Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır.
Aile sistemleri kuramı, ailenin iç ve dış sorunlarla baş edebilmek için bir sistem oluşturduğuna işaret etmektedir. Bu kurama göre aile, sistemleri olan, birbirine bağlı, çevreyle yarı geçirgen bir sınırı olan bir orga- nizma ya da makine olarak görülmektedir. Kuram içerisinde pek çok temel kavram yer almaktadır.
Yapısal İşlevsel Kurama göre aile sistemi, işlev ve işlevler arasındaki koordinasyona bağlı olarak işler. Aile üyelerinden birinin işlevini yerine getirmemesi sistemin işleyişini engeller, en azından zora sokar. Bu nedenle herkesin kendi rolünü yerine getirmesi ailevi istikrar açısından önemlidir.
Gelişimsel model aileye, yaşam döngüsü evrelerinde aile üyelerinin değişen rolleri ve görevlerini vurgulayan yaşam döngüsü perspektifinden bakar. Aile, kadın ve kocadan meydana gelmektedir. Süreçte çocukların doğmasıyla aile yapısı karmaşık hale gelmektedir.
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Elektromanyetik kuram, atomik kuram, evrim kuramı, görelilik kuramı ve kıta tektoniği kuramı bilimsel kuramlara örnek olarak verilebilirler (NRC, 1998; Lawson, 1995).
Klasik kuram : Örgütü, rasyonel, ussal bir sistem olarak sunmuştur. Neoklasik kuram: İnsan ilişkilerinin oluşturduğu organik bir örgütsel yapı öngörülmüştür. Modern kuram: Çalışanların karmaşık olduğunu ve çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne sürmektedir.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Bowen Aile Sistemleri Kuramı nedir? Bir psikiyatrist olan Murray Bowen (1913-1990) tarafından ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşımın, aile sistemleri kuramları arasında en şık kuramsal yapıya sahip olduğu yaygın bir şekilde kabul edilmektedir (Gurman ve Kniskern, 1981).
Aile sistemleri teorisinin kurucusu ABD'li psikiyatrist Murray Bowen' a göre, aile ilişkisi içinde çatışma ve gerginlik yaşayan iki kişi hissettikleri kaygıyı yayarak azaltmak amacıyla çatışmaya aileden üçüncü bir bireyi katma eğilimine sahiptir.
Bilişsel davranışçı evlilik terapisinde tedavi müdahaleleri, sorunlu davranışları yapıcı bir şekilde ele alma, problem çözme, iletişim kurma becerileri gibi doğrudan beceriye dayalı yöntemler yoluyla davranışları değiştirmeye odaklanır.
Çatışmacı Yaklaşım ve Aile
Bu bağlamda Çatışmacılar evliliği toplumdaki eşitsiz erkek egemen ilişkinin muhafazasını temin eden bir araç olarak görürler. Bunun ötesinde kadının bir mülk olarak bir erkekten diğerine, diğer bir ifade ile babadan kocaya geçtiğini iddia ederler (Dobash ve Dobash,1981).
Bunlar: 1)biyolojik işlev, 2)psikolojik işlev, 3)eğitim işlevi, 4) toplumsal işlev, 5) kültürel işlev ve 6)ekonomik işlevdir. Evliliğin temel “biyolojik” işlevlerinden biri, “cinsel güdüyü doyurmak” eşlerin birbirlerinin isteklerini uyum içinde karşılamaları ve cinsel güdünün meşru yoldan doyuma ulaşmasıdır.
Aile tipleri genel olarak üç ana başlık altında sınıflandırılmaktadır: birey sayısı ve kuşaklar arası ilişkilere göre (geniş aile, çekirdek aile, çekirdek aile ağı, dağılmış aile, karma aile); aile-içi otorite ilişkilerine göre (ataerkil aile, anaerkil aile, demokratik aile, değişken aile, çocukerkil aile) ve yerleşim ...
Satir, ailedeki etkili ve etkisiz iletişim örüntüleri üzerinde durmuştur. Benlik değeri ve özgüven odaklı çalışmalarında hümanistik yönelimli olmuştur. Satir birbirinden farklı 5000 aile ile çalışmış ve sağlıklı aileyi; karşılıklı ve açık olarak duygularını paylaşan aileler olarak tanımlamıştır.
İşlevsel olan aileler ve işlevsel olmayan aileler. İşlevsel Aileler; aile bireylerinin kendilerini güvende hissettikleri, herkesin birbirini görebildiği ve saygı duyabildiği bir ortamın hakim olduğu yapıdır. Ailenin üyeleri bu şartların oluşması için hassasiyet ve eylem içerisinde olurlar.
Ailenin evrensel özellikleri; • Her aile küçük bir sosyal sistemdir. Aile ortamı; sıcak, sevgi dolu ve özverilidir. İnsan neslinin toplumsal yaşama hazırlanma süreci aile ile başlar. Aile yazılı olmayan sosyal kurallarla ve yasalarla şekillenen bir sosyal düzen içinde bulunur.
Aile yaşam döngüsünün evreleri Carter ve Mc Goldrick (1989) tarafından beşe ayrılmıştır. Bağımsızlık evresi, eş seçimi ve evlilik, ebeveynlik: çocuğun bebekliğinden adölesanlığına (çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci) kadar olan dönem, yetişkin çocuklara sahip aile evresi, Emeklilik ve yaşlılık evresi.
Aile sisteminin alt sistemi olan üçgenleşme kavramı Bowen tarafından, insan etkileşimindeki temel öge olarak tanımlanmıştır. Üçgen adından da anlaşılacağı üzere üç kişiyi kapsamaktadır. Bu üçgende herhangi bir zamanda iki kişi grubun “içindedir”, üçüncü kişi ise “dışarda” kalır.
Aile tür ve çeşit olarak, Geniş aile, Dar aile, Çekirdek aile olarak üçe ayrılır. Makalemizde ailenin üç adet tür ve çeşitlerini inceleyeceğiz.
Bu araştırmaya göre, Türkiye'de farklı aile biçimleri ve bunların yurt düzeyindeki dağılımlarını incelediğimizde (Tablo-1) ailelerin %60'nin çekir- dek tipi aile, %19'unun ataerkil geniş aile, %13'ünün geçici geniş aile ve %8'inin parçalanmış eksik aile tipinde olduğu görülmektedir.
Kuram Nedir? Kuram bilim tarafından desteklenen, deneylerle doğruluğa kavuşmuş ve mantık içeren düşünce sistemine denmektedir. Kabul edilmiş bir kuram başka bir kuram ile çürütülebilir ya da eleştirilebilir.
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
Teori, Fransızca "théorie" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Yani Fransızca kökenlidir. Kuram ise bunun Türkçe karşılığıdır. "Teori"nin TDK'ye göre karşılığına baktığımızda "kuram" olduğunu görürüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri