İnsan hakları; tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk,din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir.
- Temel haklar evrensel bir yapıya sahiptir. - Dokunulamaz, devredilemez ya da vazgeçilemez haklar olarak ifade edilir. - Temel haklar sınırlandırılamaz. - Temel hakların tamamı bir bütün olarak ele alınır.
Daha sonra toplum yaşamında meydana gelen gelişmelere paralel olarak düzenlenen protokollerle bu haklara: mülkiyet hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı, seçim hakkı, yerleşme ve seyahat özgürlüğü gibi yeni haklar eklenmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Temel hak ve hürriyetler üç gruba ayrılır. Bunlar negatif statü hakları, pozitif statü hakları, aktif statü hakları olarak ifade edilmektedir.
Yaşama hakkı insan haklarının temel prensipleri arasındadır. Yaşama hakkı her insana eşit şekildedir. Kişi dokunulmazlığı da söz konusudur. Hiçbir insan başka bir insanın yaşam hakkını kısıtlayamaz.
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde çocuklara tanınan haklar; yaşamsal, gelişimsel, korunma ve katılım hakları olarak 4 başlık altında belirtilmektedir. Sınıflandırma, çocukların eğitim, sağlık, beslenme ihtiyaçlarıyla birlikte, istismar ve ihmal risklerinden korunarak, gelişimini desteklemeyi hedeflemektedir.
İlkokul dördüncü sınıf insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi öğretim programı "(1) İnsan Olmak, (2) Hak, Özgürlük ve Sorumluluk, (3) Adalet ve Eşitlik, (4) Uzlaşı, (5) Kurallar, (6) Birlikte Yaşama" olmak üzere altı üniteden oluşmaktadır (MEB, 2017).
Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamları tarafından müdahale edilmeksizin ve ulusal sınırlar dikkate alınmaksızın, görüş sahibi olma, bilgi ve düşünceleri edinme ve yayma özgürlüğünü içerir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar bakımındansa ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı, kamu yararı, çalışma ve sözleşme özgürlüğü, angarya yasağı, sendika kurma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması örnek olarak düşünülebilir.
Yaşama hakkı, güvenlik hakkı, köle olmama veya zorla çalıştırılmama hakkı, işkence edilmeme hakkı başlıca temel haklardır. Anayasamızda 'insan haysiyetine aykırı ceza ve işlem uygulanamayacağı', 'eziyet işkence ve angaryanın yasak olduğu' sürekli olarak vurgulanmıştır.
Listelenen haklar şunlardır: Tüketim hakkı, temiz çevre hakkı, bilgiye erişim hakkı, yaşam hakkı, oy hakkı, eğitim hakkı, düşünce özgürlüğü, sağlık hakkı, toplumsal eşitlik, habeas corpus.
Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın her insana eşit olarak verilen haklara temel hak denir. Temel haklar kavramından ilk bahseden yazarlar Aydınlanma Çağı düşünürleri J. Jack Rousseau ve Denis Diderot'dur. Bu hakların başında eğitim ve sağlık hakkı gelir.
Temel haklar kişinin doğumu ile başlar ve ölümüne kadar devam eder. Bu haklar ise evrensel olup dünyanın her yerinde geçerli olan haklardır. Temel haklara hiç kimse müdahale edemez ve hiçbir devlet tarafından alı koyulamaz. Temel haklar kısaca bireyin vazgeçilmez hakları olarak bilinmektedir.
Can ve mal güvenliği, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü ve siyasi haklar gibi geleneksel hak ve özgürlükler birinci kuşak, çalışma hakkı, adil ve eşit ücret, insan haysiyetine yaraşır bir yaşam düzeyine kavuşma hakkı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı gibi bir takım ekonomik ve sosyal haklar da ...
ÇOCUK HAKLARI NEDİR? -Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.
Yaşama hakkı, özel yaşamın gizliliği ve konut dokunulmazlığı hakkı, maddi ve manevi varlığın geliştirilmesi hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü, basın ve yayın özgürlüğü, mülkiyet hakkı, seyahat (yolculuk) özgürlüğü kişisel haklara örnek olarak verilebilir.
NOT: Çocuk Hakları Sözleşmesi 54 maddeden oluşmaktadır. Sözleşmenin bundan sonra 54'e kadar devam eden maddeleri, sözleşmenin devletler tarafından nasıl imzalanacağı, onaylanacağı ve yürütüleceği ile ilgilidir.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır. Hak kavramı, hukuk doktrininde üzerinde uzlaşma sağlanmış bir kavram değildir.
Günümüzde bireylerin sahip olduğu ve koruması gereken en önemli hak yaşama hakkı ve bulunma hakkı olmaktadır. Birey örnek verilebilirsin hakkı olan parayı rızası dâhilinde ve zorunlu borç hali olmadıkça kimseye vermek durumu yoktur. Bu bireyin hakkı olmaktadır.
Sağlık hakkı çeşitli yasalar ve sözleşmelerle koruma altına alınmış bir haktır. Anayasamıza göre Devlet sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlüdür. Bunun için gerekli düzenleme ve denetimleri yapmakla yükümlüdür (Anayasa Md. 56).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri