Aile konutu şerhinin konulabilmesi için eşlerden birinin nüfus müdürlüğünden yahut MERNİS'ten aldığı “yerleşim yeri (ikametgâh) belgesi” ve “nüfus kayıt örneği” belgelerini de ekleyerek tapu müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Bu başvuru tapu siciline aile konutu şerhi koyulabilmesi için yeterli olacaktır.
Aile konutu şerhi koyulması işlemi harç ve masraftan muaftır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda aile konutu ile ilgili hükümler yer almakla birlikte aile konutunun tanımı yapılmamıştır.
Aile konutu şerhi dilekçesi , evlilik cüzdanı, nüfus kayıt örneği, meskenin aile konutu olduğunu gösteren muhtarlıktan alınacak belge, ikametgah belgesi. Aile Konutu Şerhi Ücreti? Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için herhangi bir harç veya ücret alınmaz.
Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir.
İlgili 44 soru bulundu
2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir. Tapu ve kadastroya yapılacak ödemeler, Resmi Gazete'de belirlenen oranlar üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Nasıl Aile Konutu Şerhi Konulur? Aile konutu şerhi koymak için eşlerden birinin Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.
Tapuda kayıtlı gayrimenkulünüze Aile Konutu Şerhi tesis etmek için öncelikle, taşınmaz malın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğüne Web Tapu Portalı üzerinden başvuru yapmanız ya da Alo 181 Çağrı Merkezi veya Tapu Online Randevu Sistemi (e-randevu) üzerinden randevu alarak tapu müdürlüğüne gidip Aile Konutu Şerhi başvurusu ...
Şerh işlemleri, genellikle borçlu ve alacaklı arasındaki durumlarda gerçekleştirilse de tapu hakkında hak sahibi olan taraflar ve aile bireyleri arasında da tapuya şerh koyma işlemi sıkça gerçekleştirilir.
Görüleceği üzere artık Yargıtay da aile konutunun korunması için tapuda şerh koşulu aramamaktadır. İlgili taşınmaz fiili olarak aile konutuysa, yasa gereği öncelikli koruma altındadır. Yani eşin rızası alınmadan aile konutunun satılması halinde eş tapu iptal davası açarak satışı iptal ettirebilecektir.
Evlilik birliğinin varlığına dayalı olarak eşlerden biri mülkiyet hakkı bulunmayan aile konutuna şerh koydurma hakkını kullanabilir.
Tapunun sahibi, alacaklı olan kişi ya da davalı başta olmak üzere hukuksal açıdan hak talep etme yetkisi olan her birey tapuya şerh koyma işlemi için başvuruda bulunabilir.
Tapuya şerh koymak, tapunun sahibi, davalı ve alacaklı olan kişiler tarafından yetkili mercilere başvuruda bulunularak yapılabilir. Bu işlemler borçlu ile alacaklı arasında meydana gelen anlaşmazlıklarda kullanıldığı gibi genel olarak da uygulanabilir.
Yargıtay Kararlarına Göre Tapu Kütüğünde Aile Konutu Şerhi Bulunmasa Dahi, Malik Olmayan Eşin Açık Rızası Alınmadan Aile Konutunun Satılması Mümkün Değildir.
Satılamaz/Devredilemez Şerhi
Satılamaz şerhi için ihtiyati tedbir kararı yerine, tapu memurunun önünde üst sınır ipotek sözleşmesi yapılıp bunun tescili ile de satılamaz şerhinden menfaat elde edecek kişi bakımından hakkın korunmasında etkin bir yöntem tercih edilebilir.
Aile konutu üzerinde tesis edilen hakların niteliği değil aile konutu üzerindeki hakları sınırlayıp sınırlamadığı önemlidir. Aile konutu üzerinde diğer eşin rızası olmaksızın aşağıdaki işlemleri yapamaz; 3. Kişi lehine intifa hakkı veya sükna hakkı kurulamaz. Aile konutu kiraya verilemez.
Oturulmayan eve aile konutu şerhi konulamaz. Aile konutu ile ilgili olan hükümlerin geçerliliği o taşınmazın ailenin yaşam merkezi olması ile ilgilidir. Herhangi bir konut aile konutu olarak gösterilemeyeceği gibi oturulmayan, eşlerin birlikte kullanmadığı bir ev için de bu şerhin konulması talep edilememektedir.
Tapu kütüğüne şerh konulduktan sonra malik olan eş aile konutunu diğer eşin haberi olmadan satamaz, üzerinde eşinin muvafakati olmadan mülkiyeti sınırlayan işlemler yapamaz.
Aile konutuna ilişkin olarak tapu kaydında aile konutu şerhi bulunmasa bile, malik olan eş diğer eşin açık rızası olmaksızın aile konutunu 3. kişilere devredemez, aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz(örneğin 3. kişi lehine sınırlı ayni hak tesis edemez.) ve aile konutuna ilişkin kira sözleşmesini feshedemez.
Evlilik cüzdanı ve konutta diğer eşle birlikte oturulduğunu ispat eden belge(ikametgah belgesi) ile tapu idaresine başvurulabilecek ve aile konutu şerhi yaptırılabilecektir. Başvuru malik olmayan eş tarafından yapılabileceği gibi, bir avukata vekaletname verilerek gerçekleştirebilmesi mümkündür.
Tapu kaydında aile konutu şerhinin bulunması, cebri icra yolu ile yapılan icra takibi sonucu satışına engel teşkil etmez.
Tapu dairesi tarafından “aile konutu” olarak tescillenmiş evler, eş rızası olmadan satılamıyor. Konutunda güvenle oturmak isteyen tüm eşlerin, tapu müdürlüğüne giderek, yaşadıkları konutu aile konutu olarak tescil ettirmeleri yeterli.
Öncelikle terk tarihinden itibaren 4 ay geçmesini beklemelisiniz. 4 ay dolduktan sonra eşinize eve dön ihtarnamesi göndermelisiniz. İhtarnameden itibaren 2 ay daha bekleyip, eğer bu sürede de eşiniz eve dönmediyse aile mahkemesinde terk sebepli boşanma davası açabilirsiniz.
Evli bir kişiden konut satın alındığında, konutu satan kişinin eşinin açık rızasının alınmamış olması halinde uygulamada uyuşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Baştan söylenmeli ki, satın alınan ev aile konutu ise ve evli kişinin eşinin bu satışa açık rızası alınmaz ise satışa onayı olmayan eş bu taşınmazı geri alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri