Aile sistem yaklaşımı, tüm aileyi bir sistem olarak görür ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Tedavide de aile yapısında değişiklikler yapmak amaçlanır. GSK'nın temel kavramlarını aile terapisine uygulayan çalışmalar, ailelerin ekolojik bir organizmaya benzediğini varsaymışlardır.
Aile sistemleri kuramı, ailenin iç ve dış sorunlarla baş edebilmek için bir sistem oluşturduğuna işaret etmektedir. Bu kurama göre aile, sistemleri olan, birbirine bağlı, çevreyle yarı geçirgen bir sınırı olan bir orga- nizma ya da makine olarak görülmektedir. Kuram içerisinde pek çok temel kavram yer almaktadır.
Aile sistemleri modeli bir aile içinde herkesin bütünün içinde nasıl rol oynadıklarını gösterir. Aile sistemleri modeli aynı ailedeki çocukların nasıl birbirinden o kadar farklı olabildiklerini de açıklar.
Çekirdek ailenin en az 3 alt sistemi vardır: eş, ebeveyn ve kardeş alt sistemi.
Bowen Aile Sistemleri Kuramının amacı ,bireye (veya bireylere) kök ailelerinden kendilerini ayrıştırırken yardımcı olmaktır. (Wetchler ve Piercy, 1996). Kerr ve Bowen (1988) Semptomları rahatlatacağı için bireyin ve/veya sistemin içindeki kaygının azaltılmasının önemli olduğunu belirtmektedirler.
İlgili 28 soru bulundu
Aile sistemleri teorisinin kurucusu ABD'li psikiyatrist Murray Bowen' a göre, aile ilişkisi içinde çatışma ve gerginlik yaşayan iki kişi hissettikleri kaygıyı yayarak azaltmak amacıyla çatışmaya aileden üçüncü bir bireyi katma eğilimine sahiptir.
Aile sistemleri teorisi, 1950-60'larda Amerikalı psikiyatrist Murray Bowen tarafından oluşturulmuştur. Bowen, başlangıçta özellikle şizofreni ile ilgilenerek çocuk ve anne arasındaki simbiyotik ilişkinin önemini gözlemlemiştir.
Bowen, insan etkileşimindeki en temel öğenin üçgen olduğunu düşünmüştür. Daha basit olarak söyleyecek olursak üçgen üç kişiyi kapsar. Üçgenler, aile içindeki veya ilişkideki stres düzeyi ar ğında oluşur. Düşük düzeyde farklılaşmış bireyler ve ailelerde üçgen daha fazladır.
Ailenin evrensel özellikleri; • Her aile küçük bir sosyal sistemdir. Aile ortamı; sıcak, sevgi dolu ve özverilidir. İnsan neslinin toplumsal yaşama hazırlanma süreci aile ile başlar. Aile yazılı olmayan sosyal kurallarla ve yasalarla şekillenen bir sosyal düzen içinde bulunur.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Kapalı aileler genellikle “geleneksel” olarak bilinirler. Bu ailelerde kararları veren belli bir lider ve hiyerarşi sistemi vardır. Bu lider anne veya baba olabilir. Bu tip aileler üyelerinin ihtiyaçlarını sabitlik/durağanlık, yapı ve ait olma duyguları ile karşılamaya çalışırlar.
Bowen terapisi, aile suçlamanın ötesine geçip ailede yaşanan sorunlardaki rollerini keşfetmelerine yardım ettiği etkin bir inceleme sürecidir. Ailedeki sorunların örüntüsünü incelemek için “süreç'' ve “yapı'' dikkatle incelenmelidir.
Sistemik aile terapisi, 1950'lerde İngiliz antropolog Gregory Bateson tarafından geliştirilmiştir. Temelinde ailedeki ilişki örüntüsünün döngüsel olduğu ve bireyin bu döngüsel ilişkiyle beraber ele alınması gerektiği üzerinde durulmaktadır.
Bunlar: 1)biyolojik işlev, 2)psikolojik işlev, 3)eğitim işlevi, 4) toplumsal işlev, 5) kültürel işlev ve 6)ekonomik işlevdir. Evliliğin temel “biyolojik” işlevlerinden biri, “cinsel güdüyü doyurmak” eşlerin birbirlerinin isteklerini uyum içinde karşılamaları ve cinsel güdünün meşru yoldan doyuma ulaşmasıdır.
Aile yaşam döngüsünün evreleri Carter ve Mc Goldrick (1989) tarafından beşe ayrılmıştır. Bağımsızlık evresi, eş seçimi ve evlilik, ebeveynlik: çocuğun bebekliğinden adölesanlığına (çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci) kadar olan dönem, yetişkin çocuklara sahip aile evresi, Emeklilik ve yaşlılık evresi.
Açık-Kapalı Sistem: Aile sistemi dış sisteme ne tamamen açık ne de kapalıdır. Her ailenin kırmızı çizgilerinin olması gerekir. Sağlıklı bir ailenin açık-kapalı arasında dengesi olması lazım.
Ancak asıl olarak terimin de oluşturucusu olan Norbert Wiener tarafından geliştirmiştir. Tüm canlılar ve makinalarla ilgili bir kontrol ve iletişim teorisi geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu yaklaşıma göre, sistem belirli bir girdiyi işleyerek çıktıya dönüştüren bir süreç olarak ele alınmaktadır.
Satir, ailedeki etkili ve etkisiz iletişim örüntüleri üzerinde durmuştur. Benlik değeri ve özgüven odaklı çalışmalarında hümanistik yönelimli olmuştur. Satir birbirinden farklı 5000 aile ile çalışmış ve sağlıklı aileyi; karşılıklı ve açık olarak duygularını paylaşan aileler olarak tanımlamıştır.
Yapısal aile terapisi, bireylerin birbirinden ayrı olarak yaşayamadıklarını belirten, bireye içerisinde yer aldığı sosyal çevre içinde yaklaşılması gerektiğini ve ailenin bireylerin toplamından daha büyük bir birim oluşturduğunu savunan bir modeldir (Fışıloğlu, 1992, 11).
Sistemik Aile Terapisi 1950'li yıllard ortaya çıkmıştır. Carl Whitaker'ın öncülük ettiği, sonrasında Virginia Satir, Salvador Munichin ve Jay Haley gibi önemli aile terapistlerin liderliğinde hayata geçmiştir.
Aile Ekolojisi Kuramı (Ecological Theory of Families)
Çocuk sosyal bir düzenekte doğup, büyür. Her sosyal ve kültürel düzenek, diğer sosyal ve kültürel düzeneklerin etkisi altındadır. Örn; çocuk bir aile içinde doğar ve her ailenin kendi sosyal normları, kültürü, değerleri ve kuralları vardır.
Bağımsız Aile Modeli
Kentleşmiş, refahı yüksek, bireyci kültüre sahi sanayi toplumlarında görülür. Bu aile modelinde ailenin üyeleri birbirinden ve geniş aile bireylerinden görece bağımsızdırlar. Çocuklara ekonomik değer değil, psikolojik değer atfedilir, doğurganlık düşüktür.
Bağımlı Aile Modeli
Geniş aile yapısı, karşılıklı bağımlı akraba ilişkileri bu aile tiplerinde sık görülür. Bu aileler çekirdek aile yapısına sahip olsalar dahi, aile içi görev ve sorumlulukların giderilmesinde yakın akraba ilişkileri işlevsel olabilmekte ve bu nedenle geniş aile olarak kabul edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri