans yapmış bireyler eğitime girmek zorunda değildir. Bunun dışında yer alan tüm katılımcılar sınava katılmadan önce eğitime katılmaları gerekir.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 36 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 10 dakika.
Ancak iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almadan önce eğitim alma zorunluluğu bulunmaktadır. Sonuç olarak, lise mezunları için iş güvenliği uzmanı olabilmek için üniversite eğitimi almak ve İSG sınavını başarıyla geçmek gerekmektedir.
Sorunun cevabı: “Sınavlarda 100 puan üzerinden iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği için en az 70, diğer sağlık personeli için en az 60 puan alan adaylar başarılı sayılır.”
7. Sınavda uyulacak diğer kurallar bu kitapçığın arka ka- pağında belirtilmiştir. C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TESTİ Bu testte 50 soru vardır.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası için girilen uzmanlık sınavı 50 sorudan oluşur. Uzman sertifikası almak isteyen adayların en az 35 soruyu doğru yapması gerekir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, çalıştığı iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme yapmakla sorumlu olan kişidir. Tüm bunları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin yapıldığı 6331 sayılı Kanun başta olmak üzere yasal çerçevede yapılmalıdır.
İSG Sertifikası Kaç Günde Çıkar? İSG Belgesi adayların belge ücretlerini yatırmaları sonrasında 3 ile 7 iş günü içerisinde İSG-Katip sistemine tanımlanmaktadır.
* Az tehlikeli sınıfta her 1000 kişi için, tehlikeli sınıfta her 500 kişi için, çok tehlikeli sınıfta her 250 kişi için tam zamanlı, tehlike sınıfına uygun belgeli en az 1 iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri